Ουπς! Μπας και εννοούσατε Αηδία;“Η πρώτη λέξη που μαθαίνει ένα μωρό — χωρίς το "σκ", βέβαια!”

Λογοκρισία σε λάθος τμήμα της εικόνας.
~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τα σκατά

“Η ζωή είναι σαν τα σκατά! Μια βγαίνει - μια δε βγαίνει!”

- Ο Αιμιλιανός για τα σκατά της ζωής

“O έρωτας περνάει από το στομάχι, αλλά ότι περνάει από το στομάχι στο τέλος γίνεται σκατά!”

- the LoVE Guru

“Σκατά και μπούρμπερη!”

- Αναρχικός σκύλος

“Ηθοποιός σημαίνει φως. Και αν πεινάς, σκατά θα φας!”

- Αλίκη Βουγιουκλάκη

“Ένα εκατομμύριο μεσογειακές μύγες δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Φάε και εσύ σκατά.”

- Μαμαλάκης για την μεσογειακή διατροφή μας.

“Οι Έλληνες είναι χωμένοι στα σκατά μέχρι το κεφάλι. Πρέπει να τους δανείσουμε αναπνευστήρες και εξοπλισμό κατάδυσης. Τουλάχιστον μέχρι να μάθουν να κολυμπούν.”

- Στρος Καν για τους Έλληνες & τα κακάκια

Φάτε σκατά κερνάει το κράτος.

- Ένας Αναρχικός

Αν τα σκατά είχαν αξία, τότε οι φτωχοί δεν θα είχαν κώλο...

- Ένας Εριστικός

Δεν μετανιώνω, που αγάπησα εσένα μόνο, δεν μετανιώνω, που μόνο εσένα αγαπώ

- Ο Δημήτρης Κωστούρος για πολιτικό του αντίπαλο

Τα σκατά είναι μια αρωματική και εύγευστη χημική ουσία, από τις πιο φημισμένες στο είδος της. Απόδειξη αυτού αποτελεί η επίκλησή τους σε φιλικές στιγμές και ως ιδιαιτέρως ευγενικής εκδήλωσης θαυμασμού. Παράδειγμα αποτελεί η φράση «Έχεις σκατά στο κεφάλι σου;», η οποία και υποδηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση για τις ενέργειες του συνομιλητή μας. Απαιτείται προσοχή για την αποφυγή σύγχυσης με την κολώνια.

Τα σκατά στη ζωή μας

Για όσους αντέχουν, υπάρχει ένα εξίσου αηδιαστικό άρθρο στη Βικιπαίδεια: Έντερο.

Τα σκατά μπορούν να βρεθούν παντού. Στον δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στους υπονόμους, στην τουαλέτα, όπου μπορείτε να φανταστείτε. Οι παράγοντες τους είναι συνήθως τα κοπρόσκυλα. Μετά, μια ομάδα συλλεκτών της ΚΟΥΡΑΔΑ Α.Ε., μαζεύει τα σκατά, τα διοχετεύει στην ατμόσφαιρα κι έτσι τα απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός. Αργότερα, με το χάρισμα του λόγου, τα σκατά "ανταλλάσσονται" μεταξύ των ανθρώπων μέχρι που να πεθάνουν.

Άλλα μέρη όπου μπορούν να βρεθούν τα σκατά είναι: η Ελλάδα, τηλεόραση, οι βόθροι και το Ίντερνετς. Μάλιστα, τελευταία ανευρέθησαν εξίσου μεγάλες ποσότητες και στη Βουλή των Ελλήνων.

Παράγωγες λέξεις

Χέζω (ρήμα)

Η μόνη λέξη με σκατά που δεν ξεκινάει από "Σ", αναφέρεται στην πράξη του αφοδεύματος, σε αντίθεση με την αποβολή αερίων. Επίσης, χρησιμοποιείται στην διεύρυνση αμοιβαίων δεσμών, το οποίο αποδυκνύεται κι από τη φράση "χέσε μας!", σαν προϊόν γραφής από τη φράση "σ' έχω χεσμένο!" και σαν ορεκτικό από τη φράση φάε σκατά.

Σκάτωμα (αποτέλεσμα)

Σύμφωνα με το Μπάμπινιώτειον λεξικόν, το σκάτωμα (του ρήματος 'σκατώνω', μεταβατικό και μη) μπορεί να σημαίνει:

 1. Το πασάλειμμα ενός οποιουδήποτε χώρου ή αντικειμένου με τη χημική ουσία του σκατού.
 2. Το να κάνεις κάτι εντελώς λάθος, δηλαδή "σκατά", π.χ. "ρε μαλάκα, δεν μπαίνουν έτσι τα καλώδια στην μπρίζα! Τα σκάτωσες!"

Σκατένιος (χρώμα, ποιότητα, γεύση)

Αρχείο:Pare mia kourada
Η τυχερή κουράδα!
 1. Αυτός που έχει το καφέ του Σκατού (εναλλακτικά: 'σκατί'). Η λέξη χρησιμοποιείται ενίοτε ως αντίθετο του χρυσαφένιου, πχ "σκατόψαρο" αντί για "χρυσόψαρο"
 2. Αυτός που είναι χαλασμένος, ή δεν λειτουργεί σωστά, π.χ. '"παράτα τα σκατένια τα Windows και βάλε Mac ή Λίνουκς!"
 3. Ως χρώμα ματιών. πχ "Ωωω Ευγενία, το μωρό σου έχει πανέμορφα σκατουλί μάτια . Φτου φτου μην το ματιάσω"
 4. Ως υποτιμητική πράξη διατροφής πχ: "Πάρε μια κουράδα!", "Γι' αυτό φάτε σκατά!", "Να φας σκατά πούστη!"

Ο σκατάς (προσωπικός προσδιορισμός)

Μυστηριωδώς, κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη στον καθημερινό του λόγο, και συναντάται ΜΟΝΟ στα λεξικά! Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή η λέξη μαλάκας είναι τόσο εύχρηστη που καταλήγει να χρησιμεύει και ως αντωνυμία εκτός από επίθετο. Εν πάση περιπτώσει, ο σκατάς είναι, πάνω-κάτω ο μαλάκας, αλλά με την σημασία του ανεπιθύμητου προσώπου (εναλλακτικά: κοπρίτης), κι όχι του αυνανιστή.

Shit (αγγλοσαξωνικό αντιδάνειο)

 
Η λέξη σκατά μπορεί επίσης να υποδηλώνει προβλήματα όρασης.

Κλασική Αμερικανική λέξη, η οποία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σ' όλη την υφήλιο. Είναι μια φράση-μπαλαντέρ η οποία χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις (διατίθενται και μεταφράσεις για τους μη-αγγλομαθείς), πχ:

 • - How are you? - Shit! (= -Πώς είσαι; -Σκατά!)
 • - You are such a Scatterbrain (=-Eίσαι και πολύ σκατοκέφαλος!)
 • - What time is it? - It's nine o' clock! - SHIT! (= -Τι ώρα είναι; -Είναι 9! -ΣΚΑΤΑ!)
 • - What do we have for dinner? -Shit with strawberries! -Strawberries again? (= -Τι έχουμε για βραδινό; -Σκατά με φράουλες. -Πάλι φράουλες;)
 • Jake: - Shit! Elwood: - What! Jake: - Rollers Elwood: -Naaah Jake: - Yeap Elwood: - Shit!(The Blues Brothers)
 • - S(h)it down, sir. (= -Σκατίστε κάτω, κύριε)
 • Oh, shit! (ωχ, σκατά! -να πάρει, στο διάολο)

Scatman (καλλιτέχνης θα πει...)

 
Ο Scatman.

Γνωστός τζαζίστας της εποχής του, ο Scatman ήταν ένας τραγουδιστής που λάτρευε να μην γράφει στίχους για τα τραγούδια του. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε τη μέθοδο του "scatting", η οποία στην ουσία είναι η χρήση εκατομμυρίων ακατανόητων συλλαβών και η τοποθέτησή τους σε τέτοια σειρά, ώστε ο κόσμος να νομίζει πως αυτός τραγουδάει! Δυστυχώς, το κόλπο δεν "άντεξε" για πολύ, κι έτσι ο Scatman τα έκανε σκατά σε κάθε του συναυλία, επιβεβαιώνοντας πως, πια, είναι αντάξιος του ονόματός του... αυτός έχεζε συνέχεια! Εξού και το όνομα!

Κουραδο-vocabulary

Για επεξηγήσεις και πιο "ψαγμένα" είδη, ρίχτε μια ματιά στο Είδη σκατών
 
Σκατά ελέφαντα.
 • Κουράδα «Του Μίδα»: Είδος κουράδας που έχει κίτρινο με χρυσό χρώμα. Μεταμορφώνει τις τουαλέτες από άσπρες σε χρυσές.
 • Κουράδα «Κωμικός»: Αυτή η κουράδα κάνει τόσο θόρυβο για να βγει ώστε όποιος βρίσκεται κοντά στον κουραδοβγάλτη να ξεραίνεται στα γέλια.
 • Κουράδα «Express»: Είναι η κουράδα που σου έρχεται αμέσως μετά το φαγητό.
 • Κουράδα «Υγρό πυρ»: Είναι κουράδα σε υγρή μορφή που βγαίνει όταν ο κουραδοβγάλτης είναι άρρωστος. Δίνει στην χέστρα ένα υπέροχο καφετί χρώμα και αφήνει έντονα υπολείμματα στο χαρτί, αφού αν δεν σκουπιστείς τουλάχιστον 27 φορές, ο κώλος σου δε θα καθαρίσει.
 • Κουράδα «Πρωινό ξύπνημα» ή «Εφιάλτης στα παπλώματα»: Είναι η κουράδα που έρχεται μεταξύ των ωρών 5-7 π.μ. Η επικινδυνότητά της είναι ανάλογη της ηλικίας του κουραδοβγάλτη, εξαιτίας της ενδεχόμενης καθυστερημένης έγερσης.
 • Κουράδα «Αϋπνίες»: Είναι ένας βίαιος τύπος κουράδας που σε ξυπνάει στις 2-3 τα χαράματα και αν δεν κοιμηθείς την ώρα του χεσίματος, θα 'σαι ήρωας.
 • Κουράδα «Αρρώστια»: Αυτό το είδος κουράδας προκαλεί: Πονοκεφάλους, βήχα, δύσπνοια, καταρροή, πονόκοιλο και πονόκωλο από τη μεγαλειότητά της μέχρι να αποφασίσει να βγει. Επιπλέον, τη στιγμή της αποβολής προκαλεί και ένα πνιχτό κλάμα με αποτέλεσμα να τσούζουν τα μάτια σε συνδυασμό με την κωλοτρυπίδα.
 • Κουράδα «Γελιοσφίξιμο-κάφρος»: Είναι η κουράδα που έρχεται όταν διαβάζεις ή βλέπεις κάτι αστείο παρέα μ' ένα φίλο σου, με αποτέλεσμα να σε αναγκάσει να πας τρέχοντας στη χέστρα πριν χεστείς πάνω σου και τα γέλια σου γίνουν κλάματα... ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!! Αυτή η κουράδα χτυπάει "κόκκινο" καφρίλας και θα σε πιάσει τη στιγμή που δεν θα θες ΚΑΘΟΛΟΥ να χέσεις.
 • Κουράδα «Βρέφος»: Ο κώλος σου ξεχυλώνει και ανοίγει διάπλατα για να βγει αυτό το σκατό. Είναι η χειρότερη περίπτωση χεσίματος καθώς ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος και από αυτού της γέννας, ο μόνος που επέζησε βεβαίως από αυτήν την κουράδα είναι ο Τσακ, ο οποίος λέει ότι έχει σχήμα ατελείωτου παλουκιού, είναι πολύ σκληρή και συνοδεύεται με ζουμάκι που το κάνει κάπως πιο υποφερτό. Μυρίζει όπως τα φρέσκα χύσια του βρακιού. Αφήνει την αίσθηση ότι έχει περάσει ολόκληρος δράκοντας μέσα από τον κώλο σου και αίμα καθόλου, άλλα ΠΟΝΟΣ ΟΜΩΣ, ΠΟΝΟΣ! ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ ΜΩΡΗ ΑΡΡΩΣΤΗ!
 • Κουράδα «Φάντασμα»: Ξέρεις ότι υπάρχει κουράδα. Ίχνη της θα βρεις στο σκατόχαρτο, αλλά τίποτα στη χέστρα...
 • Kουράδα «Πολυβόλο»: Είδος κουράδας που βγαίνει μετά από μυριάδες σφιξίματα, συνοδευόμενη από απανωτές κλανιές.
 • Κουράδα «Κομμάντο»: Γλιστράει τόσο ομαλά και καθαρά που δεν τη νιώθεις. Κανένα ίχνος στο χαρτί, πρέπει να κοιτάξεις στη λεκάνη για να σιγουρευτείς ότι βγήκε.
 • Κουράδα «Βδέλλα»: Μοιάζει πολύ με τη ζεστή πίσσα. Σκουπίζεις τον κώλο σου 12 φορές και ακόμη δεν έχει καθαρίσει. Στο τέλος αναγκάζεσαι να βάλεις κωλόχαρτο στο εσώρουχό σου για να μη λερωθείς. Αυτό το είδος κουράδας αφήνει λεκέδες στη λεκάνη ακόμα και μετά από δυο φορές καζανάκι.
 • Κουράδα «Δεύτερη ευκαιρία»: Έχεις χέσει, έχεις σκουπιστεί και είσαι έτοιμος να σηκωθείς, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά... έχεις κι άλλο να χέσεις!
 • Κουράδα «Εγκεφαλικό»: Αυτή η κουράδα σκότωσε τον Έλβις. Δεν βγαίνει μέχρι να ιδρώσεις ολόκληρος, να τρέμεις και να κοκκινίσεις από το σφίξιμο. Προσοχή, προκαλεί εγκεφαλικό!
 • Κουράδα «Gilly Diet»: Χέζεις τόσο πολύ ώστε χάνεις 5 ολόκληρα κιλά.
 • Kουράδα «Άμεσης Δράσης» ή αλλιώς γνωστή σαν «Κουράδα-Αυγό»: Σε 10 μιλισεκόντ πρέπει να έχεις κάτσει στη χέστρα, γιατί αυτή η κουράδα βγαίνει κατευθείαν. Τις περισσότερες φορές έχει βγει το "κεφάλι" της απ' έξω πριν καλά-καλά κατεβάσεις το παντελόνι σου. Έτσι νιώθεις ένα αυγό ανάμεσα στα πόδια σου.
 • Κουράδα «Κινγκ-Κονγκ»: Αυτή η κουράδα είναι τόσο μεγάλη που είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να πέσει αν δεν την κόψεις σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό το είδος συνήθως τυχαίνει αρκετά συχνά όταν βρίσκεσαι σε σπίτι ενός φίλου σου.
 • Κουράδα «Βig Splash»: Αυτή η κουράδα χτυπάει το νερό και κάνει ένα μεγάλο SPLASH! που βρέχει τον ολόκληρο κώλο σου.
 • Κουράδα «Λόγια του αέρα»: Κάθεσαι επί ώρες και κλάνεις, αλλά σκατό γιοκ!
 • Κουράδα «Τσιμέντο» ή αλλιώς «Oh my God!»: Εύχεσαι να είχες πάρει αναισθητικό πριν βγάλεις αυτή την κουράδα!
 • Κουράδα «Χέλι»: Αυτή η κουράδα είναι μαλακιά και με διάμετρο όσο ένας αντίχειρας μεσήλικα και είναι πάνω από 50cm. Συνήθως, χρειάζεται αρκετός χρόνος διεκπεραίωσης της συγκεκριμένης κουράδας. Εξ' ου και η λαϊκή ρήση: "Αγάλια αγάλια γίνεται μια κουράδα-χέλι".
 • Κουράδα «Φελλός»: Ακόμη και μετά το τρίτο καζανάκι, επιπλέει ατάραχη. ΔΕ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Επίσης, συμβαίνει όταν είσαι σε σπίτι φίλων.
 • Κουράδα «Μεξικάνος 2»: Ξέρεις ότι θα ξαναφάς όταν ο κώλος σου σταματήσει να σε καίει.
 • Κουράδα «Του μπεκρή»: Φαινόμενο που παρατηρείται μια μέρα μετά από βραδιά μπύρας. Σε νορμάλ φάση, οι κουράδες σας δε μυρίζουν πολύ, αλλά αυτή είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΡΩΜΕΡΗ! Τις περισσότερες φορές μάλιστα, είναι κάποιος απ' έξω και περιμένει να μπει στο μπάνιο. Αυτό το είδος επίσης συναντάται συχνά όταν είστε σε ξένο σπίτι.
 • Κουράδα «Η τρομαγμένη χελώνα» ή «Κουράδα Στρουθοκάμηλος»: Η συγκεκριμένη κουράδα απλά ξεμυτίζει λίγο και μετά ξαναμπαίνει γρήγορα μέσα!
 • Κουράδα «Βungee jumping»: Αυτή η κουράδα θα κρεμαστεί όλη από τον κώλο σας μέχρι να πέσει στο νερό.
 • Κουράδα «Το δαχτυλίδι της φωτιάς»: Τη συναντούμε όταν έχουμε φάει πραγματικά πικάντικο φαγητό και νιώθουμε τον κώλο μας σαν φλογοβόλο, έτοιμο να κάψει τα πάντα στη χέστρα.
 • Κουράδα «Του σακάτη»: Είναι το είδος της κουράδας που σε καθιστά ανάπηρο, όταν μετά από μιας ώρας χέσιμο τα πόδια σου έχουν μουδιάσει από τη μέση και κάτω.
 • Κουράδα «Τώώώώώώρα βρήκε;»: Είναι η κουράδα που σε πετυχαίνει όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση μέσα στο αμάξι σου.
 • Κουράδα «Μαλακιστήρι»: Αυτή η κουράδα σε πετυχαίνει οποιαδήποτε στιγμή κι αν δεν μπορέσεις να την ελέγξεις θα χεστείς πάνω σου.
 • Κουράδα «Μαλλιοτράβηγμα»: Είναι το είδος της άκρως ενοχλητικής κουράδας που τραβάει τις τρίχες του κώλου σου καθώς βγαίνει.
 • Κουράδα «Παλίρροια»: Ονομάζεται η κουράδα που βγάζεις και όταν πατάς το καζανάκι βλέπεις το νερό να ανεβαίνει με μανία μαζί με την κουράδα μέχρι να γεμίσει με σκατά όλη τη χέστρα.
 • «Τοξική κουράδα»: Είναι το είδος της κουράδας που σε κάνει να λιποθυμήσεις, να πέσεις στη χέστρα και στη συνέχεια να ξυπνήσεις σε καραντίνα!
 • Κουράδα «Χειροβομβίδα»: Είναι το είδος της κουράδας που βγαίνει σε χιλιάδες κομμάτια το δευτερόλεπτο με εκρήξεις σκατών που γεμίζουν όλη τη χέστρα και το μπάνιο σου.
 • Κουράδα «9 μποφώρ»: Κάθεσαι στη χέστρα και κλάνεις για πολλή ώρα τόσο δυνατά που δε χρειάζεσαι πια χέσιμο.
 • Κουράδα «Όχι ρε πούστη!»: Χέζεις τόσο πολύ που σκουπίζεσαι μανιωδώς και τελικά μένεις χωρίς χαρτί, φωνάζοντας «ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ!».
 • Κουράδα «Χωρίς τέλος»: Είναι το σκατό που συνεχίζει να βγαίνει σαν μπιζέλι ακόμα κι όταν ξεκινάς να σκουπίζεσαι. Το στομάχι σου γουργουρίζει και ΞΑΝΑΧΕΖΕΙΣ! Η διαφορά με την κουράδα δεύτερης ευκαιρίας είναι ότι αναφέρεται σε 3-4 συνεχόμενες φορές!
 • Κουράδα «Αγγούρι»: Είναι το είδος της κουράδας που νιώθεις σαν να κάθισες σε ποδήλατο. Συνήθως αυτή η αίσθηση κρατάει για ώρες.
 • Κουράδα «Η νύφη και τα παρανυφάκια»: Είναι η οικογένεια κουράδων όπου στην αρχή βγαίνει το μεγαλύτερο σκατό (νύφη) και στη συνέχεια τα μικρότερα (παρανυφάκια).
 • Κουράδα «Ο γέρος»: Αυτό το είδος κουράδας εμφανίζεται σε ανθρώπους άνω των 60 και συνήθως αποβαίνει μοιραία (είτε από πέσιμο είτε από χέσιμο...)!
 • Κουράδα «Καταρράκτης του Νιαγάρα»: Είναι η κουράδα που από τη στιγμή που θα τη χέσεις θα τρέχουν σκατά σαν ποτάμι και θα τελειώσει όταν δε θα σου έχουν μείνει άλλα να χέσεις...
 • Κουράδα «Διστακτική και έμπειρη»: Είναι η κουράδα η οποία κατέχει πολλές γνώσεις και, γνωρίζοντας τι την περιμένει, δε λέει με τίποτα να βγει.
 • Κουράδα «Της Χρεωκοπίας»: Σφίγγεσαι με τις ώρες να χέσεις, αλλά τελικά δεν βγαίνει τίποτα γιατί έχεις μήνες να φας.
 • Κουράδα Σφεντόνα: Αυτή η κουράδα θα εκσφενδονισθεί από τον κώλο σας και θα καταλήξει στη λεκάνη βρέχοντας τα κωλομέρια σας.
 • Κουράδα «Ξεμάτιασμα»: Η παρούσα είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ξηρών καρπών "κάσιους". Την επόμενη μέρα ακολουθεί ακατάσχετο κλάσιμο το οποίο συνοδεύεται από πορτοκαλί λάδι (το λίπος από τα κάσιους το οποίο δεν απορροφήθηκε από τον οργανισμό) και επιπλέει στο νερό της λεκάνης ακριβώς όπως το λάδι. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον χέστη να ξεματιάσει ένα πρόσωπο της επιλογής του (ανά συνεδρία) με τη μέθοδο του λαδιού.
 • «Κουράδα Ανάφλεξης»: Είναι η κουράδα που όταν βγαίνει προκαλεί μυική θλάση στον κώλο. Όταν πέφτει στη λεκάνη υπάρχουν πιθανότητες να σπάσουν οι σωλήνες της αποχέτευσης ή να εκραγεί ο βόθρος.
 • Κουράδα «Μίξερ»: Είναι η κουράδα που τη βγάζεις όταν έχεις φάει πολλά διαφορετικά φαγητά. Αυτή η κουράδα έχει μέγεθος 2cm και φέρει ένα χαρακτηριστικό χακί χρώμα που σε κάνει να ξεράσεις και να βγάλεις και τα υπόλοιπα.
 • Κουράδα «Ψαροτροφή»: Είναι η κουράδα που επιπλέει στην επιφάνεια της χέστρας και έχει σχήμα ψωμιού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μη συγχέεται με τις κουράδες «Φελλός» και «Παλίρροια».
 • Κουράδα «Πυρηνική Βόμβα»: Είναι η κουράδα που πέφτει με δύναμη στη χέστρα και κάνει το νερό να εξατμίζεται.
 • Κουράδα «Καφέ Βρακί»: Είναι η κουράδα που χωρίς να το καταλάβεις θα έρθει με πολλή φόρα και θα χεστείς πάνω σου.
 • Κουράδα «Ψηφιδωτό»: Σκληρό, σε σχήμα ωοειδές και αποτελείται από μικρά στρογγυλά κοπρανίδια κολλημένα όμορφα μεταξύ τους. Συναντάται συνήθως έπειτα από αμάσητη κατάποση οσπρίων. Ακίνδυνο, λιπαρό και δε λερώνει πολύ. Είναι δηλαδή σαν τα σκατά των προβάτων.
 • Κουράδα «Καλαμποκόσκατο»: Είναι το σκατό που βγαίνει μετά από μεγάλη κατανάλωση καλαμποκιού. Είναι χοντρό και όχι πολύ μακρουλό, αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει παντού σπυριά από καλαμπόκι. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ! Θα σας έρχεται εμετός κάθε φορά που το βλέπετε και θα βγάλετε από το στόμα σας το άλλο μισό καλαμπόκι που έχετε φάει και δεν έχει βγει ακόμα από τον κώλο.
 • Κουράδα «Σκύλου»: Αυτά τα σκατά δεν τα χέζεις. Τα πατάς.
 • Κουράδα «Γιουβαρλάκι»: Χέζεις επί 1 ώρα. Είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει τον Γκοντζίλα. Κοιτάς στην λεκάνη και είναι σα μισό γιουβαρλάκι! Τι σκατά;! Νόμιζα ότι ήταν η κουράδα της ζωής μου!!!

Ταξινόμηση σκατών κατά αύξουσα τάξη μεγέθους

 • Μυγόχεσμα
 • Ποντικοκούραδο
 • Βερβελιά ή βερβελίτσα ή μπιρμπιλιά ή μπιρμπιλίτσα (αμνοεριφίων) / λέγεται και κακαρά(ν)τζα
 • Κουράδα (σκύλων, ανθρώπων)
 • Καβαλλίνα (αλόγων και συναφών)
 • Μπλάνα
 • Σβουνιά (βοοειδών)
 • (Γ)κουμούλα (ελεφάντων, δεινοσαύρων κλπ.)

Χρήση/ Λειτουργία Σκατών

 • Περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και γι' αυτό χρησιμοποιείται η ευχή "Σκατά να φας!"
 • Έχει προφητικές ιδιότητες. Έτσι βγήκε και η φράση: "-Τι βλέπεις;" "-Σκατά βλέπω."
 • Είναι δείκτης γρήγορης μαθησιακής ικανότητας στους ανήλικους και εκφράζεται με τον όρο "Σκατόπαιδο" (ή και "Κουραδόμαγκας")
 • Αποτελεί εισιτήριο για την ψυχή κάποιου στον παράδεισο, αφού αυτός χαρακτηριστεί ως "Σκατόψυχος", βλέπε παραπομπή: Σκατόψυχος
 • Αποτελεί υλικό οδοστρώματος στους "Σκατόδρομους"
 • Αποτελεί μετεωρολογικό φαινόμενο στους "Σκατόκαιρους"
 • Ήταν, είναι και θα είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, αφού οι ανακαλύψεις στον τομέα τους δε σταματάνε, αφήνοντας κάθε φορά την ερευνητική απορία "Τι Σκατά ρε φίλε;"

Βυζαντινή λογοτεχνία

Εμπνευσμένο αφιέρωμα στο Σκατοποίημα

Κουράδες και σκατά πετάχτηκαν στους τοίχους
Καθώς απήγγειλα ετούτους δω τους στίχους

Νύχτα σκοτεινή
Νύχτα σκουληκιασμένη
Νύχτα με κουράδες
Ολούθε ραντισμένη
-
Με δύναμη πετάχτηκαν στους τοίχους τα σκατά
Πάλι απέτυχε η μαμά τα γεμιστά
-
Μια νύχτα που 'βρεχε κουράδες
Πήγες και τρόμαξες τις αγελάδες
-
Ολούθε γέμισε σκατά ο τόπος
Πάλι χέστηκε ο ξυλοκόπος
-
Φόραγες μια μπλούζα κουραδί
Όταν σε γνώρισα και έχεζες λαρδί
-
Ένιωθες σπασμούς στο αντεράκι
Κι η κουράδα κατέβαινε νεράκι
-
Εκείνη την νύχτα στα σκοτεινά
Καθόμουνα και έβγαζα κουράδες σαν αυγά
-
Καληνύχτα! Να κλάνεις όλη νύχτα!
Και τα ξημερώματα, μην χέζεις τα παπλώματα....
-
Όποιος την νύχτα περπατεί λάσπες και σκατά πατεί!
-
Ένα πρωινό στην τουαλέτα, είδα ένα σκατό 80 μέτρααα.
Ένα πρωινό στην τουαλέτα, είδα ένα σκατό σαν ομελέτα. (δημοτικό τραγούδι)
-

Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά ο κόσμος όλος
Απ' το πολύ το χέσιμο μου πιάστηκε ο κώλος
Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά και παραπέρα
Σκατά στη γη, στον ουρανό, σκατά και στον αέρα
Σκατά να φας, σκατά να πιεις, σκατά να πας να χέσεις
Απ' τα σκατά να σηκωθείς και στα σκατά να πέσεις.
Σκατάδες είμαστε όλοι μας, σε τούτη εδώ τη χώρα,
"Φάτε σκατά δώρο απ' το κράτος" φωνάζει όλη η χώρα!

-

Εκεί στο κρύο περιβόλι στην κρύα την ξηρά
καθόμουνα ολομόναχος και αμόλαγα σκατά
Και πήγα και αμόλησα δύο μικρές κουράδες,
και τότε με μαλώσανε κάτι κακές κυράδες.

-

Ένα πρωινό πήγα να χέσω
πάνω στο βουνό χωρίς χαρτί
σφίχτηκα πολύ
μα δε μου βγήκαν..
και στην τελική ήταν μια πορδή....

-

Τίποτε δεν απόμεινε στον κόσμο πια για μένα,
όλα βρωμούν τριγύρω μου και φαίνονται χεσμένα.
Όλα σκατά γενήκανε και ο δικός μου κώλος
σκατά εγίνηκε κι αυτός, σκατά ο κόσμος όλος.

Μόνο σκατά φυτρώνουνε στον τόπο αυτό τον άγονο
κι όλοι χεσμένοι είμαστε, σκατάδες στο τετράγωνο.
Μας έρχεται κάθε σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
μα μόλις φύγει βλέπομε πως αποσκατωθήκαμε.

Σκατά βρωμάει τούτος δω, σκατά βρωμά κι εκείνος,
σκατά βρωμάει το σκατό, σκατά βρωμά κι ο κρίνος.
Σκατά κι εγώ, μες στα σκατά, και με χαρτί χεσμένο
ό,τι κι αν γράψω σαν σκατό προβάλλει σκατωμένο.

Σκατά τα πάντα θεωρώ και χωρίς πια να απορώ,
σκατά μασώ, σκατά ρουφώ, σκατά πάω να χέσω,
απ' τα σκατά θα σηκωθώ και στα σκατά θα πέσω.

Όταν πεθάνω χέστε με, τα κόλλυβά μου φάτε
Και πάλι ξαναχέστε με και πάλι ξαναφάτε,
μα απ’ τα γέλια τα πολλά κοντεύω ν’ αρρωστήσω
και δεν μπορώ να κρατηθώ, μου φεύγουν από πίσω.

Η απορία του Δαρβίνου (Darvinos' apory)

Μπερδευτήκατε; Δείτε Σκατό (αποσαφήνιση)

Ταλανίζει δε όλους τους μεγάλους (αλλά και μερικούς μικρούς) φιλοσόφους των αιώνων που πέρασαν και αυτών που έρχονται, το ερώτημα:

"Αν φας σκατά σκύλου και χέσεις, τι θα έχεις χέσει; Σκατά σκύλου ή σκατά ανθρώπου;"

Ο μεγάλος Τσετσενός βιολόγος Vladimir Kourada βέβαια αναφερόμενος στο ζήτημα έθεσε την δική του εκδοχή τονίζοντας πως μετά από την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να περιλαμβάνονται στα σκατά σκύλου όπως β-πεντιγκρίνη, φρισκιοσώματα και πρωτεΐνες κοκκινιστού, το χέζον υλικό παύει να ανήκει στην κατηγορία των σκατών σκύλου αλλά λόγω της πολύπλοκης φύσης του μετατρέπεται σε κάτι που μοιάζει με σκατά ανθρώπου, μυρίζει σαν σκατά σκύλου αλλά η γεύση και η σύστασή του παραπέμπουν σε τούρτα cookies. Κατά συνέπεια στο σύγγραμμά του "Σκατά: το παξιμάδι του χθες και τα dorittos του αύριο" αναφέρεται σε αυτήν την σπάνια ουσία ως κάτι άλλο.

Γαστρονομία

 
Το διεθνές σύμβολο των εστιατορίων γρήγορης εστίασης.
 
Επιδόρπιο γενεθλίων.
 
Τυπική γαλλική μπαγκέτα με σκατά.
 
Κουραδοκεφτέδες.

Τα σκατά προστέθηκαν στα εστιατόρια για να τιμηθεί η συνεισφορά του Copro Lagno στην ανθρωπότητα. Σήμερα, οι επικρατέστερες συνταγές με σκατά είναι οι ακόλουθες:

ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ-ΜΕΝΟΥ:

Ορεκτικά:

Πιάτα ημέρας:

Επιδόρπια:

 • Σουφλέ κουράδας με επικάλυψη σκατών
 • Παγωτό σκατί
 • Σκατοκέικ
 • Φράουλες γαρνιρισμένες με σαντιγί σκατί
 • Σκατοτούρτα για τους εορτάζοντες

Ποτά:

Κουβέρ:

 • Κουλούρι με σκατίδες (like σταφίδες)
 • Μπαγκέτα με σκατά
 • Κουραδασάν

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Ο ΜΠΑΡΜΠΑ-ΧΕΣΤΗΣ!

Μήνυμα από τον παγκόσμιο κώλο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: "Οι Έλληνες είναι χωμένοι στα σκατά μέχρι το κεφάλι. Πρέπει να τους δανείσουμε αναπνευστήρες και εξοπλισμό κατάδυσης. Τουλάχιστον μέχρι να μάθουν να κολυμπούν ."

Σκατά και Ονειροκρίτης

Αν βρεις σκατά στο πιάτο ή στα ρούχα σου, είναι σημάδι ευτυχίας στον γάμο ή στον έρωτα. Αν, όμως δεις να τα τρως θα έχεις οικονομικά οφέλη βγάζοντας το λεγόμενο βρώμικο χρήμα. Αν δεις ότι χέζεις και πετάς τα σκατά σε άλλον είναι προφανές ότι τον έχεις χεσμένο. Αν άλλοι τα πετάνε σε εσένα, είσαι δημοφιλές πρόσωπο. Αν δεις ότι πετάς σκατά στη γυναίκα σου, θα χωρίσεις. Αν δεις πάλι ότι η γυναίκα σου πετάει σκατά σε σένα, ψάξε καλού-κακού το κεφάλι για τίποτα εξογκώματα. Αν ο σκύλος σου σε χέζει, τότε θα γίνεις ρεζίλι των σκυλιών, ενώ άμα σε χέζει ελέφαντας θα πεθάνεις από ασφυξία.
Αν το σπίτι σου γέμισε σκατά, είναι καιρός να καθαρίσεις. Αν διαβάζεις βιβλία με σκατά το μυαλό σου είναι γεμάτο σκατά, ενώ αν έχεις ένα διάλογο με σκατά, καλύτερα να δεις ένα ψυχολόγο.
Τέλος, αν δεις ότι κολυμπάς στα σκατά είσαι απλά Έλληνας!!!!

Κουράδινα Δικαιώματα (Κοπροδικαιώματα)

Η κουραδογονία αποτελεί φυσική γέννα (εκτός απ' την περίπτωση καισαρικής), στην οποία οι κουράδες αποτελούν τα τέκνα μας. Ο κάθε άνθρωπος: πούστης, άντρας, γυναίκα, αγαμής ή παιδί είναι μία μαμά. Η UNICEF υποστηρίζει τα δικαιώματα των απανταχού "πρωκτογεννημένων". Εάν μια κουράδα γεννηθεί χωρίς ζωή, δικαιούται ταφής· ειδάλλως, όντας υγιής, εκπαίδευσης. Η "Κάρτα των Κουράδινων Δικαιωμάτων" συγγράφηκε σε τετραπλό αρωματικό κωλόχαρτο στην Αμερική το 1492 από τον Χριστόπρωκτο Κωλώνω και αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα σεβασμού της "φυλής των πρωκτογεννημένων".

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.