Αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου
“Δεν τη βρίσκω την άκρη πουθενά και πες μου τι να κάνω;”

- Η Σοφία Βόσσου για την αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου
“Ψάξε ψάξε δεν θα τη βρεις, την έκλεψε ο Κλαζιάδης!”
- Ο Όσκαρ Ουάιλντ για την άκρη
Η αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου (edge point unavailability principle) είναι ένας νόμος της φυσικής, των μαθηματικών και της Κοινωνιολογίας.
Μαθηματική περιγραφή
Η αρχή περιγράφεται κομψά από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:
[math]\displaystyle{ A = Con\cdot \frac{\sqrt{I_q}\cdot {d_E}^2\cdot d_\varepsilon}{\max\{ x \in Id \} \cdot (1+L)}. }[/math]
Όπου [math]\displaystyle{ A }[/math] η ευκολία εύρεσης της άκρης, [math]\displaystyle{ Con }[/math] η παγκόσμια σταθερά γκαντεμιάς (Mitsotakis constant), [math]\displaystyle{ I_q }[/math] το IQ του ενδιαφερόμενου, [math]\displaystyle{ Id }[/math] το σύνολο της ηλιθιότητας (idiocy) όλων εμπλεκόμενων στην εύρεση της άκρης, [math]\displaystyle{ d_E }[/math] η ελάχιστη απόσταση του άμεσα ενδιαφερόμενου από την Ελλάδα (Greece distance), [math]\displaystyle{ d_\varepsilon }[/math] η απόσταση του ενδιαφερόμενου από τον πλησιέστερο Έλληνα (Greek's distance) και [math]\displaystyle{ L }[/math] το πλήθος (σε δευτερόλεπτα) που έχει παρακολουθήσει συνολικά στη ζωή του τα χαζοχαρούμενα ο ενδιαφερόμενος (Lost time).
Ιστορία
Η αρχή, αν και εμπειρικά γνωστή σε πολλούς δεν είχε διατυπωθεί επιστημονικά μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και διατυπώθηκε από τον Βαρθολομαίο Σιμσόνη.
Ο Βαρθολομαίος έφτασε στην διατύπωση του νόμου μετά από παρατηρήσεις ετών γύρω από τη χρήση των φράσεων «Πώς θα βρω την άκρη;», «Με τόσους ηλίθιους γύρω μου πώς να βρεθεί η άκρη;», «Μα καλά ρε φίλε στην Ελλάδα είσαι, περιμένεις να βρεις άκρη;», «Με τους Έλληνες ποτέ δεν βρίσκεις άκρη...», «Η γη γυρίζει» και διάφορες άλλες κοτσάνες, και μετά από δήθεν επιστημονικά πειράματα, όπου έτρωγε αβέρτα κοινοτικά κονδύλια διατύπωσε την αρχή.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο χρόνια του Βαρθολομαίου δεν υπήρχαν ακόμα τα χαζοχαρούμενα, έτσι έλειπε αυτή η παράμετρος. Αυτό το κενό συμπλήρωσε μόλις το 1979 ο κινέζοντας Χιρονόμπου Σακαγκούτσι σε μια αποτυχημένη προσπάθεια διαφήμισης της τελικής φαντασίωσης, που δεν είχε ίχνος λογικής.
Παρατηρήσεις
- Όσο πιο πολύ βλέπει κάποιος τα χαζοχαρούμενα, τόσο πιο δύσκολα βρίσκει την άκρη.
- Όσο πιο έξυπνος είναι κάποιος τόσο πιο εύκολα βρίσκει την άκρη.
- Ο πιο ηλίθιος εμπλεκόμενος τα κάνει μαντάρα.
- Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν βοηθάνε ποτέ σε κάτι τέτοιο.
- Αν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είναι Έλληνας, τότε (ανεξήγητο το γιατί) πάντα βρίσκει την άκρη, αν και πάντα [math]\displaystyle{ A=0 }[/math].
- Είχε προταθεί από διάφορους ανίδεους ότι πρέπει να υπολογίζεται και η εμπλοκή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας στον υπολογισμό του [math]\displaystyle{ A }[/math], αλλά η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε ότι η επίδραση αυτή συνυπολογίζεται στο [math]\displaystyle{ Id }[/math].