Ο χαρακτηρισμός απλός χρηστης είναι σήμα κατατεθέν του Νίκου Δήμου, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον χρήστη με πολλά λεφτά για πέταμα, που έχει 5 κινητά (τα 2 smartphone), 8 λάπτοπς και 6 σταθερά. Ο απλός χρήστης κάνει αναβάθμιση κάθε μήνα, κάνει ανοησίες, όπως ανταλλαγές σκληρών δίσκων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων με windows, σουλατσάρει στο φάκελο των windows (πολλές φορές χωρίς λόγο και αφορμή), μετονομάζοντας dll κατά βούληση, και όταν "σπάνε" κλαίγεται πόσο άσχημα είναι τα windows και τι στραβό έκανε...

Νίκος Δήμου, Ο απλός χρήστης (2003), πίξελς σε CRT με φώτοσοπ ανταύγειες, iδιωτική συλλογή Νίκου Δήμου

Υποκατηγορίες χρηστώνΕπεξεργασία

Οι απλοί χρήστες χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στους εντ γιούσερς (end users), στους σταρτ γιούζερς (start users), και στους λούζερς (losers) οι οποίοι τιμητικά αποκαλούνταi και τόταλ λούζερς (total losers).

εντ γιούσερς (end users)Επεξεργασία

Οι εντ γιούσερς είναι οι χρήστες που πατάνε με ένα ηλίθιο χαμόγελο το κουμπάκι που λέει ΑΙ ΑΞΕΠΤ (εναλλακτικό του δημοφιλούς ΑΙ ΓΑΜ..ΣΟΥ ΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΣΤΑΛ ΣΟΥ) στο πρόγραμμα προστασίας του υπολογιστή τους αφού πρώτα έχουν χρησιμοποιήσει ένα άλλο προγραμματάκι ΚΙΤΖΕΝ ("και η Τζένη" στην ηρωική μετα-Σουλιωτική διάλεκτο της Γκοριτσάς) που έχει βάλει το ρούτκιτ ("την πατήσαμε σα μαλάκια" στην διάλεκτο των βιολόγων) και δε βγαίνει με τίποτα εκτός από φορμάτ και σφου-γκάρισμα στη σκάλα της γειτόνισας. Κάνοντας το φορμάτ και το σφουγγάρισμα, παράλληλα βρίζουν τους λινουκσάδες, μιας που αυτοί έχουν ένα απλό "sudo apt-get install όνομα_προγράμματος" και με αυτό εγκαθιστούν στο σύστημα ό'τι τραβάει η ψυχή τους, χωρίς να ανησυχούν για ρούτκιτς και λοιπές παπαριές. Οι τελευταίοι επίσης διασκεδάζουν με το να γράφουν "mount -a;rm -rf /*" και πατώντας μετά <<Enter>>, ενώ είναι r00t σε Linux box αλλωνών.Αμάν πια, αυτοί οι μπουχέσες οι λινουκσάδες είναι σε όλα μπροστά.

σταρτ γιούζερς (start users)Επεξεργασία

Οι σταρτ γιούζερς αποτελούν την βάση των χρηστών οι οποίοι πιστεύουν ακόμα ότι η τελευταία λειτουργία του υπολογιστή πριν βουρτσίσουν τα δοντάκια τους και πάνε για την βραδυνή προσευχή είναι τιμητικά αφιερωμένη στον Σοβιετικό επιστήμονα ΤΕΡΝΩΦ ο οποίος αυτοεξόριστος στο Στάνφορντ μετά το 1989 ζει σε ένα αντίσκηνο με έναν αναλογικό υπολογιστή με το χακερίστικο ψευδώνυμο TURN OFF. Τους αποκαλούν δε "σταρτ" γιατί εκτός από τα προγράμματα στο σταρτ μενού είναι εντελώς ανίκανοι να τρέξουν οτιδήποτε άλλο και μάλιστα πανικοβάλλονται όταν τα ΠΑΡΑΘΥΡΙΑ ΕΞΠΙ κρύβουν μερικά προγράμματα που δεν ανοίγουν συχνά για να κρατιέται το στοκ φρέσκο στη βιτρίνα. Οι χρήστες αυτοί χρησιμοποιούν τακτικά την ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ γραμμή τελεφερίκ που συνδέει ΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑ καθότι παρέχει μη καρκινογόνο 0% φατ φρι-γουάι-φαΐ και έτσι μπορούν ανοίγοντας το αγαπημένο τους λάπτοπ να δουν τις τιμές των μετοχών και να την πούνε εμμέσως πλην σαφώς σε τρέντουλα, ΕΜΟ, γιάπηδες, λιάπηδες και λοιπούς κυβερνο-κατσαμπλιάδες (σε λινουκσάδες δεν τους παίρνει, εκεί κλάνουν πόμολα και κάνουν τις κότες).

τόταλ λούζερς (total losers)Επεξεργασία

Οι τοόταλ λούζερς είναι μια ξεχωριστή συνομοταξία οι οποίοι βρίσκουν στο ίντερνετς οτιδήποτε θα τους κάνει να χαραμίσουν τα χρόνια τους έτσι ώστε ακόμα και ένας γάιδαρος να αναφωνήσει όταν ξεψυχάει στον αγρό από το υπερβολικό φορτίο ζαρζαβατικών , "life well spent" (ναι στα αγγλικά θα το πει, τραβάει κανείς κάνα ζόρι;) με ένα απερίγραπτα λυτρωτικό και γαλήνιο χαμόγελο. Χαρακτηριστικοί ντόπιοι τόταλ λούζερς οι αγαπημένοι σε όλους εθνομάρτυρες-μακεδονομάχοι-νίντζα που περνάνε ώρες ατελείωτες κάνοντας κόμεντς (Comments, ένα πράμα σαν απομεινάρι σκατού σε δημόσια τουαλέτα μετά την κυρίως αφόδευση) στα προκλητικά βίντεο-slideshow των κακοπροαίρετων γειτόνων των απογόνων των ΕΛ. Οι ψυχοπαθείς και εξουσιομανείς τόταλ λούζερς συγγενείς τρίτου βαθμού με τους πραξικοπηματίες του 1967 αποτελούν υπάρξεις ιδιαίτερα αγαπημένες σε κάποιους άλλους τόταλ λούζερς φοιτητές στην Αγγλία οι οποίοι ακόμα και αυτήν την στιγμή δηλώνουν ερωτευμένοι με τους πρώτους καθώς και με τους ΚΑΙΝ και ΑΒΕΛ που βοήθησαν τόσο πολύ στο να καταγραφούν ατελείωτες ώρες ηρωικών φραστικών διαπληκτισμών, σικέ έρωτα και απόπειρες απόσπασης πληροφοριών ζωτικής σημασίας για κάποιους (Ποιους;).

Μέχρι τώρα ο μέσος αριθμός ιών που έχουν οι υπολογιστές των τόταλ λούζερς εκτιμάται ίσος με τα βακτήρια σε 5 οκάδες ακατέργαστης βουκολικής αρδινόνης καθώς σε και 7 σιρίτια στολής ιδρωμένου θυρωρού στο Hilton.

τρίβιαλ (trivial)Επεξεργασία

Προπάντως όμως, ο απλός χρήστης σαν αυτόνομη και αδιαίρετη οντότητα καθότι τα ξέρει όλα από μόνος του και δεν έχει ανάγκη κανέναν και δεν τον χωρίζεις με τίποτα από το μάους, έχει δική του στήλη σε γνωστό περιοδικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ώστε να δημοσιεύει παράπονα (κυρίως για εξυπηρέτηση εταιριών) και για να προσπαθεί μέσω αυτής να πείσει τον χρήστη ότι το λίνουξ είναι μόνο για ειδικευμένους επαγγελματίες με πτυχία, πυρηνικής φυσικής, νευρωνικής τεχνολογίας και βιοπληροφορικής.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.