Άνοιγμα κυρίου μενού

Φρικηπαίδεια β

Οι AC/DC είναι ένα συγκρότημα που ασχολείται με το hard rock, την παραδοσιακή ιαπωνική μουσική, τη μουσική δωματίου και το ρεμπέτικο.

DC.jpg

Τα πρώτα βήματαΕπεξεργασία

Το σήμα τους.jpg

Οι AC/DC ιδρύθηκαν το στα 1973 από μια παρέα άνεργων ηλεκτρολόγων, τον Βον Σκότη , τον Μάλκιμο Νεαρό, τον Κλίφιο Ουίλιαμ και τον Φίλιπο Ρούνδο. Η ίδρυσή τους έγινε κατά παράξενο τρόπο. Οι τέσσερις φίλοι απολύθηκαν από το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η.ς, βρίσκονταν σε απελπισία και δεν ήξεραν τί να κάνουν, έτσι απήγαγαν το μαθητή της σχολής Χόγκουαρτς, 'Ανγκινο Νεαρό και ζήτησαν λίτρα από τους γονείς του. Παρέβλεψαν όμως το γεγονός ότι ο Άνγκινος ήταν ο μικρός αδελφός του Μάλκιμου (o Μάλκιμος είναι ημιπληγικός μετά από ατύχημα σε πρίζα, μπορεί να παίζει μόνο κιθάρα και μάλιστα rythm).

Τελικά, ο κύριος και η κυρία Νεαρή εφάρμοσαν τη μέθοδο της βρεγμένης σανίδος για να νουθετήσουν τον Μάλκιμο και η υπόθεση της ομηρίας του Άνγκινου τελείωσε ομαλά. Από τότε όμως έγιναν μία αχώριστη παρέα και έφτιαξαν ένα συγκρότημα που ονομάστηκε AC/DC (Alternative Current / Direct Current) δηλαδή Εναλλασσόμενο Ρεύμα / Συνεχές Ρεύμα, γιατί ,όπως αναφέρθηκε οι περισσότεροι ήταν ηλεκτρολόγοι.

Η καταξίωσηΕπεξεργασία

Το 1975 κυκλοφόρησαν το δίσκο "Υψηλή Τάση", οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία στην πατρίδα τους την Αυστραλία αφού η αναλογία πληθυσμού / αγορασθέντων δίσκων είναι 1/3,1. Πάντως το ένα δέκατο των ακροατών του πέθαναν μυστηριωδώς κατά την ακρόαση, πιθανόν από ηλεκτροπληξία. Παράλληλα εμφανίστηκαν ως guest στο X factor και έπαιξαν σε συναυλία-αφιέρωμα στον Τσακ Νόρις μετά την διάσωση της χώρας από επίθεση Gozzila χάρις σε αυτόν. Ακολούθησαν οι δίσκοι "Τρινιτροτολουόλιο", "Η λεωφόρος προς τη κόλαση" και άλλοι 17 δίσκοι με τα χαρακτηριστικά riffs του Άνγκνινου.

Περιεχόμενα

Το χτύπημα της μοίραςΕπεξεργασία

Το όνειρο του τραγουδιστή τους, του Bon Scott, ήταν πάντοτε να σκοτώσει την ηλικιωμένη θεία του, Αγκάθα Κρίστι σε ηλεκτρική καρέκλα. Μία μέρα του 1980 προσπάθησε, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρολογικές του γνώσεις, να το κάνει. Οι φίλοι τον βρήκαν δύο εικοσιτετράωρα αργότερα καμμένο και σκοτωμένο από το ρεύμα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ημιπληγικού Malcolm : μπρλμαξαβααα.... Έξι μέρες μετά -τόσες χρειάστηκε για να μαζέψουν με φαράσι τον καρβουνιασμένο Bon- έγινε η κηδεία του κατά την οποία το χαροκαμμένο συγκρότημα έπαιξε το "Τα κουδούνια της κόλασης" για το καλό κατευόδιο στον παράδεισο.


Ο αντίκτυπος του θανάτουΕπεξεργασία

Ο θάνατος του μουσικού συντρόφου τους είχε δραματικές συνέπειες στους εναπομείναντες AC/DC. Οι αδελφοί Young επέστρεψαν στο πατρικό τους σπίτι ενώ ο Rudd και ο Williams μετανάστευσαν σε Βαρσοβία και Γουαδελούπη αντίστοιχα. Όταν όμως ο Angus είδε στο Australian Idol τον ανερχόμενο vocalist Brian Johnson του πρότεινε να αναλάβει το τραγούδι και το συγκρότημα ανασυστάθηκε για νέες διαπλανητικές επιτυχίες.


Επιστροφή στη ΜαυρίλαΕπεξεργασία

Το επόμενό τους album : "Επιστροφή στη Μαυρίλα" (1981) έγινε μεγάλο σουξέ (>success). Πούλησε 4 δισεκατομμύρια αντίτυπα ενώ ένα πακέτο 8,4 εκατομμυρίων στάλθηκε στην Κούφια Γη μέσω Σρι Λάνκα. Ο ίδιος ο Chuck Noriss το υιοθέτησε ως επίσημο soundtrack των περιπετειών του και οι κάτοικοι της Αφρικής τροποποίησαν γενετικά το δέρμα τους προς τιμήν του. Στο διάστημα 1982-1984 έδωσαν σειρά συναυλιών σε Σείριο και Άρη με μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκαν με το ανώτατο παράσημο των Βριλ. Πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το ότι το "Thriller" του Michael Jackson το ξεπέρασε σε πωλήσεις κρίνονται ανακριβείς.


Μετά τη ΜαυρίλαΕπεξεργασία

Μετά από αυτό το album τους κυκλοφόρησαν άλλα 67 album που επίσης έκαναν τιτανομέγιστη επιτυχία και για τα οποία δυστυχώς δεν μας έχουν σωθεί γραπτές πηγές. Πάντως τιμήθηκαν με συμμετοχή στο τάγμα των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης, με αριστείο του Υπουργείου Διαβάσματος/Σεμιναρίων Σ'όλη Σου Τη Ζωή της Ελλάδας και με Νόμπελ ειρήνης για τη συμβολή τους επίλυση των διαφορών που προέκυψαν μετά τον πόλεμο του Κωλοκοτρονιτσίου.


ΠαρόνΕπεξεργασία

Πλεόν οι AC/DC ζουν στη Γροιλανδία για να μπορούν να βλέπουν το βόρειο Σέλας και να κατεβάζουν ιδέες για νέα albums. Είναι παντρεμένοι με τη κα Whole Lotta Rosie από τη Γαλλία και ζουν ευτυχισμένα.

Cultural ImpactΕπεξεργασία

Γενικά οι AC/DC ιδιαίτερα επιδραστικοί στο σύγχρονο πολιτισμό. Τα hits τους έγιναν ringtones, ήχοι ξυπνητηριού - ακόμα και εκκλησιατικός ύμνος.