Εκπαιδευτικό σύστημα για χαρισματικά παιδιά. Ήκμασε στην Αρχαία Σπάρτη. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και από αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. Επίσης εφαρμόζεται κατά κόρον στην Ανωτατότατη Εκπαίδευση των βαλκανικών χωρών, με ιδιαίτερη επιτυχία στο Τσαλίκειο Ίδρυμα Βουκουρεστίου (το οποίο οι κακοήθεις εξακολουθούν να ονομάζουν Ιατρική Σχολή Βουκουρεστίου).

ΕτυμολογίαΕπεξεργασία

Για τους σοβαροφανείς υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για Καιάδας.

Η λέξη Καιάδας είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από την σύνθεση δύο συνθετικών: α' + β'. Αναλυτικότερα,

  • α'=και (σύνδεσμος)
  • β'=Άδας (=Άδης με αντικατάσταση του η από το α σύμφωνα με την δωρική διάλεκτο)

Αν τα βάλουμε και τα δύο μαζί, τι βγαίνει; Καιάδας! Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, λοιπόν, θεωρούσαν ότι κανείς ζωντανός δεν είναι δυνατόν να γεννηθεί με τέτοια ευφυία.

Καταγραφή Αντικειμενικής ΠραγματικότηταςΕπεξεργασία

Αρχαία ΣπάρτηΕπεξεργασία

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι χαρισματικοί και έξυπνοι πολίτες σχεδόν όλων των κοινωνιών αντιμετώπιζαν την περιφρόνηση, ακόμα και την έχθρα των συμπολιτών τους για λόγους ευνόητους. Από τον κανόνα αυτόν, δεν θα μπορούσε να διαφύγει και η Αρχαία Σπάρτη. Η διαφορά όμως, έγκειται στο γεγονώς ότι η περιοχή αυτή κατοικούντο από Ελ. Εξηγούμαι: Ενώ σε ΟΛΟΝ τον υπόλοιπο κόσμο τα προαναφερθέντα άτομα εξαναγκάζοντο να συμβιώσουν με τους κατά κανόνα υποδεέστερου πνευματικού επιπέδου συνανθρώπους τους, στην Σπάρτη η Πολιτεία φρόντιζε να απομονώσει τη μέτρια μάζα από τους χαρισματικούς και έξυπνους ώστε οι τελευταίοι να μπορέσουν να αναπτύξουν στο έπακρο τα χαρισματικά τους χαρίσματα!
Περιττό να αναφέρουμε ότι μια τόσο προχωρημένη αντίληψη περί εκπαίδευσης μόνον από εξωγήινους πολιτισμούς θα μπορούσε να εισαχθεί στον πλανήτη μας. Όντως, κάτι ανάλογο δεν εμφανίζεται στον υπόλοιπο κόσμο έως και εκείνη την εποχή. Μερικοί ερευνητές μάλιστα εικάζουν ότι η ΕΛλάδα θα μπορούσε να είναι ο Καιάδας του Σείριου. Και αρκετοί είναι αυτοί που, κατόπιν ανάγνωσης σχετικών μελετών δεν διαφώνησαν. Ειδικώς περί των αυτών ερευνητών.

Για το πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζονταν στα πλαίσια του συστήματος Καιάδας, δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή και οι πληροφορίες αποσπασματικές. Οι προσπάθειες ανάπλασης της ιστορικής αλήθειας γίνονται κυρίως βάσει του χαμένου έργου του Ηροδότου "Αι χαμέναι ευκαιρίαι της εν αρχαία Σπάρτη εκπαιδευτικής μεταρυθμίσεως" (=Ε, χαμένε! Ευκαιρίες εκπαιδευτικής μεταρύθμισης στην αρχαία Σπάρτη). Στις σελίδες του πολύτιμου εγχειριδίου αναφέρεται η εξής αλληγορική φράση: Αφήστε τα παιδιά μόνα τους. Ω θεοί! Σταματά, πράγματι, ο νους μας μπροστά σ' αυτήν την ξεκάθαρη και σαφέστατη παρότρυνση προς την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ανήλικους ημίθεους της σπαρτιατικής κοινωνίας. Δεν απορεί, λοιπόν, κανείς όταν αυτά τα παιδιά εξελιχθούν σε πρότυπα και οι πράξεις τους βρουν πάμπολλους μιμητές ανά τους αιώνας.

ΔιακρίσειςΕπεξεργασία

Από τους πλέον επιτυχημένους αποφοίτους του συστήματος Καιάδας (σύμφωνα πάντα με το χαμένο έργο του Ηροδότου και την ταινία-εγκυκλοπαίδεια 300+1) ήταν ο Εφιάλτης που κατόρθωσε να κάνει η θυσία των 300 να μείνει στην Ιστορία. Ιδίως η ταινία-εγκυκλοπαίδεια παρουσιάζει πολύ γλαφυρά την αντίθεση εξωτερικής εμφάνισης-ηθικού αναστήματος. Ακόμη και στον τίτλο της ταινίας-εγκυκλοπαίδειας τονίζεται η διαφορά του ενός από τους υπόλοιπους 300.

ΠαραλειπόμεναΕπεξεργασία

Χαμένα χειρόγραφα που ήρθαν στο φως την περασμένη Πρωταπριλιά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην Σπάρτη υπήρχαν και τα πολύ χαριματικά παιδιά. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η φράση "Εν θαλάσση ρίπτετε αυτά"!! Όπως μπορούμε να φανταστούμε αυτά τα άτομα θα ήταν κάτι το πολύ σπάνιο. Ποτέ η Σπάρτη δεν είχε πολλά πολλά με τη θάλασσα.

Μετά την Αρχαία ΣπάρτηΕπεξεργασία

Μετά την παρακμή της Σπάρτης και την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, οι Ρωμαίοι ανακαλύπτουν πολλά από τα μυστικά των Ελ. Φυσικά δεν θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής τους το τέλειο αυτό σύστημα αξιών και ορθής ανατροφής ηγητόρων (για τον Καιάδα μιλάμε) που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση και σταθερότητα στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Και όντως, λίγο αργότερα έχουμε την εγκαθίδρυση του Ρωμαϊκού Principatus. Τώρα πλέον το σύστημα Καιάδας εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια στις σχολές μονομάχων [1] σε κάθε γωνιά της ρωμαϊκής επικράτειας. [2] Ο απλός λαός τρέχει να θαυμάσει κάποιες από τις ικανότητες των μαθητευομένων σε κάθε γιορτή που διοργανώνεται προς τιμήν της Pax Romana. Και γεμίζουν τα στάδια. Και γεμίζουν οι αρένες. Και δώσε άρτο στον λαό, γιατί πού καιρός για δουλειά άμα όλη μέρα την βγάζεις στο Κωλοσαίο.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι πολύ χαρισματικοί βλαστοί Ρώμης, περιχώρων και πάσης αυτοκρατορίας εγαλουχούντο στις λεγόμενες Γαλέρες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του όχλου. Η σχέση υπερευφυΐας και θάλασσας απεδείχθει διαχρονική.

Αρκετά μετά την Αρχαία ΣπάρτηΕπεξεργασία

Παρότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν ιστορικοί που επιμένουν ότι ο Μεσαίωνας ήταν μια εποχή οπισθοδρόμησης και πνευματικής καθυστέρησης, η Επιστήμη έχει αποδείξει ότι η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από αυτήν την απλουστευμένη θεώρηση (τι έγραψα πάλι ο άπαιχτος…). Τρανή απόδειξη επί τούτου (συνεχίζω, έτσι;..) αποτελεί το γεγονός της ευρύτατης διάδοσης της εν λόγω πρακτικής σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τις Σταυροφορίες στις οποίες συμμετείχε η αφρόκρεμα των αποφοίτων των εν τη Δυτική Ευρώπη εκπαιδευτηρίων Καιάδα. Μάλιστα θεσμοθετούνται και Εξετάσεις, οι οποίες αντικαθιστούν τις αρένες. Η αγάπη του όχλου καθιστά τις Εξετάσεις ιερές, αναγνωρίζοντας ότι η φωτιά των επιτυχόντων θα σημαδέψει για πάντα τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η Ισπανική Ιερά Εξέταση συγκαταλέγεται στους πιο παθιασμένους κυνηγούς ταλέντων της περιόδου που εξετάζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ονόμαζε τα ταλέντα μάγισσες. Αυτά για όσους αμφιβάλουν……………

Ποιος θυμάται τώρα την Αρχαία Σπάρτη…Επεξεργασία

Στις μέρες μας τα κατορθώματα του Ανθρώπου μιλούν μόνα τους. Σε μια εποχή που μετρά δύο παγκοσμίους πολέμους, έναν ψυχρό και τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, σε μια εποχή που ο Άνθρωπος χρειάζεται βιάγκρα για να πηδήξει, σε μια εποχή που κάθε life style περιοδικό έχει ετησίως 84 αφιερώματα και οδηγούς για την τέλεια παρτούζα, σε μια τέτοιου επιπέδου και πνευματικότητας εποχή, ποιός μπορεί να αμφιβάλει για την παγκόσμιας έκτασης επικράτηση του Καιάδα;

Πάντως, οφείλουμε να πληροφορήσουμε τους εκλεκτούς αναγνώστες μας, πως η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε νέο φως στην ιστορία του Καιάδα. Ανήμερα της οσίας Σουλπικίας φέτος το καλοκαίρι, ο γνωστός αρχαιολόγος Θάνος Σκαψταόλας, αφού κατέβηκε σε βάθος 38,5 μέτρων ανακάλυψε μια τεράστια αίθουσα με απολιθωμένες σεζ λονγκ και μπαράκια κατά μήκος της αίθουσας. Προχωρώντας συγκινημένος, βρέθηκε μπροστά στο υπέροχο θέαμα της θάλασσας. Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν αμφορείς με υπολλείματα μπύρας και οίνου, ταυτόχρονα με γυάλινα μπουκαλάκια που περιείχαν ένα είδος λαδιού, εικάζεται πως ήταν το πρώτο αντιηλιακό.
Έτσι, ο μύθος του Καιάδα παίρνει νέα υπόσταση: Μήπως στην πραγματικότητα υπήρξε τουριστικό θέρετρο για τους εκλεκτούς της Σπάρτης; Μήπως, οι Σπαρτιάτες είχαν βρει στα σκοτάδια του το δικό τους 'μέλανα αραχτό';
Το εκλεκτό επιτελείο της 192ης Ευφορίας Αρχαιοτήτων θα δώσει σύντομα την απάντηση.

Δεν θα συνεχίσω άλλο. Τα συμπεράσματα δικά σας. (συγκίνηση..)

Λίστα διασήμων που γλυτώσαν από τον ΚαιάδαΕπεξεργασία

Λίστα διασήμων που δε γλυτώσαν από τον ΚαιάδαΕπεξεργασία

ΣημειώσειςΕπεξεργασία

  1. πάντα μόνος μάχεται ο ανώτερα διαφορετικός
  2. εξαίρεση αποτελούν οι Ιουδαίοι που για να διαφοροποιηθούν και σε αυτό, ίδρυσαν τις καλούμενες κοιλάδες των λεπρών