Με τον όρο "λάτιν" όπως λένε κάτι άσχετοι, νοείται μια κατηγορία χορών που προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής (σάλσα, μάμπο, κούμπια, ρεγκετόν και τσα- τσα). Στην πραγματικότητα οι χοροί αυτοί είναι αρχαίοι ελληνικοί βουκολικοί (αρχαίαι ονομασίαι: σάλτσα, μπάμπω, ρέγγα-τον, κουμπιά, τσου-τσου). Οτι πιο ιλιθιο εχω διαβασει!!!

Ετυμολογική προσέγγισηΕπεξεργασία

Αρχικά δε ωνομάζοντο "ελλάτην" από σύμπτυξη της ρίζας "ελ" (βλέπε ελοχίμ) και της ελάτης (του δέντρου ντε) ή- κατ' άλλους "Ελάτιν" από το "έλα, άτι!" (άτι= άλογο) ή από τη θρυλική ομηρική στιχομυθία μεταξύ Οδυσσέως και Πολυφήμου "Έλα!- Τι;" Πιο πιθανή φαίνεται η πρώτη εκδοχή αφού οι χοροί αυτοί ήνθισαν κυρίως εις την ορεινήν Αρκαδίαν κατά τη Μεσοελλαδική Ι ή εις την ορεινήν Ναυπακτίαν κατά την Υστεροκυκλαδικήν ΙΙΙ ή εις την ορεινήν Θεσσαλίαν κατά την Υπομινωικήν Ι4 ή εις την ορεινήν Μακρόνησον κατά τη Νεοηλιθιακήν Ι5.

Ως γνωστόν αυτές είναι περιοχές που φημίζονται για την ελάτη τους την οποίαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι λάτρευαν ως θεότητα. Για να τις τιμήσουν έπαιζαν μία μουσικήν συμπαθητικήν με ωραιοτάτους ρυθμούς, πλην όμως συχνά στιχουργικώς αθλία, η οποία πολύ εθύμιζε ενίοτε τα σημερινά σκυλάδικα. Την μουσικήν αυτή χόρευαν νεανίαι και κορασσίδαι κουνώντας ξεβιδωτικώς τα οπίσθιά των. Οι μεν νεανίαι ίνα πλευρίζουν τα ομοίως σεινάμενας και κουνάμενας κορασσίδας, αι δε κορασσίδαι γιατί νόμιζαν ότι είναι πολύ κουλ και σούπερ ουάου έτσι που εσείοντο.

Η εξάπλωση του χορούΕπεξεργασία

Δια μέσου των αιώνων, οι χοροί αυτοί εξεχάσθησαν εις την Ελλάδαν, επιβίωσαν όμως μέσω τον Ελοχίμ και των Νεφελίμ κι επανεμφανίστηκαν μυστηριωδώς εις την Κεντρικήν και Νοτίαν Αμερικήν η οποία, λόγω των (ΕΛ)Λάτην χορών ονομάστηκε Ελατηνική Αμερική. Παραφθορά αυτής της ονομασίας είναι η "Λατινική Αμερική" η οποία και επεκράτησε.

Επειδή όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, οι Λάτιν χοροί επανήλθαν εις την Ελλάδα κι εγνώρισαν μάλιστα μεγάλο σουξέ και τρεντοσύνη! Αι κορασσίδαι ωσάν λυσσασμέναι σπεύδουν εις τα χοροδιδασκαλεία - σούπερ μάρκετ (ονομάζονται αλλέως και Υπερ-μπακάλικα ή Χορομπακάλικα λόγω της μεγάλης ποικιλίας ειδών που αυτά διαθέτουν -σάλσα, μάμπο, τσάτσα- τσα, βαλς, τανγκό, φοξ- τροτ, νες-κουίκ-στεπ τσιφτετέλι, χασάπικο, ζεϊμπέκικο, καρσιλαμά, μπάλο, τριπάτη, χορό κοιλιάς, χορόν Ζαλόγγου, χορόν Ησαΐα, χορόν βροχής, Κοφτόν, Κοπανιστόν (αγέραν), Τυροκαφτερόν, τζατζίκιον, μακαρόνια, ντομάτα πελτέ και βακαλάον υγράλατον-προκειμένου να εκπαιδευτούν εις τους χορούς "Λάτιν" δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο εις το ταρακούνημα των γοφών, όσο και εις την ξέκωλην ενδυμασίαν. Διδάσκονται μάλιστα τους χορούς αυτούς με τρόπο που ουδεμία σχέση έχει με τον τρόπο που αυτοί χορεύονται εις την Ελατηνικήν Αμερικήν, διότι στην Ελλάδα επικρατεί ευτυχώς ο αυθεντικός, αρχαίος Ελληνικός τρόπος που διδάσκεται με τη μέθοδο "ΜΕΘυσμένος ΑΙθίωψ ΠΡΟΠονεί ΒΟΥΤυρόπαιδα" και που τείνει να επικρατήσει του βάρβαρου τρόπου με τον οποίο τους χορεύουν οι βάρβαροι και οι Βαρβάρες από τις βάρβαρες χώρες της Ελατηνικής Αμερικής.

Οι νεαναίαι με τη σειρά των επίσης σπεύδουν εις τα χοροδιδασκαλεία όπου μπορούν να μαρκάρουν στενώς τας κορασσίδας που λέγαμε και παράλληλα να εξασφαλίσουν με λίγες χιλιάδες ευρουλάκια και την επαγγελματική των αποκατάστασιν, καθώς εις τα χοροδιδασκαλεία αυτά χορηγούνται διπλώματα, τα οποία τους χρησιμεύουν (το ίδιο συχνά επιδιώκουν και αι κορασσίδαι) για να παριστανουν τους χορευτάς καθώς και για να καμαρώνουν ωσάν γύφτικα σκεπάρνια.

Τιμητικές διακρίσειςΕπεξεργασία

Η ΟυουουουΝέσκο(από το επιδοκιμαστικόν επιφώνημα "ουουουου!" και το ΝΕΣ Καφέ Φραπέ ή-κατ' άλλους- το ΝΕΣΚΟΥΙΚ) ενέταξε τα χορομπακάλικα αυτά και τους χορούς "Ελάτην" που διδάσκουν κατ' αποκλειστικότηταν, εις τον κατάλογον των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπογραμμίζοντας τον άμεσο συσχετισμό των με τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, καθώς και τη συγγένειά των, στιχουργικώς αλλά και νοοτροπικώς, με τα σημερινά Σκυλάδικα. Έκρινε δε απαραίτητη τη μετονομασία των χορών που τα χορομπακάλικα διδάσκουν σε "μπακαλάτιν", προκειμένου να τονισθεί η μοναδικότητά των.

Τα 5 πιο γνωστά χορομπακάλικα που έχουν βραβευθεί από την ΟυουουουΝέσκο δια την προσφοράν των εις την διάδοσιν των Μπακαλάτιν χορών, του ντοματοπελτέ, του βακαλάου υγράλατου και της σκυλάδικης υποκουλτούρας είναι τα εξής 3:

  • Τσιν- Γκέλλυ
  • Ούροντανς
  • Νες Κουίκ Στεπ
  • Φιρέντζ