Άνοιγμα κυρίου μενού

Φρικηπαίδεια β

Rigo.JPG

Rigo με σήμα τη νυχτερίδα...

Γνωστό ηδύποτο, προερχόμενο από τον κολοσσό "Bacardi" πωλούμενο σε γυάλινη φιάλη σε τιμή που άπτεται της διακριτικής απληστείας του εκάστοτε μαγαζάτορα, ιδικοτήτη σουπερμάρκετ, καντινιέρη καπιταλιστή.

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες σήμερα θα ασχοληθούμε με την ετυμολογία της λέξεως και τυχαία ονόματος του περί ου ο λόγος, συνοδευτικού του πατσά, ποτού. Αποτελούμενο από δύο συνθετικά και ουχί ένα, το "Rigo" προέρχεται από το "R" και το "Igo". Το "R" είναι ένας φόρος τιμής, ένα ευχαριστώ, μια ευγενική αποτίμηση της προσφοράς, του Ricardo. Οικονομικός μετανάστης από το Κιρκιστάν, παρασκευαστής αλκοολούχου αφεψήματος από γάλα φοράδας, που έφτασε στη χώρα μας μαζί με τα πρώτα κύμματα των Ιόνιων μεταναστών από τις ακτές της Τουρκίας.

Ψάχνοντας για δουλειά, η ανέχεια τον έριξε στην τότε αναδυόμενη, αλλά τώρα παλιά Κοκκινιά στα δίχτυα ενός κάπελα από το Νευροκόπι που ειδικευόταν στην παρασκευή παράνομου τσίπουρου. Κάτω από το καπηλειό είχε ένα μικρό αποστακτήριο με ένα ακόμα μικρότερο φεγγίτη που το χειμώνα γέμιζε από τα όμβρια ύδατα! Ο Ricardo κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γιάννη του Κάπελα και εντέλει πήρε τα κλειδιά και χρησιμοποιούσε το αποστακτήριο σαν κατάλυμα!

Ένα βράδυ γυρνώντας τύφλα από το Εργατικό Κέντρο Κιρκιστών για την ανάπτυξη του εμπορίου της προβιάς των κοτοπίθαρων φοραδών, παραπάτησε στο κεφαλόσκαλο του ημιυπόγειου αποστακτηρίου και ανάβοντας τη λάμπα πετρελαίου άκουσε ένα πετσώδες φτερούγισμα και ησθάνθη ένα θρόισμα. Γυρνώντας είδε μια νυχτερίδα να γυροφέρνει τη λάμπα πετρελαίου. Τρομαγμένος γύρισε και κρύφτηκε πίσω από ένα ανοιχτό βαρέλι με τσίπουρο και ωσάν ένας άλλος Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ αρπάει μια μυγοσκοτώστρα και περιμένει τη σωστή στιγμή. Στον τέταρτο περιελιγμό της νυχτερίδος γύρω από την πετρελαιόλαμπα ωσάν άλλος Αντρέ Αγκάσι της κατάφερε ένα forehand και η νυχτερίς προσγειώθη μέσα στο βαρέλι με το τσίπουρο. Δυστυχώς μόνο ένα φτερό έσπασε, οπότε συνέχισε να φλιτουρίζει μέσα στο τσίπουρο. Φιλέσπλαχνος και φιλόζωος καθώς μεγάλωσε έτσι ο Ricardo για να φέρει σε ένα τέλος το μαρτύριο της νυχτερίδας έστιψε ένα lime μέσα στο βαρέλι με το τσίπουρο! Εν τέλει έπεσε για ύπνο και αποκοιμήθη σκεπτόμενος τις κρύες στέπες του Κιρκιστάν!

Όταν ο Γιάννης ο Κάπελας ήρθε το πρωί να ανοίξει το μαγαζί για τα πρωινά τσίπουρα των πρωινών αλκοολικών συντρόφων του, πέρασε από το ημιυπόγειο αποστακτήριο για να γεμίσει τα κατρούτσα του! Χωρίς να γνωρίζει την επική μάχη που είχε προηγηθεί μεταξύ του Ricardo και της νυχτερίδος, δοκίμασε ένα σφηνάκι από το ανοιχτό βαρέλι! Δοκιμάζων, ανέκραξε: "Ποιος το έκανε αυτό;" Ο Ricardo χωρίς να κατανοεί τι ακριβώς είχε γίνει αφού ξυπνούσε από τον τρίτο τον βαθύτερο μουρμούρισε "Igo"...

Έτσι έχουμε την ονομασία μέχρι τις μέρες μας που τιμά την Ελλάδα και τις εργασιακές ευκαιρίες που δίνει στους αλλοδαπούς μετανάστες! Άλλωστε όπως έχει πει και ο φιλέλλην και πατριώτης "Βελόπουλος" έχουμε "27000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας"...Το άρθρο αυτό δεν έχει ιντερβικιές.Πηγαίνετε γρήγορα να του βάλετε τις απαραίτητες ιντερβικιές, γιατί αλλιώς θα πάτε εδώ.