Φρικηπαίδεια:Πώς να είστε αστείοι κι όχι απλά ηλίθιοι - Μέρος 2ο

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

(συνέχεια από το πρώτο μέρος)

Ου κλέψεις!

 • Είδατε στην TV το πιο αστείο πράγμα; Μην το αντιγράφετε στη Φρικηπαίδεια λέξη προς λέξη. Σιγουρευτείτε πως το αστείο που θα πείτε δεν το ξέρει κανένας. Αντί να κάνετε αναφορές εδώ κι εκεί, κάντε επεκτάσεις στα αστεία σας, ώστε να γράψετε πράγματα που ούτε ο Δαλάι Λάμα δεν θα έβλεπε στην TV.

Δυο λόγια για τα "In-Jokes"

 • Επειδή κάτι είναι αστείο για σας, την οικογένειά σας και δυο-τρεις φίλους σας, δε σημαίνει πως θα γελάσει όλος ο κόσμος. Μερικά τέτοια αστεία μπαίνουν αναγκαστικά, ή μερικά απαιτούν από τον αναγνώστη να γνωρίζει όσα και ο αρθρογράφος - κάτι, φυσικά, που είναι αδύνατον. Πολλά αστεία μπορεί να τα καταλαβαίνετε μόνο εσείς και κανένας άλλος. Υπάρχουν κι άλλοι που θα διαβάσουν τα γραπτά σας. Σκεφτείτε τους!
 
Να το πως να μην πειράζετε μια φωτογραφία

Να χρησιμοποιείτε σωστά τις εικόνες

 • Οι εικόνες είναι καλός τρόπος για να "στηρίξετε" τα αστεία σας. Αλλά μόνο αν είναι καλοφτιαγμένες. Μην παίρνετε μια φωτογραφία του Καραμανλή και μετά της βάζετε μουστάκια με τη Ζωγραφική των Windows! Πάρτε ένα καλό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, όπως το GIMP και το Photoshop. Βέβαια, μερικοί κάνουν ωραίες εικόνες με τη Ζωγραφική, αλλά...

Επιπλέον, μη χρησιμοποιείτε εικόνες που βρήκατε παλιά στο Internet, ακόμη κι αν δεν τις έχει δει κανένας. Είναι προτιμότερο να φτιάξετε μια δική σας.

Το θάψιμο/γλείψιμο ΔΕΝ αντικαθιστά το χιούμορ

 • ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε την άποψή σας αντί για χιούμορ. Εντάξει, στην Φρικηπαίδεια η άποψη όλων είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μη γράφετε πράγματα του τύπου "Η Manchester United είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο" ή "Το Λύκειο Τάδε είναι για τα μπάζα". Αντίθετα, εξηγήστε μας τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα πράγματα τόσο τέλεια/χάλια. Δεν είστε το μόνο άτομο στον πλανήτη. Να είστε αστείοι, όχι προσβλητικοί.
 • Όταν ένας αντμινιστρέιτορ σβήνει ένα θάψιμο/γλείψιμο, δεν σημαίνει ότι διαφωνεί με αυτό. Απλώς, θέλει να διατηρήσει στο άρθρο σας τη φύση της Φρικηπαίδειας.
 • Δεν είναι όλοι στον κόσμο άνδρες. Μην κάνετε τις γυναίκες να νιώθουν άβολα στην Φρικηπαίδεια με το να τις βρίζετε αδικαιολόγητα. Και μη νομίζετε πως μόνο άνδρες επισκέπτονται το site. Μη συμπεριφέρεστε σε όλους λες και όλοι είναι αρσενικά. Υπάρχουν και κορίτσια εδώ.

Ο σκληρός σαρκασμός ΔΕΝ αντικαθιστά το χιούμορ

 • Το να λέτε τι είναι σωστό και τι όχι δεν είναι αστείο. Είναι προσβλητικό.
 • Παράδειγμα: Η Ελλάδα είχε κάποτε ωραία ιστορία, αλλά τώρα δεν μπορεί να θρέψει ούτε τους ταπεινούς ζητιάνους της.
Μεγάλη κακία. Πα πα πα, πιπέρι στο στόμα σας! Είπαμε, να είστε σαρκαστικοί, αλλά όχι και τόσο.
 • Άλλο παράδειγμα: Οι Ελ, οι πολύ-πολύ-αρχαίοι Έλληνες, αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο για να μοιράζουν τα τεμάχια του αγριογούρουνου που σφάζανε κάθε τόσο, χωρίς να τρώγονται και οι ίδιοι. Κι έτσι δημιουργήθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση...
Τώρα, μάλιστα! Γιατί; Γιατί δεν είναι πολιτικός κυνισμός. Είναι ΣΑΤΙΡΑ. Αυτός πρέπει να είναι και ο σκοπός του κάθε σας άρθρου: η παρωδία, όχι το παράπονο.
 • Με δυο λόγια, ο ευθύς και προσβλητικός σαρκασμός δεν είναι αστείος, ειδικά όταν άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα στη σάτιρα.

Σε στυλ...

Σε μερικά άρθρα, έχει πλάκα να γράφετε σε στυλ που να ταιριάζει με το θέμα του άρθρου. Π.χ. Ωρθωγραφοία.

Μη στηρίζεστε όμως μόνο σ' αυτό το κόλπο, αν δεν σιγουρευτείτε ότι το στυλ συμφωνεί με τα λεγόμενα του άρθρου.

Μερικές συμβουλές για το τέλος (επιτέλους!)

 • Να θυμάστε: Να είστε κωμικοί, όχι προσβλητικοί και ούτε απλά απλώς ηλίθιοι. Αν το άρθρο σας είναι κατανοητό και κοντά στην αλήθεια, θα είναι πιο αστείο από την πλήρη χαζομάρα.
 • Η συχνή χρήση καθαρεύουσας, επίσημης γλώσσας ή αμπελοφιλοσοφίας δίνει μια μικρή ώθηση στο άρθρο σας. Να προσέξετε τον "τόνο" της γραφής σας. Τι ταιριάζει περισσότερο στο άρθρο σας; Μια "γεύση" εγκυκλοπαιδικής γλώσσας; Μια δόση αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας; Λίγο κρασί και λίγο θάλασσα; Πειραματιστείτε για να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.
 • Γράψιμο για το γράψιμο (lol!): Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ιδέες να σας δώσουμε για να γράψετε άρθρα για το γράψιμο, και έτσι είναι δύσκολο να γράψετε άρθρα για τη συγγραφή, καθώς το χιούμορ συχνά προέρχεται από την παραβίαση των κανόνων της γραμματικής, παρά για την τήρησή τους.

Σημείωση: Το αυθεντικό αγγλικό άρθρο της Uncyclopedia περιείχε οδηγίες για βιβλία τα οποία βοηθούν στο "γράψιμο για το γράψιμο", αλλά δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Είναι το "The Elements of Style", γνωστό και ως "Strunk and White", και το "Politics and the English Language” του George Orwell.)

Παρακαλούμε, βοηθήστε μας να κάνουμε την Φρικηπαίδεια πιο αστεία και πιο έξυπνη.

Ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε αυτό τον οδηγό.