Η Γιουγκοσλαβία είναι εξωτική χώρα της Ν.Α. Ευρώπης η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης προς το μοντέλο του πολίτη-κράτους, μετανεωτερικής εξέλιξης της πόλης-κράτους στην οποία ο κάθε κάτοικος αποτελεί ανεξάρτητη κρατική οντότητα, με την δικιά του σημαία, εθνικό ύμνο, ΑΕΠ (είναι ιδιαίτερα εύκολη η αναγωγή σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν στην περίπτωση αυτή) και μονομελές υπουργικό συμβούλιο.

Η Γιουγκοσλαβία εξήγαγε βασικά αθλητές (και συνεχίζει να εξάγει στην διάδοχη κατάσταση), ενώ έχει σήμερα εξαιρετικά υψηλή παραγωγή προσφύγων, καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου και τρελαμένων εθνικιστών.

Βυζαντινή Περίοδος και Τουρκοκρατία

 
Ο Πρίγκιπας Ντούσαν

Κατά τον Μεσαίωνα η Γιουγκοσλαβία αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με το όνομα Βασίλειο των Σέρβων. Οι Σερβoι ζούσαν αγαπημένοι με τους υπόλοιπους κάτοικους του Βυζαντίου αφού όλους τους ένωνε η αγάπη για την AEK. Τον 14ο αιώνα όμως, ένας Σέρβος Πρίγκιπας, ο Ντουσαν πρόδωσε την ΑΕΚ με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των Σέρβων και των Βυζαντινών. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν οι Ντούρκοι οι οποίοι ίδρυσαν δικές τους ομάδες που σάρωναν τα πρωταθλήματα μέχρι τον περασμένο αιώνα, γι'αυτό και η περίοδος αυτή ονομάστηκε Ντουρκοκρατία.


Νεότερα Χρόνια

Επειδή τα κράτη των Βαλκανίων δεν άντεχαν να βλέπουν τους Ντούρκους να παίρνουν όλους τους τίτλους επαναστάτησαν εναντίον τους και έφτιαξαν ανεξάρτητα κράτη με δικά τους πρωταθλήματα.

Το 1918 Σέρβοι, Κροάτες και Σλοβένοι δημιούργησαν το Πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας το οποίο διοργανωνόταν με επιτυχία μέχρι το 1941 όπου η Εθνική τους ομάδα γνώρισε την συντριβή με 6-0 από τα "Γερμανικά Πάντσερ".

 
Ο γνωστότερος δίσκος του

Την ήττα αυτή δεν την άντεξε ο Γιουγκοσλαβικός λαός ο οποίος δεν ξανασχολήθηκε

με το ποδόσφαιρο και στράφηκε στην άλλη του αγάπη το τραγούδι. Τότε έλαμψε το άστρο ενός Κροατη συνθέτη και τραγουδιστή του Τότο οποίος τραγουδούσε σε πάρτι γι'αύτο και το συγκρότημα του ονομάστηκε "Παρτιζάνοι". Ο Τοτός έγινε σύμβολο όλων των Γιουγκοσλάβων αφού με τις μελωδίες του βοήθησε να ξεχαστεί γρήγορα η ντροπή της ήττας. Το 1945 ο Τοτός ήταν ήδη νούμερο 1 στα Γιουγκοσλαβικά CHARTS ,ενώ γνώριζε ανάλογη επιτυχία και στην Σοβιετική Ένωση .Δυστυχώς όμως η διεθνής καριέρα του Τότο κράτησε λίγο αφού σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον μάνατζερ του τον Στάλιν. Παρόλα αυτά όμως οι μελωδίες του Τότο κρατούσαν ενωμένους τους Γιουγκοσλάβους μέχρι τον θάνατο του το 1980.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 όμως οι Γιουγκοσλάβοι βαρέθηκαν να ακούν τα τραγούδια του Τότο και άρχισαν να αναζητούν νέες μελωδίες.Οι Κροάτες και οι Σλοβένοι στράφηκαν στην ευρωπαική μουσική,οι Βόσνιοι στους αμανέδες, ενω οι Σέρβοι με αρχηγό τον Μιλόσεβιτς στράφηκαν στα Μοιρολόγια. Μάλιστα επειδή του Μιλόσεβιτς του άρεσαν μόνο οι LIVE εκτελέσεις, άρχισε να εκτελεί τους Κροάτες και τους Βόσνιους.Τότε ξέσπασε τρομερός εμφυλιος πόλεμος ο οποίος κόπασε μονο οταν ο Μπρέγκοβιτς έγραψε το αντιπολεμικό άσμα "Με λένε Πόπη" το οποίο ερμήνευσε ο Ακατανόμαστος.Το 1999 ήταν έτος χαράς για τους Γιουγκοσλάβους αφού βομβαρδίστικαν με τις μεγαλύτερες Αμερικανικές επιτυχίες και απο τότε διασκεδαζουν οπως ολος ο κόσμος.