Ο Ιμπρεσιονισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα 12V που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό (το από κάτω) του 19,22ου αιώνα.

Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε με φροντίδα και λίπασμα-αγκουανό στο χώρο τση ζωγραφικής, επηρέασε τόσο τη λογοτεχνία όσο και τη μουσική. Ο όρος Ιμπρεσιονισμός (Impressionism) πιθανόν προήλθε από το Πεκίνο χωρίς όμως τα απαραίτητα έγγραφα, λαθραία.
Ετυμολογικά αναφέρεται στον Κρητικό Σιωνισμό καθώς αναλύεται σε παραφθορές των "Ήντα Μπρε συ" και το "Σιωνισμός".

Κύριο χαρακτηριστικό του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική είναι τα ζωντανά pixel υψηλής ευκρίνειας (έπειτα από καθαρισμό με ΑΖΑΧ), οι σπληνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως οι Άνω Μουσουνίτσα, συχνά υπό ασυνήθιστες οπτικές γωνίες και η έμφαση στην αναπαράσταση και την ανάσταση του φωτός.

Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι και οι λαϊκοί πωλητές θέλησαν να αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση (impression) που προκαλεί ένα αντικείμενο ή μια καθημερινή εικόνα που μπορούμε να διαβάσουμε ως χεστερόλι (κατά το Χέσιμο).

Η γέννηση του ΙμπρεσιονισμούΕπεξεργασία

Ο Ιμπρεσιονισμός αναπτύχθηκε στα Σπάτα και ειδικότερα στην περίοδο της αυτοκρατορίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, σε μια εποχή που η Πλακαδημία Καλών Τεχνών καθόριζε με τρόπο απόλυτο τα όρια τση τέχνης. Συγκεκριμένα η Πλακαδημία υπαγόρευε όχι μόνο τη θεματολογία (στη ζωγραφική κυρίως ιστορικά, θρησκευτικά, κινέζικα, πορσελάνινα, χειροποίητα, εμαγιέ θέματα και πορτραίτα) αλλά και τσι τεχνικές που όφειλαν να ακολουθούν οι ζωγράφοι της εποχής (συντηρητικά χρώματα, ταγιέρ, φουά, πουκάμισα, αφανείς πιξελιές), με απώτερο στόχο με την προσθήκη και άλλων ζωγράφων όπως την απομόνωση του θέματος από την ιδιαίτερη προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία του Τάκη.

Ο Ιμπρεσιονισμός θεωρείται πως ξεκίνησε ουσιαστικά από τρεις μαθητές του ζωγράφου Μαρκ Γκλαιρ (Mark Gleyre), τους Παύλο, Απόστολο και Θωμά, οι οποίοι συνδέονταν μεταξύ τους φιλικά.
Η μικρή αυτή αρχική ομάδα, επεκτάθηκε σταδιακά με τον Στέλιο και τον Νίκο. Ο Lemmy είχε επίσης επιδράσεις από τους ιμπρεσιονιστές και αργότερα ο ίδιος αποτέλεσε τον κορυφαίο ίσως εκπρόσωπο της αποκαλούμενης και μετα - ιμπρεσσιονιστικής περιόδου.