Άγιος Μάμας
Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας, μαθητής του Κοσμά του Αετού που συνεχίζει μέχρι και σήμερα με επιτυχία το έργο του δασκάλου του.

ΒιογραφίαΕπεξεργασία
Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Ρώμη, άγνωστο πότε, από Έλληνες γονείς, το Μίμη και την Τούλα Μπουλόπουλο. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Πελοπόννησο και έτσι είχε από μικρός ταχθεί στο στρατόπεδο της Εκκλησίας. Είχε βαπτιστεί με το όνομα Χαράλαμπος. Ωστόσο μιλούσε περισσότερο την ιταλικήν και φώναζε τη μητέρα του "μάμα". Έτσι του κόλλησε η ρετσινιά το παρατσούκλι. Στα 15 του εξορίστηκαν οικογενειακώς στην Καππαδοκία επειδή ήταν χριστιανοί. Εκεί συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε τρομερά βασανιστήρια. Τελικά του έβαλαν τσιμέντο στα πόδια και τον έριξαν στο νερό να πάει να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη φωτιά. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει ζωντανός. Όταν τον έριξαν στο λιοντάρι, αυτό όχι μόνο δεν τον κατασπάραξε αλλά ούτε και τον πείραξε. Τελικά, ο Θεός έριξε ένα δόρυ και μια ασπίδα.
Τότε ο Μάμας μαζί με το λιοντάρι τους σκότωσε όλους. Διέφυγε και πάλι με το λιοντάρι (το οποίο ονόμασε Ευσέβιο) και βρήκε προστασία στη μονή όπου βρισκόταν και ο Κοσμάς ο Αετός. Αυτός του έμαθε τα πάντα για το Θεό και την καταπολέμηση του κακού. Μαζί προσεύχονταν τη μέρα και μάχονταν το έγκλημα τη νύχτα. Έγιναν γνωστοί με την κωδική ονομασία Α.Μ.Ε., που σημαίνει "Αετός-Μάμας-Ευσέβιος".
Θάνατος και αγιοποίησηΕπεξεργασία
Ο Άγιος Μάμας δεν έχει πέθανει ακόμα. Η Εκκλησία τον αγιοποίησε το 2010, τιμώντας έτσι την προσφορά του. Ο Άγιος Μάμας είναι προστάτης των λιονταριών και του χωριού του, της Κάτω Προβατίτσας. Τιμάται κάθε χρόνο στις 32 Μαρτίου που είναι και εθνική αργία.