Άνοιγμα κυρίου μενού

Φρικηπαίδεια β

Κωνσταντίνος Κανάρης

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννημένος στα Ψαρά το 1793 (Ανεπιτυχώς) και 1797 (επιτυχώς) – Ζει για τον Θρύλο (Ολυμπιακό)) ήταν σημαντική περσόνα του ναυτικού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μετέπειτα ναύαρχος και πρόεδρος-δημιουργός του Συνδέσμου φιλάθλων Πειραιώς, ο οποίος διετέλεσε 55 φορές πρόεδρος σε διάστημα 53,5 ετών (1815, 1925-49, 1964, 1984-85, 1989) και για 2 χρόνια και 3 μήνες συνολικά. Πώς το κανε αυτό ένας θεός ξέρει..

ΑνδραγαθήματαΕπεξεργασία

Η ιδέα του για τον Ολυμπιακό δημιουργήθηκε ένα βράδυ όταν τα έπινε στη παραλία (Ν. Φάληρο) με τον καλό του φίλο Γιωρίκα Καραΐσκάκη, τους την πέσανε κάτι Ντούρκοι - χανούμια (Φίλαθλοι της ΑΕΚ) και μία αδέσποτη πέτρα τον βρήκε στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία. Προς τιμή του καλού του φίλου έφτιαξε ένα γήπεδο και του έδωσε το όνομα του (Γήπεδο Καραΐσκάκη).

Η βεντέτα αυτή όμως ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1822, αφού οι βάζελοι - Πράσινος στόλος (Φίλαθλοι του Παναθηναϊκού) δεν κατάφεραν να σώσουν το κύπελλο από τη τουρκική κατοχή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μπουρλότο στην εξέδρα του Καρά Αλή (Μεγάλου ηγέτη της θύρας 21 ΑΕΚ Original), επικεφαλής του στρατού που έσφαξε τους φίλαθλους του γηπέδου της Χίου (Αγώνας εκτός έδρας) και έκαψε το νησί. Την επιχείρηση θα εκτελούσαν τα πυρπολικά του Κανάρη και του Ανδρέα Πιπίνου (Κάπτεν τότε του Ολυμπιακού στόλου).

Η ανατίναξη της τουρκικής θύρας 21 (ΑΕΚ ORIGINAL) υπήρξε ένα από τα χαρακτηριστικότερα γεγονότα του κατά των πρωταθλημάτων της επανάστασης, έκανε δε πολύ μεγάλη εντύπωση στην Ευρώπη. Γι' αυτό και ο Ολυμπιακός ήταν από τους πρώτες Ελληνικές ομάδες αγωνιστών του Τσάμπιονς Λιγκ με συμφωνία πάντα να χάνουν στα εκτός έδρας (την αντίθετη συμφωνία έκανε και ο ΠΑΟ για να κερδίζει εντός).

ΜετενσαρκώσειςΕπεξεργασία

Τα διαφορετικά πρόσωπα του Κ. Κανάρη μετά από τις πολλαπλές πλαστικές επεμβάσεις και πειράματα στη κρυογονική που έγιναν από τις αρχές του 20ού αιώνα:

  • 1925 - Σαν Νότης Καμπέρος επίσημος ιδρυτής του Ολυμπιακού (Ποδοσφαιρική Ομάδα πλέον).
  • 1944 - Σαν Ανδρέας Μουράτης με το παρατσούκλι "Μιζούρι" (από το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο που ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά) μεγάλος σκόρερ γκολτζής.
  • 1979 - Σαν πρόεδρος Σταύρος Νταϊφάς. Κατόπιν νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή στις 19 Ιανουαρίου 1979 οι σύλλογοι μετατράπηκαν σε ΠΑΕ και έγιναν επαγγελματικοί.

Φημολογείται ότι ενσαρκώνει μέχρι σήμερα προέδρους της αγαπημένης του ομάδας (Κοσκωτάς,Κόκκαλης κτλ), χάρη στην επιστήμη των πλαστικών επεμβάσεων και της κρυογονικής.

Δείτε ακόμαΕπεξεργασία

Για τους σοβαροφανείς υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για Κωνσταντίνος Κανάρης.