Η μυτοχονδρία, κοινώς ονομαζόμενη και μυτόγκα, είναι γενετική ανωμαλία η οποία επηρεάζει το μέγεθος και το σχήμα της μύτης. Προκαλείται από σύμπλεγμα υπολειπόμενων γονιδίων που ονομάζονται "μυτοχόνδρια" ή "μυτοχονδριακοδεοξυριβονουκλεϊκό οξύ".

Μορφολογικά χαρακτηριστικάΕπεξεργασία

Τα άτομα που πάσχουν από μυτοχονδρία (οι "μυτοχόνδριοι") εμφανίζουν υπερμεγέθη και πρησμένη μύτη, συνήθως με μεγάλα ρουθούνια. Αυτό σπανίως ενισχύει την αίσθηση της όσφρησής τους. Αντιθέτως, έχει ορισμένες πολύ δυσάρεστες παρενέργειες, όπως εκκωφαντικό ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενοχλητικό και ηχηρό ρουθούνισμα (μπορεί να αποβεί μοιραίο σε καταστάσεις συνωστισμού) και εξαιρετικά "ζημιάρικα" φταρνίσματα με εμφανείς και διαρκείς επιπτώσεις.

Σύμφωνα με μια διαδεδομένη δοξασία, η μυτοχονδρία σχετίζεται και με άλλα μέρη του σώματος, πέραν της μύτης, στα οποία προκαλεί επίσης υπερβολική ανάπτυξη. Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος: τα άτομα που τρέφουν παρόμοιες πεποιθήσεις (θηλυκού κυρίως γένους) πρόκειται να απογοητευθούν οικτρά από την πραγματικότητα...

 
Ο αρχαίος φιλόσοφος και πασίγνωστος μυτοχόνδριος Σωκράτης. Στο τέλος, δεν άντεξε την ταπείνωση και αυτοκτόνησε πίνοντας κώνειο.

Γενετικά χαρακτηριστικάΕπεξεργασία

Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος έδειξε ότι το μυτοχονδριακό DNA εντοπίζεται στο Χ φυλετικό χρωμόσωμα, και τα γονίδια που εμπλέκονται είναι υπολειπόμενα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε διπλή δόση για να αναπτύξετε μυτόγκα, κάτι το πολύ σπάνιο. Εκτός κι αν έχετε την ατυχία να ανήκετε στο "ισχυρό φύλο" (ΧΥ), οπότε η απλή δόση αρκεί (έχετε ποτέ σκεφτεί μήπως ο Δημιουργός μας κάνει πλάκα;) Με την ευκαιρία, μπορείτε να κληρονομήσετε το μυτοχονδριακό DNA από τη μητέρα σας, αλλά μόνο αν η μητέρα σας έχει μυτόγκα.

Το μυτοχονδριακό DNA παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα σε ορισμένες φυλές, όπως οι Εβραίοι, οι Άραβες, οι Αφρικανοί κ.α. Στους Ελ απουσιάζει παντελώς. Ωστόσο, ο μεγάλος αρχαίος Ελληνίκιος φιλόσοφος Σωκράτης ήταν πασίγνωστος μυτοχόνδριος, γεγονός που έδωσε λαβή σε διάφορες θεωρίες περί Αφρικανικής καταγωγής των Ελληνίκιων. Οι εν λόγω θεωρίες είναι, φυσικά, μπαρμπούτσαλα, αλλά όλο και κάποια λαδιά θα είχε κάνει η μάνα του Σωκράτη...

Στο μεταξύ, η φυλοσύνδετη κληρονομικότητα της μυτοχονδρίας έδωσε στον γενετιστή Bryan Sykes τη φαεινή ιδέα να εντοπίσει μητρογραμμικά (η μάνα, της μάνας, της μάνας, της μάνας .... χρρρρ... της μάνας σας. Όχι, δε σας έβρισα!) τους προγόνους των σύγχρονων Ευρωπαίων. Τελικά, κατέληξε σε μία μόνο γκόμενα, που την ονόμασε "Μυτοχονδριακή Εύα". Από αυτό προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα ότι η Εύα ήταν Εβραία, αφού (προφανώς) είχε μυτόγκα.

Ιστορικές προσωπικότητες που έπασχαν ή πάσχουν από μυτοχονδρίαΕπεξεργασία

 
Μετάλλαξη των γονιδίων της μυτοχονδρίας, προκάλεσε την γενετική ανωμαλία μυτογωνία. Προσβάλλει κυρίως γεωμέτρες.


Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.