Φημισμένο χοροδιδασκαλείο της ορεινής Ηπείρου. Ήκμασε στις αρχές του 19ου αιώνος. Τότε ήταν που ανέλαβε τα μαθήματα παραδοσιακού και λάτιν χορού ο αρβανιτο-παίδαρος Άκης Πασάς ή Αλή Πασάς. Η επιτυχία του μεταξύ των κορασίδων ήτο, οίμοι, τοσούτως μεγάλη ώστε πολλές εγκρεμοτσακίζοντο για πάρτη του. Εξαίρεση αποτελεί η κυρ-Αφροσύνη που στον δρόμο για τον γκρεμό, πνίγηκε στη λίμνη. Σύντομα, η φήμη του νεαρού και άδολου ζιγκολό ξεπέρασε τα στενά όρια της επαρχίας Άρτας προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πασάδες και χαρεμούχους πάσης Μορντορίας. Τελικά, ο αγνός και απονήρευτος επιβήτορας αποκεφαλίσθη κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου καθώς οι χανούμισες του τελευταίου είχαν αρχίσει να πέφτουν στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης χορεύοντας "θέλω να πιω όλο το Βόσπορο, Άκη".

Το τέλος της Σχολής Χορού: Το ΖάλογγονΕπεξεργασία

Και ενώ το χοροδιδασκαλείο του Ζαλόγγου γνώριζε δόξες λαμπρές, και όλες οι τσούπρες "σκοτώνονταν" για να εξασφαλίσουν την εγγραφή τους για την παρακολήθηση μαθημάτων, συνέβη κάτι που έμελλε να γραφεί στην ιστορία ως το συνταρακτικότερο γεγονός στη λειτουργία της σχολής.

Ο Πήλιος Γούσης, ένας φέρελπις και χαρισματικός λεβέντης -σακάτης από γεννησιμιού του - έστειλε τη γκόμενά του να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή. Αυτό ήταν και η αρχή του τέλους.
Χόρεψε η τσούπρα με όση μαστοριά ...διέθετε: Λικνίστηκε, κουνήθηκε, έφερε γύρα, και πάλι γύρα τον ποπό της, τίναξε τα ....βυζιά της, έκαμε πιρουέτες, ακροβατικά κόλπα, και άλλα τέτοια, για να γοητεύσει τους κριτές, αλλά μάταιος κόπος!
Ο Μεταξόπουλος -η Ροζίτα Σώκου είχε βγει στη σύνταξη - αποφάνθηκε:
-Αυτό δεν είναι χορός! Είναι κατσικοπήδημα! Κόβεσαι!

Τι το 'θελε να το πει αυτό ο Πάνος; Τούρκος έγινε ο Πήλιος Γούσης! Κυριολεκτικά έγινε Τούρκος, αφού πήγε με το μέρος των Τούρκων, που ήταν κατενθουσιασμένοι από το χορό της τσούπρας, όπως κάποτε κατενθουσιάστηκε ο Ηρώδης από το χορό της Σαλώμης!
Τόσο πολύ θύμωσε, που τίποτα άλλο δεν σκεπτόταν στο εξής, παρά μόνο το πώς θα εκδικηθεί το Μεταξόπουλο και την επιτροπή σύμπασα!
Και εκεί που καθόταν παράμερα από τους άλλους, και βασάνιζε το μυαλό του, του ήρθε η φαεινή ιδέα:
-Θα διοργανώσω χορευτικό ....σόου! Ναι! Αυτό είναι! Θα γίνει μια παράσταση που θα "σπάσει ταμεία"!

Πράγματι, το σόου -αποτελούμενο από 48 Σουλιώτισσες- ετοιμάστηκε με πυρετώδεις ρυθμούς, με άλλα λόγια στο Πι και Φι.

Πέντε χιλιάδες τουρκαλβανοί έσπευσαν να το παρακολουθήσουν συνωστιζόμενοι - όπως οι μικρασιάτες στη Σμύρνη το '22- πληρώνοντας όσο-όσο για ένα εισιτήριο στη μαύρη αγορά.
Η αλήθεια είναι ότι οι Σουλιώτισες "έδωσαν ρέστα"! Κατενθουσιασμένοι οι τουρκαλβανοί χειροκροτούσαν και τις αποθέωναν!
Το σόου τελείωσε με μια καταπληκτική χορογραφική φιγούρα: Το κατσικοπήδημα!
Συνεπαρμένες από τη μεγάλη επιτυχία οι Σουλιώτισσες, σαν αέρινες υπάρξεις, αγνοώντας το νόμο της βαρύτητας...ΠΕΤΑΞΑΝ!
Οι τουρκαλβανοί ζητωκράβγαζαν! Μπιζάριζαν, και ξαναμπιζάριζαν, αλλά οι Σουλιώτισσες δεν φαίνοταν να βγαίνουν από το βάθος της σκηνής!
........................................................

Λίγο αργότερα, ο Πήλιος Γούσης δήλωνε στους δημοσιογράφους!
-Ήταν όλα τέλεια! Απλώς δεν υπολογίσαμε το ύψος και τη σκληρότητα των βράχων!
Έκτοτε, το σόου δεν επαναλήφθηκε! Οι τουρκαλβανοί περίλυποι, έκλεισαν τη σχολή για να εκδικηθούν τον Πήλιο Γούση και την φιλόδοξη τσούπρα του!

Δείτε ΕπίσηςΕπεξεργασία

Για τους σοβαροφανείς υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για το περίφημο χοροδιδασκαλείο.