Η λέξη «χάλια» εκφράσει την απέχθεια που έχει κάποιος όταν δεν γίνεται αυτό που γουστάρει. Συνήθως την χρησιμοποιούν οι ψωνάρες που τα θέλουν όλα όπως τα θέλουν και αν κάτι που θέλουν δεν είναι όπως το θέλουν, τότε το λένε «χάλια» και ξεμπερδεύουν.

Η ιστορία της λέξηςΕπεξεργασία

Υπάρχουν φήμες οι οποίες λένε πως η λέξη «χάλια» είναι στην πραγματικότητα το νέο μυστικό όπλο των Ελ, με το οποίο επιτίθενται ο χρήστης σε κάτι το οποίο δεν του αρέσει. Λέγοντας για παράδειγμα «το φόρεμα είναι χάλια» αυτομάτως το φόρεμα καταστρέφεται. Υπάρχει όμως και η πιο ρεαλιστική εκδοχή, την οποία και υποστηρίζει ο πανεπιστήμονας Ηλίας Κακάς.

Η εκδοχή αυτή μας μεταφέρει τον Ιούλιο του 50 π.Χ., τότε που ο Ιούλιος Καίσαρας πάταξε την Γαλατία και έβαλε μπρος το τελικό του σχέδιο, να αφανίζει το χωριό του Αστερίξ. Στην Ρώμη υπήρξε ένας Άραβας εστιάτορας με το όνομα Κεμπάπ Χαλιάς. Ήταν πασίγνωστος για τα χάμπουργκερ, τα σουβλάκια, τις πίτσες και τα χοντ ντογκ. Ήταν τόσο γνωστός που είχε και διάσημους πελάτες όπως την Άννα Βίσση (ζούσε και από τότε), τον Οβελίξ, τους Ροκφόρ κ.λ.π..

Κάποια μέρα ένας αρχαίος Τάκης πήγε στο εστιατόριο να δοκιμάσει κάποιες από τις γεύσεις του. Τότε ο Χαλιάς την ίδια μέρα έφτιαχνε μακαρόνια, αν και τότε του έφυγαν τα σάλια όταν είδε μια γκομενάρα. Όταν ο Τάκης έφαγε την σαλιωμένη μακαρονάδα, αηδίασε.

Τότε είπε το «Έβαλες στην μακαρονάδα σάλια; Ωω Θεέ μου είναι χάλια». Η λέξη χάλια αποτελεί παράφραση του Χαλιάς και από τότε ο Κεμπάπ από Χαλιάς έμεινε γνωστός ως Χάλιας.

Εναλλακτική ετυμολογίαΕπεξεργασία

Υπάρχει και η εναλλακτική εκδοχή, η οποία συνδέει την ετυμολογία της λέξης με τον μέγα εξερευνητή της αρχαιότητας, Ρίνη. Ο Ρίνης είδε το σχήμα της Θήρας μετά την φονική έκρηξη του ηφαιστείου που κατέστρεψε τον Μινωϊκό πολιτισμό από το ελικόπτερό της Ντάλιας και την φώναξε για να της επιστήσει την προσοχή. Οι υπόλοιποι παριστάμενοι παράκουσαν την προσφώνηση και αντελήφθησαν μόνο την οικτρή κατάσταση της τοπογραφίας του νησιού, με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί η έκφραση. Τέλος, επειδή και ο Ρίνης είχε λίγο στραπατσαρισμένη μάπα, αποκάλεσαν το νησί Σαντορίνη.

Φράσεις με την λέξη "χάλια"Επεξεργασία

  • «Η σούπα είναι χάλια»
  • «Το αγόρι είναι χάλια»
  • «Αυτό το άρθρο της Φρικηπαίδειας που διαβάζεις είναι χάλια»
  • «Το αυτοκίνητο είναι χάλια»
  • «Μου τρέχουν τα σάλια» (άσχετο!)
  • «Είσαι χάλια; Ο Μάκης το ξέρει!!!»

ΜέλλονΕπεξεργασία

Η λέξη «χάλια» κινδυνεύει από ανταγωνιστές όπως οι λέξεις «αίσχος», «φρίκη», «αηδία» κ.λ.π. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δημοσθένης Λιακόπουλος δημοσίευσε το βιβλίο «Η κατάρα των Αμερικανών ή Πώς ο Αμερικανικός πολιτισμός καταστρέφει τον ένδοξο Ελληνικό» στο οποίο καταγγέλλει επιπλέον την χρήση των λέξεων "bullshits", "shits" και άλλων πολλών.

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.