Γουίλιαμ Γουάλας
“Η ομοιότητα του Γουάλας με τον Μελ Γκίμπσον είναι τρομακτική.”
~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τον Γουίλιαμ Γουάλας
“Λογικό, αφού ο Γκίμπσον είναι η μετενσάρκωση του Γουάλας.”
- Ο Λιακόπουλος για τον Γουίλιαμ Γουάλας
“Ένας αληθινός Χαϊλάντερ.”
- Ο Τσακ Νόρις για τον Γουίλιαμ Γουάλας
Ο Γουίλιαμ Braveheart Γουάλας ήταν ένας Σκωτσέζος Χαϊλάντερ και ένας από τους σπουδαιότερους πολεμιστές που αντίκρισε ποτέ ο κόσμος. Είναι ο εθνικός ήρωας της Σκωτίας, λόγω των αγώνων του για ανεξαρτησία από την Αγγλία. Άσχετα βέβαια, αν μετά οι συμπατριώτες του στήσανε κώλο και μπήκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βίος και πολιτείαΕπεξεργασία
Παιδικά χρόνια και εφηβείαΕπεξεργασία
⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ |
Ο Γουίλιαμ Γουάλας γεννήθηκε σε ένα γραφικό χωριουδάκι των Χάιλαντς, δίπλα στη λίμνη του Λοχ Νες. Ο πατέρας του, Άνγκους, διατηρούσε εστιατόριο με τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως χάγκις και τετράγωνο λουκάνικο. Ο μικρός Γουίλιαμ δε γνώρισε ποτέ τη μητέρα του, η οποία είχε αυτοκτονήσει όταν είδε το νεογέννητο γιο της. Είχε ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Ντόναλντ, ο οποίος θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο στο ράγκμπι. Ο πατέρας του ίσα που τα έβγαζε πέρα με το μαγαζί, αφού ο ανταγωνισμός με τα McDonald's ήταν πολύ δυνατός.
Όπως και να έχει, ο Γουίλιαμ πέρασε ανέμελα παιδικά χρόνια. Έπαιζε με το αδερφό του στην εξοχή, διδασκόταν γκάιντα και μάθαινε πώς να ράβει το δικό του κιλτ. Στην εφηβεία, ήταν αναμφίβολα ο γόης του χωριού, έχοντας πολλές κατακτήσεις στο ενεργητικό του. Παράλληλα βέβαια, διαμόρφωνε το χαρακτήρα του πολεμιστή, που τον κάνει να ξεχωρίζει μέχρι σήμερα: εξασκούνταν με claymore, το πατροπαράδοτο σπαθί των Χαϊλάντερς, ενώ ξόδευε ατέλειωτες ώρες παίζοντας Lineage, World of Warcraft και Dota.
Ταξίδια στον κόσμοΕπεξεργασία
Όταν ενηλικιώθηκε, ο Γουίλιαμ αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο. Θέλω να σπουδάσω το πανεπιστήμιο της ζωής, έλεγε στο δύσμοιρο πατέρα του. Τι λες ρε βλαμμένο; Κάτσε δω χάμω να δώσεις για υποτροφία στο Κέμπριτζ!, απαντούσε ο Άνγκους. Αλλά ο Γουίλιαμ ήταν ανένδοτος. Μάζεψε όλες του τις οικονομίες και έκλεισε εισιτήριο με τον Τιτανικό. Όταν το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο βούλιαξε, ο νεαρός σώθηκε από θαύμα. Το κύμα τον ξέβρασε στην Κούβα, όπου γνώρισε από κοντά τον Τσε και τον Κάστρο. Δούλεψε για λίγο καιρό σε ένα εργοστάσιο πούρων και με τα χρήματα ταξίδεψε στο Λος Άντζελες. Εκεί πήρε μέρος ως κομπάρσος στις ταινίες Κουρδιστό πορτοκάλι και Kill Bill. Στη συνέχεια, έκανε το γύρω της Νότιας Αμερικής, καβάλα σε ένα λάμα, και αμέσως μετά ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου πήδηξε την Κλεοπάτρα.
Με ένα καραβάνι Βεδουίνων ταξίδεψε στο Ισραήλ και από εκεί με αεροπλάνο στην Κίνα. Έμαθε πινγκ-πονγκ σε ένα μοναστήρι Σαολίν και κολυμπώντας έφτασε στην Ιαπωνία. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έπεσε θύμα του Π.Α.Σ.Ο.Κ., αλλά τον ελευθέρωσε ο Σον Γκόκου. Γάμ*** μερικές γκέισες και την έκανε για την Αυστραλία. Εκεί έφτιαξε ένα αλεξίσφαιρο τζαμπέχωνο από δέρμα καγκουρό και με την Ολυμπιακή ήρθε και στην Ελλάδα. Μαγεύτηκε από τα κάλλη της πατρίδος μας και το τζατζίκι. Δεν είχε όμως λεφτά και αναγκάστηκε να εργαστεί σε οικοδομή. Είχε μπλεξίματα με τη Χρυσή αυγή, που τον νόμιζαν λαθρομετανάστη από την Καμπότζη. Βέβαια τους ξεκοίλιασε άνετα με το σπαθί του.
Ο Γουίλιαμ μάζεψε τα μπογαλάκια του και με ωτοστόπ έφτασε ως τη Μόσχα, όπου γνωρίστηκε με τις Pussy Riot. Αγόρασε ένα μεταχειρισμένο Lada και ταξίδεψε στη Σκανδιναβία. Από τους Βίκινγκς φίλους του έμαθε πολλά πράγματα για τον πόλεμο και τη μέταλ μουσική. Αντάλλαξε το αυτοκίνητο με ένα κανό και πήγε στη Γερμανία. Παρακολούθησε έναν αγώνα της Μπάγιερν Μονάχου και πήρε αυτόγραφο από τους Blind Guardian. Πέρασε τις Άλπεις με έναν σκέιτμπορντ και επισκέφτηκε την Ιταλία, όπου βοήθησε στην εφεύρεση της πίτσας με αντσούγιες.
Η επιστροφή στη ΣκωτίαΕπεξεργασία
Αποφασίζοντας πως ήρθε η ώρα να γυρίσει την πατρίδα του, μπήκε κρυφά στο ιδιωτικό τζετ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πέταξε για την Αγγλία. Προσγειώθηκε στο Χίθροου και με μια κλεμμένη βέσπα γύρισε σπίτι του. Ο πατέρας του καταχάρηκε με την επιστροφή του γιου του και διοργάνωσε ένα πάρτι. Όλο το χωριό μαζεύτηκε για να καλωσορίσει τον Γουίλιαμ. Το ουίσκι έρεε άφθονο και το κρέας αγριογούρουνου που έσφαξαν, ήταν πεντανόστιμο. Ο Γουίλιαμ βρέθηκε με παλιούς του φίλους και έμαθε πως ο αδερφός του έπαιζε ράγκμπι στο NFL. Επίσης, συνάντησε την Μαιρούλα ΜακΚλάνοου, μελλοντική του σύζυγο, την οποία ερωτεύτηκε παράφορα.
Ωστόσο, δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα. Η Αγγλία προετοιμαζόταν για πόλεμο, ώστε να κατακτήσει τη Σκωτία και να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα ουίσκι. Ο Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος ο Μακρυπόδης (αλήθεια έτσι τονέ φωνάζανε) ήταν ένας βλάκας και μισός, αλλά ο Αρχιστράτηγος Όλιβερ Κρόμγουελ ήταν επικίνδυνος. Επιπλέον, δεν υπήρχε ικανή ηγεσία στη Σκωτία, καθώς ο βασιλιάς της χώρας προτιμούσε να παίζει όλη μέρα Pro, παρά να ασχολείται με το λαό του (ποιον μου θυμίζει;).
Οι ΜάχεςΕπεξεργασία
Ο Γουίλιαμ, ως γνήσιος πατριώτης, κατατάχθηκε στο στρατό. Επειδή ήταν Χαϊλάντερ, πήρε μια υψηλή θέση και επειδή ο νονός του ήταν ο Σον Κόνερι, έγινε στρατηγός του σκωτσέζικου στρατού. Δεύτερος ιεραρχικά ήταν ο Ρόμπερτ δε Μπρους, ένας άλλος Χαϊλάντερ, πρόγονος του Μπρους Ντίκινσον.
Οι Άγγλοι επιτέθηκαν με μια έξυπνη κίνηση, προσπαθώντας να περικυκλώσουν τους Σκωτσέζους. Όμως ο Γουίλιαμ δεν πιάστηκε κορόιδο. Με μια μανούβρα που θα ζήλευε και ο Ναπολέοντας καταδίωξε τον εχθρό και τον οδήγησε σε μια γέφυρα. Η μάχη που ακολούθησε έγινε γνωστή ως Μάχη της Γέφυρας της Στερλίνας, επειδή οι Άγγλοι πετούσαν νομίσματα στο ποτάμι, ευχόμενοι να σωθούν. Οι ευχές δεν έπιασαν και ο αγγλικός στρατός αποδεκατίστηκε. Ο ίδιος ο Όλιβερ Κρόμγουελ κινδύνευσε και έκτοτε φέρει μια ουλή στο δεξί του κωλομέρι.
Το Λονδίνο συγκλονίστηκε από την ήττα και ο Εδουάρδος ο Μακρυπόδης επιστράτευσε αρκετούς Ιρλανδούς πολεμιστές (ξέρετε αυτούς από τη Βόρεια Ιρλανδία). Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί ήταν πράκτορες του ΙΡΑ και συμμάχησαν με τον Γουάλας. Με περισσότερες δυνάμεις, ο Γουίλιαμ και ο Ρόμπερτ πέρασαν στην αντεπίθεση και λεηλάτησαν την Αγγλία, καίγοντας μοναστήρια και το γήπεδο της Τότεναμ.
Οι Άγγλοι μάζεψαν τα απομεινάρια του στρατού τους και επιτέθηκαν ξαφνικά στη Γλασκώβη. Ο Γουίλιαμ βρέθηκε σε δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να ταμπουρωθεί στο σπίτι του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Παρέμεινε εκεί για μια βδομάδα, ενώ απ' έξω οι Άγγλοι πολιορκούσαν ασταμάτητα. Τελικά, έκανε ένα ξαφνικό ντου, καταφέρνοντας να ξεφύγει μαζί με πολλούς στρατιώτες. Η πράξη αυτή, γνωστή ως Η έξοδος της Γλασκώβης, ενέπνευσε πολλά χρόνια αργότερα τους Μεσολογγίτες.
Ο Γουάλας ηττήθηκε στη Μάχη του Σάμγουερ Ελς, όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το πυροκλάνι. Αμέσως μετά, συνέτριψε τους Άγγλους στη Μάχη του Βέρυ Βέρυ Χάι Χιλλ. Μάλιστα, τους κοπάνησε τόσο δυνατά, που πολλοί κατέληξαν στη θάλασσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.
Προδοσία και θάνατοςΕπεξεργασία
Φαινόταν πως τελικά η Σκωτία θα παρέμενε ελεύθερη χώρα και πως ο Γουάλας θα γινόταν ο καινούργιος της βασιλιάς. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Κάποιος μαλάκας, ονόματι Τζακ ο Κοντός, πρόδωσε τα σχέδια του Γουίλιαμ, γιατί είχε κόμπλεξ με την υψομετρική τους διαφορά. Κατά συνέπεια, ο ήρωας μας αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο.
Τα όσα επακολούθησαν είναι τραγικά. Του φόρεσαν μια φανέλα της εθνικής Αγγλίας και τον ανάγκασαν να φιλήσει τα πόδια του Νεύτωνα, Μετά, τον έκλεισαν σε ένα ολόλευκο δωμάτιο, στο οποίο ακούγονταν διαρκώς τραγούδια του Τζον Τίκη. Μισοτρελαμένο, τον έστειλαν για πλύση εγκεφάλου στο Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ. Στο δρόμο, όμως, το έσκασε και αυτοκτόνησε πηδώντας από τη Γέφυρα του Λονδίνου. Βέβαια, αυτά δε συγκρίνονται με όσα έκαναν οι Σκωτσέζοι στον Τζακ τον Κόντο. Δε θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, παρά να πω ότι ακόμη και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έφριξε όταν τα είδε.
Τον Γουίλιαμ Γουάλας αντικατέστησε ένας ακόμη Χαϊλάντερ, ο Κόνορ ΜακΛέοντ. Μαζί με τον Ρόμπερτ δε Μπρους έκανε τους υπόλοιπους Άγγλους στρατιώτες κιμά, τον οποίο πούλησε στα Goody's. Έτσι, η Σκωτία έμεινε ανεξάρτητη για αρκετά χρόνια ακόμη.
Προσωπική ζωή και ενδιαφέρονταΕπεξεργασία
Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Γουίλιαμ παντρεύτηκε τη Μαιρούλα ΜκΚλάνοου, κόρη ενός αρκετά δημοφιλούς βάρδου. Θα νόμιζε κανείς ότι με τις μάχες δεν είχε καιρό να τη βλέπει. Αλλά ο Γουίλιαμ είχε. Και αξιοποιούσε στο έπακρο το χρόνο μαζί της. Έτσι, απέκτησαν δύο δίδυμα, τον Χάνσελ και την Γκρέτελ... περίμενε... αυτά είναι γερμανικά ονόματα... τον Μήτσο και την Τασία. Ούτε... εεε, τον Κάθμπερτ και τη Φιόνα... ναι, αυτά ακούγονται σκωτσέζικα. Λοιπόν, ο Κάθμπερτ έγινε ένας δημοφιλής One man band, ενώ η Φιόνα συμμετείχε στη σκωτσέζικη βερσιόν του Survivor.
O Γουίλιαμ Γουάλας είχε πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα, όσο ζούσε. Ήταν δηλωμένος φαν της Σέλτικ και μάλιστα είχε δείρει αρκετούς υποστηρικτές των Ρέιντζερς. Σαν καλός οπαδός είχε εισιτήριο διαρκείας και σε τατουάζ το σήμα της ομάδας. Εκτός του ποδοσφαίρου έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Ο ίδιος ήταν ταλαντούχος κιθαρίστας, ενώ οι επιδόσεις του στην γκάιντα ήταν αξιομνημόνευτες. Άκουγε αρκετά συγκροτήματα, όπως τους Manowar και τους Blind Guardian. Ωστόσο, οι Grave Digger ήταν οι αγαπημένοι του, για προφανής λόγους.
Μετάλλια και τιμέςΕπεξεργασία
Το Μετάλλιο του Αγίου Πέτρου (γιατί έστειλε πολλή πελατεία εκεί πάνω)
Το Μετάλλιο του Μέταλ (γιατί ενέπνευσε πολλούς μεταλλάδες)
Τάδε έφη Γουίλιαμ ΓουάλαςΕπεξεργασία
“Freeeeeeeeeedooooom!!!!”
- Ο Γουίλιαμ Γουάλας για την ελευθερία
“Attaaaaaaaaaaaack!!!!”
- Ο Γουίλιαμ Γουάλας στους πολεμιστές του
“You bastaaaaaaard!!”
- Ο Γουίλιαμ Γουάλας για τον Τζακ τον Κοντό
“Nooooooooooooo!!!”
- Ο Γουίλιαμ Γουάλας για τα τραγούδια του Τζον Τίκη