Ταξιτζής, ταρίφας (λαϊκότροπα: προσωποκομιστής): είδος τροχοφόρου φρούτου με μεταβλητό χρώμα ανά γεωγραφική περιοχή, αλλά με πάγια αγένεια και ρεστοκλοπή.

Από τα πιο κοινά έμβια όντα του πλανήτη. Απατώνται κυρίως σε δρόμους πόλεων και κωμοπόλεων, αλλά η παρατήρησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ποτέ δεν είναι εκεί που ψάχνουμε.

Όλα τα υποείδη περιβάλλονται από ένα σκληρό καβούκι, συνήθως κίτρινου χρώματος, από το πίσω μέρος του οποίου αποβάλλουν τα αέρια του σώματός τους, βάσει των οποίων έχουμε συμπεράνει πως τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με κάρβουνο.
Πρόκειται για ένα πολύ εξυπηρετικό είδος, καθώς είναι διατεθιμένοι να βοηθήσουν τον κόσμο να φτάσει στον προορισμό του, όπου κι αν είναι αυτός, με μόνο αντάλλαγμα μερικά κομμάτια χαρτιού! Είναι από τα ελάχιστα είδη της παγκόσμιας πανίδας που δείχνουν τόση συμπάθεια σε έμβια όντα άλλων βιοτόπων και προσφέρονται πάντα να τους ξεναγήσουν σε όλο τον δικό τους βιότοπό, πρωτού τους πάνε στη φωλιά που έχουν κλείσει.

Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί εκθετικά, με αποτέλεσμα οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων να σφύζουν από ζωή και χρώμα(τα). Επίσης, συμβάλλουν αισθητά τόσο στη μείωση του καθημερινού άγχους όσο και στη μουσική παιδεία, επιβραδύνοντας την κυκλοφορία άλλων έμβιων όντων, λόγω των ακατανίκητων τάσεων να εξυπηρετήσουν όσα περισσότερα περαστικά όντα μπορούν.

Απαντώνται μαζικά σε φανάρια, αεροδρόμια και σε πολυσύχναστους δρόμους. Η επιστημονική ονομασία της φωλιάς τους είναι "πιάτσα"