Frikivivlia.png

Αυτό το άρθρο προέρχεται από τα Φρικηβιβλία, τα πιο φρικιαστικά βιβλία σε όλη την αγορά.

Μήνυμα προς Φρικιπαιδιστές:Επεξεργασία

Αυτό το άρθρο είναι η κοινή αφετηρία από μία μεγάλη σειρά άρθρων. Με το χρόνο σκοπεύω να την συμπληρώσω με κάθε λεπτομέρεια. Κάθε κεφάλαιο είναι ένα καλό εν δυνάμει άρθρο. Προσκαλώ άλλους με κοινή αίσθηση του χιούμορ να συμπληρώσουν το όλο εγχείρημα. Το άρθρο 'Η γελοία σουίτα' καθ' αυτό δεν είναι ακόμα συμπληρωμένο. Ιδέες για άλλα κεφάλαια ευπρόσδεκτες. Μην ανησυχείτε: το κεφάλαιο 'Ο Βίκτορ και ο πόλεμος με τα πορτοκάλια' θα το προσθέσω σε λίγο.

Και τώρα το εντελώς γελοίο μέρος του άρθρου...Επεξεργασία

Γενικά για το ΈργοΕπεξεργασία

Το Γελοία Σουίτα (смешоной приток), είναι ένα νέο θεατρικό έργο που ανήκει στην κατηγορία του θεάτρου του παραλόγου. Γράφτηκε αρχικά από τον Μιχαήλ τον Αδέξιο, ενώ δεύτερος τόμος προστέθηκε αργότερα από τον μεγάλο φαν του Μιχαήλ, τον Μπόρις τον Αρκούδο. Όπως όλα τα καινούρια έργα που μας έρχονται από τη Ρωσία, έτσι κι αυτό έχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που συνδυάζει το παλαιό, βαρύγδουπο σοβιετικό στυλ, με το καινούριο, άκρατα αμερικάνικο και οπορτουνιστικό.

 
Ο Μπόρις ο Αρκούδος

Κάθε κεφάλαιο είναι αφοσιωμένο σε μία ιστορία ανθρώπων από όλες τις γωνίες της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι είτε εμφανίζονται ανά δύο είτε μόνοι τους και προσπαθούν να επιβιώσουν από το χάος της διάλυσης της Ένωσης και μέσα στο νέο τρόπο ζωής. Στο έργο αυτό περιέχονται πάρα πολλά κεφάλαια και θα αναφερθούμε σε μερικά τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα.

Διάφορα Κεφάλαια από το Δίτομο Έργο 'Η Γελοία Σουίτα'Επεξεργασία

Τόμος 1οςΕπεξεργασία

Αυτός ο τόμος είναι ο πιο χαοτικός, καθώς αναφέρεται στα πρώτα χρόνια μετά τη διάλυση και οι χαρακτήρες έχουν να τα βγάλουν πέρα με την ανεργία, τη φτώχεια και τις πρώτες ύλες που πλέον γνωρίζουν σύνορα.

Σημαντικά κεφάλαια:

  • Ο Μπόρις στο Τιμόνι της Τσάικα: Εδώ εξυφαίνεται η ιστορία του κυρίως χαρακτήρα του έργου, του Μπόρις. Μετά από την κατάρρευση του κράτους, ο Μπόρις, ένας χαμηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη νέα ζωή. Μετά τη διάλυση και του κόμματος, ο Μπόρις παραμένει δημόσιος υπάλληλος στην κατεστραμμένη βιομηχανία της χώρας και αποφασίζει να κάνει μικροδουλειές για τη μαφία προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον αλκοολισμό του. Έτσι εξαφανίζονται τα συναλλαγματικά αποθέματα του εργοστασίου για το οποίο είναι υπεύθυνος και τα μηχανήματα μένουν χωρίς συντήρηση και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι.
  • Ο Σαπαρμουράτ και τα Άπαντα των Τελετάμπυ: Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορία του Σαπαρμουράτ, ενός περίεργου χωρικού από το Τουρκμενιστάν, ο οποίος αφού βρεθεί στα κρύα του λουτρού με την ανεξαρτησία του Τουρκμενιστάν, γράφει ένα βιβλίο με ολόκληρη τη φιλοσοφία του, του βάζει ένα ροζ-πράσινο εξώφυλλο και το ονομάζει τα 'Άπαντα των Τελετάμπυ'. Μετά από αυτό τριγυρνάει ολόκληρο το Τουρκμενιστάν σε κατάσταση αμόκ και υποχρεώνει όσους συναντά να το διαβάσουν και να το απομνημονεύσουν. Όσοι δε θέλουν, δολοφονούνται.
  • Νασλέντιε: "Η κληρονομιά". Μικρό χωριό Προχόντ. Ο νεαρός Αντρέι αναγκάζεται να κρύψει από το στρυφνό παππού του Πιοτρ ότι η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, ώστε να βάλει χέρι στην περιουσία του. Ο καιρός περνά ευνοϊκά για τον Αντρέι, ώσπου εμφανίζεται η πόρνη Τατιάνα, η οποία του κρύβει το επάγγελμά της. Την ερωτεύεται παράφορα. Στο μεταξύ συμβαίνουν διάφορα τραγελαφικά περιστατικά. Την παραμονή των αρραβώνων τους όμως, η Τατιάνα λέει όλη την αλήθεια στον Πιοτρ και αυτός σκοτώνει με μια καραμπίνα τον Αντρέι. Μετά φεύγει μαζί με την Τατιάνα για τη Μόσχα, έχοντας μαζί του την περιουσία του. Στο δρόμο όμως ο Πιοτρ δολοφονείται από το συνεργό της Τατιάνα, τον προαγωγό Κονσταντίν.

Τόμος 2οςΕπεξεργασία

Αυτός ο τόμος είναι πιο πολύ για το νέο στυλ ζωής που άρχισε να επικρατεί μετά την πρώτη δεκαετία χάους που περιγράφεται στον πρώτο τόμο. Οι χαρακτήρες έχουν αρχίσει να μαθαίνουν τους νέους κανόνες του παιχνιδιού της καθημερινότητας και προσπαθούν να γίνουν καλοί, αν και αρκετές φορές δεν αντιλαμβάνονται πως πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένοι κανόνες. Μέσω λαθών, συνεχίζουν να πορεύονται στον καινούριο κόσμο, ο καθένας με το δικό του στυλ.

  • Βλαντιμίρ ι Αλεκσάντρ: Δηλαδή "ο Βλαδίμηρος κι ο Αλεξάντρ". Σε αυτό το κεφάλαιο, από τα πιο πρόσφατα, οι δύο παλιοί συνάδελφοι στην κολλεκτίβα βρίσκουν ένα καμιόνι με αλκοόλ στο δρόμο από τη Μόσχα προς το Μινσκ χωρίς οδηγό. Ο μεν Βλαδίμηρος ανοίγει μία τρύπα στο καμιόνι, ο δε Αλεξάντρ βγάζει από την τσέπη καλαμάκια. Η ιστορία περιφέρεται γύρω από το πώς αρχικά οι δύο συνάδελφοι διασκεδάζουν με το να πίνουν από το φαινομενικά ατέλειωτο φορτίο βότκας, και πως διάφοροι περαστικοί, όπως ο Γερμανός επιχειρηματίας Σρέντερ με τη λιμουζίνα του, δύο κάστορες της ερήμου με πολλά χρυσά δαχτυλίδια, ένας καουμπόης από το Κρόφορντ, και δύο μικροκαμωμένοι και σκυφτοί από την πολλή εργασία Κινέζοι περνάνε από δίπλα τους και αντιδρούν ανάλογα. Εν τέλει η ιστορία παίρνει πολύ πιο άγρια πλοκή καθώς και ο Βλαδίμηρος, και ο Αλεξάντρ προσπαθούν να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες του παιχνιδιού και διαφωνούν.
  • Τσάρος για μια μέρα και μια νύχτα: Στο κεφάλαιο αυτό ο Μπόρις ο Αρκούδος αφηγείται την ιστορία του Αρτούρ Αζατζουμπιντόφ. Ο Αρτούρ ένας μισότρελος κάτοικος της Τασκένδης του Ουζμπεκιστάν, βλέποντας τη φτώχεια και την παρακμή να κερδίζουν έδαφος στη χώρα του, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ξεκινάει από το σπίτι του τρέχοντας ασταμάτητα προς τη Μόσχα. Στη διαδρομή συναντά τον Ανατόλι, ένα φτωχό αγρότη από την Ουκρανία. Μαζί φτάνουν στη Μόσχα και μέσα σε περίπου πέντε ώρες ο Αρτούρ αυτοανακηρύσσεται Τσάρος. Ωστόσο οι ΗΠΑ του κάνουν σκληρό πόλεμο με αποτέλεσμα να παραδοθεί και ένα λεπτό πριν να τελειώσει η μέρα ο Αρτούρ πίνει το κώνειο.