Άνοιγμα κυρίου μενού

Φρικηπαίδεια β

Κεκερίτζα η Μουστακοφόρος

Η μικρούλα Κεκερίτζα.

Η μητέρα της Κεκερίτζας, Σιμέλα, είχε πεθάνει πάνω στη γέννα και έτσι η μικρή μεγάλωσε με τον πατέρα της, τον Πανίκα, ένα φτωχό πλην τίμιο ιδιοκτήτη μαγαζιού με πεϊνιρλί. Η έντονη τριχοφυΐα της Κεκερίτζας πάνω από το στόμα ήταν ήδη αισθητή. Αυτό έκανε ιδιαίτερα στενοχωρημένη τη μικρούλα που όμως δεν την εμπόδισε να είναι πρώτη στην τάξη της στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και το λύκειο.


ΣπουδέςΕπεξεργασία

Η Κεκερίτζα έχοντας σταματήσει πλέον να ενοχλείται από τις κοροϊδίες για το τσιγκελωτό της μουστάκι, ταξιδεύει στην Αγγλία και σπουδάζει μπίζνες αντμινιστρέσιον στο πανεπιστήμιο της Καμένης Γέφυρας. Παίρνει το πτυχίο της με άριστα και γυρίζει πίσω στην πατρίδα της. Τότε όμως...

Πόλεμος κατά της ΜόρντορΕπεξεργασία

...οι Ντούρκοι κηρύσσουν τον πόλεμο. Η Κεκερίτζα, λόγω παρεξήγησης (δε μουστάκι γιου νόου) επιστρατεύεται λανθασμένα. Ωστόσο την

καταλαμβάνει το πνεύμα φιλοπατρίας και πιάνει τα όπλα. Μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα χρίζεται Αρχιστράτηγος του Ποντιακού Στρατού και διατάζει γενική επίθεση. Οι στρατιώτες βλέποντας την ηγέτη τους να ορμάει ωσάν λιοντάρι εμπρός και να πετσοκόβει ανελέητα τους εχθρούς σε κάθε μάχη, αναθαρρεύουν και όλοι μαζί γίνονται σα μια πύρινη λαίλαπα, που αποδεκατίζει τους Τούρκους. Στον πόλεμο αυτό που κράτησε 9 χρόνια, έγιναν 10.000 μάχες, αλλά υπό τις διαταγές της Κεκερίτζας, οι Πόντιοι έχασαν μόλις ένα στρατιώτη (σύμφωνα με πληροφορίες λεγόταν Φλωρίκας Φλωρίδης). Τελικά η Μόρντορ συνθηκολόγησε και ως πολεμική αποζημίωση παρέδωσε 50 τόνους μπακλαβά. Η λεγόμενη Γενοκτονία των Ποντίων είναι έργο των Δήθεν ειδημόνων και θα έπρεπε να ονομάζεται Γενοκτονία των Ντούρκων.

Η ασφαλιστική, το τέλος και η αγιοποίησηΕπεξεργασία

Η Κεκερίτζα, μετά το τέλος του πολέμου, ίδρυσε μια δική της ασφαλιστική εταιρεία, την Moustache Insurance Inc. Πλούτισε γρήγορα σε βάρος των πελατών με τίμια μέσα. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Τελικά η Κεκερίτζα η Μουστακοφόρος, αυτή η λαμπρή μορφή του Πόντου, η γυναίκα που έχυσε αίμα για την ελευθερία της πατρίδας της, πέθανε σε βαθιά γεράματα από φυσικά αίτια. Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, η Κεκερίτζα αγιοποιήθηκε από την Ποντιακή Εκκλησία και ανακηρύχτηκε προστάτιδα του στρατού και των ασφαλιστικών εταιρειών. Παρακάτω βρίσκεται το μοιρολόι που τραγουδήθηκε στην κηδεία της:


-Ντο είδες και ν'εζέλεψες;

ντο είδες κι επλανέθες;

-Γιαμ' είδες ουρανόν ση γην,

γιαμ' είδες φως σον άδην;

Γιαμ' είδες το ξημέρωμαν

ση φυλακής την πόρταν;

-Και μούδε ουρανόν σην γην

και μούδε φως σον άδην

και μούδε το ξημέρωμαν

ση φυλακής την πόρταν.

Αδά η νύχτα νύχτα έν

κι ημέρα πάλου νύχτα.

Αδά λαχτόριν ΄κι λαλεί,

ποτές ΄κι ξημερώνει.

Αδά η φρούχνα πιθαμήν

και το νερόν χερέαν,

η φρούχνα σύρει το νερόν

και το νερόν τη φρούχναν,

και ΄σεπεται το σάβανο μ',

και κόφκεται το ράμμα μ',

και ρούζουν τα ματόφρυδα,

τα φύλλα του προσώπου,

και ρούζουν τα κουλάκια μου

απάν' σ' ωμοπλατίτζα μ',


ΑΧ ΚΕΚΕΡΙΤΖΑ Μ'.