Μουαμάρ Καντάφι
“Έχετε παρατηρήσει ότι βάφει τα μαλλιά του, έτσι;”
~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τον Μουαμάρ Καντάφι
“Ήταν αληθινός φίλος.”
- Ο Σαντάμ Χουσεΐν για τον Μουαμάρ Καντάφι
“Αααχ...Πόσες είχαμε κουτουπώσει μαζί...”
- Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τον Μουαμάρ Καντάφι
“Ο τελευταίος μεγάλος του είδους ημών!”
- Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος για τον Μουαμάρ Καντάφι
Ο Μουαμάρ Μουχαμάντ Αμπού Μινυάρ Αλαντίν Ταμίρ Σουλεϊμάν Γιουσούφ Ομάρ Σαΐφ Χουσεΐν Αμπντουλάχ Οσμάν αλ-Καντάφι, γνωστός παγκοσμίως ως Μουαμάρ Καντάφι και στους φίλους Μούμι, ήταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος δικτάτορας της Λιβύης. Επίσης, υπήρξε ικανότατος στρατιωτικός και ταλαντούχος ζωγράφος.
Ήταν ποπ άιντολ και σεξ σύμπολ στη χώρα του, με τη δημοτικότητά του να μεγαλώνει συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Ο Ομπάμα και η παρέα του ζήλεψαν και γι' αυτό τόνε φάγανε λάχανο.
ΒιογραφίαΕπεξεργασία
Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία
⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ |
Ο Μουαμάρ γεννήθηκε σε μια όαση στην έρημο της Λιβύης. Η μητέρα του ονομαζόταν Φατιχά και ήταν μια χορεύτρια στο χαρέμι του Μωάμεθ Εμπαμέσα. Ο πατέρας του Μουαμάρ είναι μέχρι σήμερα άγνωστος, αν και υπάρχουν πολλές σχετικές θεωρίες. Μία από αυτές λέει ότι ήταν γιος του Μπενίτο, ενώ μια άλλη τον θέλει γιο του Παττακού. Επιπλέον, πατέρας του θεωρείται και ο Φράνκο, ο οποίος είχε επισκεφτεί τη χώρα με τον κολλητό του, Αδόλφο. Η πιθανότητα να είναι εξώγαμο του Πασχάλη.
Ο μικρός Μουαμάρ μεγάλωσε μες στις στερήσεις. Η μητέρα του πηδιόταν (κυριολεκτικά) στη δουλειά, αλλά δεν πληρωνόταν καλά. Το παιδί μεγάλωσε με χουρμάδες και γάλα καμήλας. Σπανίως έμπαινε παστουρμάς ή κάποιο γλυκό στο σπίτι. Ποιο σπίτι δηλαδή, σε τσαντίρι ζούσαν. Πλήρης εξαθλίωση. Άσε, τα λέω και δακρύζω.
Η Φατιχά made her shit cracker (άλλοι υποστηρίζουν ότι απλώς πηδήχτηκε με τον Billy) για να σπουδάσει ο γιος της. Μετά τις εξετάσεις, ο Μουαμάρ πέρασε σε μια καλή Στρατιωτική Σχολή και μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Ιάπωνα Χίρου Ονόντα. Ο Μουαμάρ αποφοίτησε με πολύ καλή βαθμολογία και έκανε μεταπτυχιακό στο νομικό τμήμα του ΜΙΤ. Μετά, έκανε και διδακτορικό (κατ' άλλους δικτατορικό) πλάι στον αξεπέραστο Иосиф Сталин. Αυτή την περίοδο ήταν που στο μυαλό του μπλέχτηκαν όλα (κομμουνισμός, καπιταλισμός, επανάσταση, δικτατορία, εθνικισμός, καλλιτεχνικές ανησυχίες, μιλιταρισμός) και οι σκέψεις του έγιναν αχταρμάς.
Ο επαναστάτης ΜούμιΕπεξεργασία
Ο Μουαμάρ ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες στο στρατό και σύντομα έγινε συνταγματάρχης. Μαζί με ορισμένους ομοϊδεάτες του σχημάτισαν μια επαναστατική οργάνωση, με σκοπό να ρίξουν τον βασιλιά της χώρας. Ο Καντάφι είχε με το μέρος του το λαό της Λιβύης, ο οποίος είχε κουραστεί από το τυραννικό στυλ του βασιλιά και ήθελε να δοκιμάσει το τυραννικό στυλ του Μουαμάρ.
Με ένα σχεδόν αναίμακτο πραξικόπημα (μόνο ένας ανθυπολοχαγός γρατζουνίστηκε στον αγκώνα) ο Μουαμάρ και οι παρέα του ανέτρεψαν το παλαιό καθεστώς. Βασικά, ο βασιλιάς έλειπε στα Φίτζι, δήθεν για θεραπευτικούς λόγους. Μέχρι σήμερα ζει εκεί, σε ηλικία 123 ετών. Ο Μουαμάρ βγήκε στο κρατικό κανάλι, για να ανακοινώσει την αλλαγή ηγεσίας. Παρόλο που διέκοψε ένα επεισόδιο του Ρετιρέ, η είδηση ότι ο βασιλιάς έχασε την εξουσία, χαροποίησε απίστευτα το λαό. Βγήκαν στους δρόμους με εικόνες του Καντάφι, χορεύοντας και πετώντας σερπαντίνες. Το πραξικόπημα H επανάσταση είχε πετύχει!
Εδραίωση στην εξουσίαΕπεξεργασία
Αμέσως, ο νέος ηγέτης έκανε ό,τι μπορούσε για να εδραιωθεί από στην εξουσία. Εμπνεόμενος από μεγάλες μορφές του παρελθόντος κατήργησε όλα τα κόμματα και έστειλε στην κρεμάλα τους αντιφρονούντες. Εξέδωσε τη Διακήρυξη Απαγόρευσης της Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, λέγοντας πως αυτά είναι κόλπα των Δυτικών. Ανακοίνωσε πως από εδώ και πέρα, η Λιβύη δε θα ήταν ούτε δημοκρατία, ούτε μοναρχία, ούτε δικτατορία. Θα ήταν Τζαμαχιρίγια, μια λέξη που ο ίδιος εφηύρε, όπως μας διαβεβαιώνει ο κύριος Μπαμπινιώτης. Η σημασία της είναι μέχρι σήμερα άγνωστη. H χώρα θα κυβερνιόταν απευθείας από το λαό και αυτός απλά θα ήταν εκεί ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος. Το σύστημα τούτο βρήκε μεγάλη απήχηση την περίοδο εκείνη. Ο Γκαμάλ Νάσερ, δικτάτορας της Αιγύπτου, συνεχάρη τηλεφωνικώς την Καντάφι, ενώ ο Αντρίκος είπε: «Δεν είναι στρατιωτική δικτατορία. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για μια διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων».[1]
Ο Καντάφι προσπάθησε να μεταδώσει τον επαναστατικό αέρα σε γειτονικές χώρες, με σκοπό την αναγέννηση του αραβικού κόσμου. Αφού ο στρατός του τον έφαγε σε πολέμους με Ισραηλινούς, Άραβες και Μανιτάρια, ξέκοψε για λίγο και αφιερώθηκε στο Dota και το WoW. Την περίοδο αυτή, το μυαλό του κουρκούτεψε εντελώς και κατέληξε ο ματαιόδοξος, ημι-παράφρων δικτάτορας που όλοι αγαπήσαμε.
Στο αποκορύφωμα της δόξας (ή της τρέλας)Επεξεργασία
Μετά από μια σειρά παράδοξων γεγονότων, μεταξύ των οποίων μια καυτή βραδιά με τον Μπιν Λάντεν, ο Μουαμάρ υιοθέτησε την τρομοκρατική ιδεολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά φώναζε στον ύπνο του φράσεις, όπως «Τζιχάντ στους ξένους» ή «Κάτω το American Idol». Λέγεται πως όταν έμαθε για τη δολοφονία των Ισραηλινών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 σηκώθηκε και άρχισε να χορεύει ζεϊμπέκικο. Έκτοτε άρχισε να σχεδιάζει τις δικές του τρομοκρατικές ενέργειες.
Η πρώτη ήρθε σε ένα γερμανικό κλαμπ όπου τραγουδούσε ο Justin Bieber. Ευτυχώς, όλοι οι θαμώνες σώθηκαν, αλλά το τίμημα ήταν μεγάλο: ο Bieber είχε διαφύγει σώος κι αβλαβής. Ο Μουαμάρ δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε τις προσπάθειες. Λίγο καιρό αργότερα, οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση σε ένα αμερικανικό αεροπλάνο που μετέφερε 270 emo. Ο κόσμος σώθηκε από τα παράσιτα και αυτό έκανε διάσημο τον Καντάφι στους τρομοκρατικούς κύκλους. Μάλιστα, τιμήθηκε με το Ανώτατο Μετάλλιο του Κάγκουρα για την προσφορά του στην κοινωνία. Δυστυχώς, το σχέδιό του να δολοφονήσει τον Gummy Bear, αποκαλύφθηκε από τον Αστυνόμο Μπέκα.
Όλα αυτά τα χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. και του Τζατζικιστάν προσπαθούσαν να τον ξεκάνουν στέλνοντας πληρωμένους δολοφόνους ή βομβαρδίζοντας τη Λιβύη. Αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει μια επίλεκτη φρουρά. Ακολουθώντας το γνωμικό ένα πλάσμα το οποίο αιμορραγεί κάθε μήνα τρεις-πέντε ημέρες, είναι ικανό για όλα, ο Καντάφι επέλεξε μόνο γυναίκες για την προσωπική του φρουρά. Έτσι, είχε δύο σε ένα, σεξ και προστασία. Η ίδια η Ναόμι Κάμπελ και η Μέγκαν Φοξ δήλωσαν στο BBC πως είχαν δεχτεί προσφορά να μπουν στη φρουρά.
Τα πετρέλαια της χώρας βρίσκονταν στα χέρια του Μουαμάρ και αυτό τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ζούσε σε παραμυθένια παλάτια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα παιδιά του χρησιμοποιούσαν τα δολάρια σαν τουβλάκια. Κάποια στιγμή θέλησε να επενδύσει στο εξωτερικό και ως εκ τούτου συναντήθηκε με τον Γιωργάκη. Σε μια τελευταία πράξη λογικής, ωστόσο, απέσυρε την πρόταση του για την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Εμφύλιος του 2011Επεξεργασία
Τόσο καιρό, ο Καντάφι είχε ξεχάσει κάτι σημαντικό. Έσπαγε το κεφάλι του να θυμηθεί, αλλά τίποτε. Ώσπου μια μέρα το είδε έξω από το παράθυρο του σπιτιού του. Το λαό της Λιβύης, εξαγριωμένο, με πέτρες και τσάπες στα χέρια. «Όχι ρε γαμώτο, να τι ξέχναγα!» Αναστατωμένος πέταξε μερικά νομίσματα από το μπαλκόνι, αλλά οι άπληστοι δεν έφυγαν. Τότε, ο Μουαμάρ έμαθε ότι πλέον ο λαός είχε εξαθλιωθεί, αφού ο ίδιος είχε μαζέψει όλα τα φράγκα.
Διέταξε να διαλυθεί ησύχως το πλήθος και όταν δεν έγινε αυτό, διέταξε πυρ. Για κακή του τύχη, ο στρατός είχε πάει με το μέρος των επαναστατών. Κατουρημένος από το φόβο του, ο Καντάφι άρχισε να τρέχει με τη φρουρά του, προσπαθώντας να βρει μέρος να κρυφτεί. Ο ουρανός έβρεχε napalm, καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία να τον εκδικηθεί για μια παλιά γκόμενα. Ο Καντάφι πήγαινε από καταφύγιο σε καταφύγιο, με όλους τους διώκτες από πίσω του. Τελικά, τον εγκαταλείψανε και οι γκόμενες-σωματοφύλακες, οι οποίες έτρεχαν γυμνόστηθες στα πλήθη και φώναζαν «Make Love not War».
Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστή η τύχη του Καντάφι. Άλλοι λένε ότι κρύβετε στην έρημο, μεταμφιεσμένος σε πολική αρκούδα. Άλλοι λένε ότι ζει στη ζούγκλα του Κονγκό μαζί με μια οικογένεια ουρακοτάγκων. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τον κρύβει ο Αχμαντινετζάντ ή ότι έχει πάει να βρει τον πρώην βασιλιά, στα Φίτζι.
Καλλιτεχνικές δημιουργίεςΕπεξεργασία
Καθ' όλη τη διάρκεια της παντοδυναμίας του, ο Καντάφι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των τεχνών. Ο ίδιος ήταν σπουδαίος ζωγράφος, με επιρροές από τον Βαν Γκογκ και τον Νταλί. Ολοκλήρωσε πάνω από χίλια έργα, πολλά από τα οποία εκτέθηκαν σε γκαλερί του Βανουάτου και του Τζιμπουτί. Σύμφωνα με τον ίδιο, κύρια έμπνευσή του είναι ο πόνος που προκαλεί ο θάνατος στους ανθρώπους, αλλά και η χαρά του φονιά που σκοτώνει. Αυτά τα συναισθήματα αποτυπώνονται ολοκάθαρα στους πίνακές του, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαρούμενα χρώματα και ρεαλισμό.
Επιπλέον, ο Καντάφι ασχολήθηκε με προσωπογραφίες του ίδιου. «Το πρόσωπό μου είναι τόσο καλοφτιαγμένο που με εμπνέει διαρκώς», εκμυστηρεύτηκε κάποτε στη Δέσποινα Μοιραράκη. Τα πορτρέτα που δημιούργησε, κοσμούσαν ολόκληρο το παλάτι του και τώρα έχουν βγει σε δημοπρασία, για να ξεχρεώσει η χώρα τα έξοδα του εμφυλίου. Περιέργως, δεν έχει πουληθεί κανένα.
Προσωπική ζωήΕπεξεργασία
Ο Καντάφι είχε μια ήρεμη προσωπική ζωή. Λίγο πριν την επανάσταση, παντρεύτηκε μια νεαρή Βεδουίνα, υποσχόμενος να την κάνει βασίλισσα. Απέκτησε οκτώ παιδιά, από τα οποία οι επτά γιοι. Όλως τυχαίως, οι γιόκες του κατείχαν μέχρι το 2011 σπουδαίες θέσεις, ενώ η κόρη του ήταν σερβιτόρα σε μαγαζί με σούσι. Όλοι οι γιοι του έχουν ως δεύτερο όνομα το Μουαμάρ, όχι βέβαια επειδή είναι ψώνιο ο πατέρας τους.
Ο Καντάφι δεν ήταν ξεκομμένος από τη σύγχρονη πραγματικότητα της showbiz. Διατηρούσε λογαριασμό στο Tweeter και το Facebook, τα οποία θεωρούσε δύο από τα ελάχιστα καλά της Αμερικής. Παρακολουθούσε ανελλιπώς τις εκπομπές της Μπήλιως Τσουκαλά και ενημερωνόταν από τα μεσημεριανά, για τα καυτά νέα του σταρ σύστεμ. Στις αγαπημένες του σειρές περιλαμβάνονταν τα:
- Κωνσταντίνου και Ελένης
- Game of Thrones
- Η Λάμψη
- Όλα τα τούρκικα σήριαλ
- Χωρίς...αυτά δεν υπάρχει παράδεισος
- Τα σύνορα της αγάπης
- Μπέιγουοτς
και πολλά άλλα.
Ο Μουαμάρ ήταν πολύ φιλικός δικτάτορας, με γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Συναναστρεφόταν κυρίως διάσημους με τους οποίους μάλιστα έχει βγάλει πάμπολλες αναμνηστικές φωτογραφίες.