Κατσαρίδα
Κατσαρίδα ονομάζεται η πόντια γκόμενα με κατσαρό μαλλί. Οι κατσαρίδες είναι κορυφαία μέλη της κατηγορίας των σιχαμερών εντόμων που ζούν στις αποχετεύσεις, στους υπονόμους, το σπίτι της Λίας (ξέρει αυτή) και τους τοίχους. Είναι τυπικά βαδιστικά έντομα (με κάποιες εξαιρέσεις βομβαρδιστικών εκδόσεων) και μετακινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ζουν πολλές μαζί σε αρκετά μεγάλες αποικίες και βασικά είναι νυκτόβιες. Είναι έντομα παμφάγα και καμία από τις τροφές που προορίζονται για τον άνθρωπο δεν λείπει από την διατροφή τους, παρουσιάζοντας προτίμηση στις γλυκές και πιο γλυκιές γεύσεις. Έχουν όνειρα και απωθημένα, αλλά και αδιαμφισβήτητα ταλέντα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων σήμερα, θεωρούνται ότι είναι τα πιο πρωτόγονα από όλα τα φτερωτά-αφτέρωτα έντομα στην ιστορία του πλανήτη Γη και στη πραγματικότητα το είδος τους δεν έχει αλλάξει καθούλου εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια!
Μια κατσαρίδα μπορει να ζήσει για εννέα μέρες χωρίς κεφάλι πριν πεθάνει από αφυδάτωση. Βάσει Αϊνστάιν είναι η μόνη που θα επιζήσει μετά από πυρηνική καταστροφή καθώς είναι πλήρως ανεκτική στην ραδιενέργεια.
Γενικά, είναι ένα μικρό σιχαμερό έντομο που ζει στο σπίτι μας από απομεινάρια τροφής. Μαρτυρίες των Ελ, όμως, την θέλουν να είναι ένα γιγάντιο πλάσμα με 96 πόδια και 7.986.467 αυτιά - κεραίες, που καθεμιά από αυτές εποικινωνεί με 10 στην πεντηκοστή άστρα.
Άλλες μαρτυρίες, πάλι, λένε ότι είναι ένα πλαστικό πράγμα φτιαγμένο από παράνομα πετρέλαια, που χρησιμεύει στην τρομοκρατία (βλέπε τα δυο επόμενα βίδεα):
[1]
[2]
Οι κατσαρίδες είναι Νεφελίμ.
Εμφάνιση - ΕίδηΕπεξεργασία
Οι κατσαρίδες έχουν ένα πλακουτσωτό, μακρουλό, πολλών χρωμάτων σώμα σε σχήμα κελύφους, έχουν μακριές αντένας και ένα κεφάλι σκυφτό που τις κάνει χαμηλοβλεπούσες. Τα θηλυκά δεν έχουν πτερά (δεν πετάν), αντίθετα με τα αρσενικά που έχουν δύο ζευγάρια πτερών (παραπετάν). Διακρίνονται μεταξύ άλλων:
- Η Γερμανίδα κατσαρίδα (Blattela germanica): Ένα από τα πιο γνωστά είδη κατσαρίδας. Η Ξανθιά, με δύο γραμμούλες στο σώμα της που την ξεχωρίζουν από τις άλλες κατσαρίδες. Στο μέγεθος είναι πιο μικρούτσικη από την κοινή Μαύρη κατσαρίδα αλλά αυτό μη σας ξεγελά. Οι Γερμανίδες κατσαρίδες συνήθως συχνάζουν σε υγρά και ζεστά μέρη, σε βόθρους, υπόγεια, κάτω από γέφυρες, πάνω από γέφυρες, δίπλα σε μέρη που υπάρχει νερό ή υγρασία, αλλά, είναι νοικοκυρές. Η Γερμανίδα κατσαρίδα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα σπίτι μέσα σε μια καινούργια τηλεφωνική συσκευή ή έναν ταχυδρομικό φάκελο (ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου) και σύντομα να εξαπλωθεί σε ένα σπίτι ή γραφείο δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας.
- Καστανή Ευρωπαία κατσαρίδα (Supella longipalpa): Έχει περίπου το μέγεθος της Γερμανίδας κατσαρίδας αλλά διαφέρει στην εμφάνιση καθώς το είδος αυτό φέρει μια ξανθιά γραμμή στη βάση των πτερύγων. Αναπτύσσεται στα ίδια σημεία όπως και η Γερμανίδα, δηλαδή στις κουζίνες (είναι νοικοκυρά) αλλά το είδος αυτό εξαπλώνεται ευρέως και στα υπόλοιπα δωμάτια ενός σπιτιού (μπάνιο, υπνοδωμάτια).
- Η Μαύρη (ανατολίτισσα) κατσαρίδα (Blatta orientalis): Η πιο γνωστή Ανατολίτισσα, τουλάχιστο στη χώρα μας. Η Μαύρη είναι περισσότερο συνδεμένη με τις υγρές περιοχές απ' ότι οι άλλες. Στους έξω χώρους βρίσκεται κυρίως κάτω από σωρούς φύλλων και φυτών σε αποσύνθεση, προτιμά όμως να ζει μέσα σε σπίτια όπου βρίσκει φιλοξενία. Η Μαύρη εισβολέας προτιμά να εισβάλει από τις αποχετεύσεις των σπιτιών και τα αυγουλάκια της μπορούν να μείνουν ανενεργά για μήνες έως ότου γίνουν μαυράκια. Τρέφεται με σκουπίδια, όπως όλοι μας φυσικά και σάπιες οργανικές ουσίες. Μαύρες ανατολίτισσες θα βρείτε σε υγρά υπόγεια, κελάρια, κοντά σε σκατά, σε νεροσωλήνες, και ανάμεσα σε ψυγεία και κλιματιστικά, πλυντήρια, στερεοφονικά, κάτω από το πάτωμα, πάνω από το πάτωμα μέσα σε τοίχους. Δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση τους πρώτους ορόφους.
- Αμερικανίδα κατσαρίδα (Periplaneta americana): Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος Αμερικανίδα που δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας. Απαντάτε κυρίως στους υπονόμους και τα φρεάτια και μέσω των σωληνώσεων της αποχέτευσης μεταφέρεται στις κουζίνες και στα μπάνια. Ως τέλεια Αμερικανίδα μπορεί να πετάξει και έτσι μεταφέρεται σε νέους χώρους όπου δημιουργεί καινούργιες προσβολές. Καλό κλείσιμο τυχόν ανοιγμάτων γύρω από αποχετεύσεις εμποδίζει την είσοδο της περιπλανώμενης Αμερικανίδας στους εσωτερικούς χώρους. Υπογλυμματικός ψεκασμός με χημικά κυρίως σε φρεάτια και αποχετεύσεις μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς της Αμερικανίδας αυτής και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να μεταφερθεί εντός των σπιτιών.
- Η Μεγαλύτερη κατσαρίδα (Megaloblattalongipennis): Η μεγαλύτερη φτερωτή κατσαρίδα είναι η Μεγαλωμπλάταινα, που ζει στο Περού, στο Εκουαδόρ και τον Παναμά. Η θηλυκή κατσαρίδα που διασώζεται στη συλλογή του Ακίρα Kουροσάβα από την Γιαμαγκάτα, Ιαπωνία, έχει μήκος 97 mm, πλάτος 45 mm. Ο μέσος όρος μήκους μιας τέτοιας ταινιοκατσαρίδας είναι 0,6 έως 7,6 εκ.Έχει μήκος τουλάχιστον 85 χιλιοστά.
- Η κατσαρίδα γίγαντας!(Heathcliffe): Oνομάζεται Γκρεμνόθαμνος και είναι μια 3Α κατσαρίδα. Διεκδικεί, λοιπόν, τον τίτλο του βαρύτερου εντόμου του κόσμου. Μετάλλαξη ίσως των προηγούμενων όταν ήρθαν σε στενή επαφή με τον Ακατονόμαστο.
- «Είναι η βαρύτερη κατσαρίδα του κόσμου και αν δεν είναι το βαρύτερο από όλα τα έντομα, είναι σίγουρα ένας υποψήφιος», δήλωσε ο Nathan Lo λέκτορας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney.
- Είναι διαφορετική από άλλα έντομα και είναι εντελώς άσχετη με τις Αμερικανίδες ή Γερμανίδες που βρέθηκαν στα Ελληνικά νοικοκυριά. Μπορεί να ζυγίσει από 30g έως 35g και περισσότερα από 85 χιλιοστά σε μήκος, καθώς επίσης μπορεί να ζήσει μέχρι και 8 χρόνια γκαντεμιάς, το οποίο είναι εκπληκτικό για ένα έντομο!
- Η κατσαρίδα - Γαρίδα (Surlullu Mediterrannis): Η υδρόβια κατσαρίδα. Ζεί σε ένα λαγούμι από το οποίο μπορεί να επιτεθεί με τις δαγκάνες της και κύρια διαφορά μεταξύ της κατσαρίδας και της γαρίδας είναι ότι η κατσαρίδα - Γαρίδα είναι πολύ πιο γρήγορη! Κάποιες από αυτές σπαθίζουν το θήραμά τους με τις αιχμηρές δαγκάνες, ενώ άλλες δίνουν ένα χτύπημα μπαμ και κάτω με ένα σουβλιστό μέρος της δαγκάνας τους. Οι τελευταίες μπορούν να χτυπήσουν τόσο σκληρά όσο μια σφαίρα μικρής διαμέτρου, αρκετά ώστε να σπάσουν το τζάμι ενός παραθύρου, όπως έχουν διαπιστώσει δυστυχώς κάποιοι που πηδήχτηκαν από ένα παράθυρο!
- Η κατσαρίδα Στάση (Blatta Kammasutrius): H ανάσκελα με ανοιχτά τα πόδια χώρις να το κουνάει ρούπι Κατσαρίδα. Ο εφιάλτης των Ελλήνων, οι οποίοι καλούνται να διεξαγάγουν one player game, να επιτύχουν καλό σκορ και ένα mission complete χωρίς την βοήθεια του παθητικού συμπαίκτη τους. Η κατσαρίδα αυτή υποφέρει, ίσως θα έπρεπε να μην την μετακινήσετε πριν καλέσετε το 166, πάντοτε όμως παραμένει μια καλή ευκαιρία να εξετάσετε την ανατομία της. Μην της ρίξετε σπρέυ, ιδίως Τeza, πασαλείψτε την καλύτερα με Βορικό οξύ.
Τα αλλεργιογόνα της κατσαρίδαςΕπεξεργασία
Προέρχονται κυρίως από τα σκατά, τα σάλιο και τα υγρά του σώματός τους. Έχουν εντοπιστεί από τις Γερμανίδες και Αμερικανίδες, τα κάτωθι αλλεργιογόνα:
Blag 1 και Pera 1, Pera 3 (αρυλφορίνη) και Pera 7 (τροπομυοσίνη)
Blag 2 (αδρανής ασπαρτική πρωτεάση),
Blag 4 (λαλυσίνη),
Blag 5 (γλουταθειον-S-τρανσφεράση)
Blag 6 (τροπονίνη)
Έχει υπολογιστεί ότι το 78-98% των αστικών κατοικιών φιλοξενούν αυτές τις κυρίες κατσαρίδες, ο αριθμός των οποίων συνολικά, αν η κατοικία βρίσκεται σε πολυκατοικία μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες. Ιδίως στους πρώτους ορόφους θα υπάρξει στριμωξίδι.