“Εσείς είστε εσείς;”

~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τους Iron Maiden

“Εμείς είμαστε εμείς. Εσύ είσαι εσύ;”

- Iron Maiden για τον Όσκαρ Ουάιλντ

“Τώρα πέσαμε σε... σε... σε... σε... σε μια συζήτηση για το Παράδοξο του Είναι;”

~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τους Iron Maiden

“Δεν ξέρουμε, είναι Παράδοξο...”

- Iron Maiden για τον Όσκαρ Ουάιλντ


Ποιοι είναι;

Οι Iron Maiden, γνωστοί και ως Η Σιδηρά Κυρά, έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από τους ΝΑΖΙ (που στον ρόλο του τραγουδιστή ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ) και είναι φανερά επηρρεασμένοι από το κίνημα του ΦΛΩΡΟΚ, δήθεν επαναστάτες κι αυτοί όπως ακριβώς ο Αδόλφος Χίτλερ και δήθεν δυνατός στίχος πλαισιωμένος από δήθεν δυνατή μουσική με δήθεν δυνατά φωνητικά του δήθεν εξαισίου τραγουδιστή Βρασίδα Πουτσαμεσαγιού (Dickinson), που είναι και μακρινό ξαδερφάκι του μεγάλου Γιάννη Πουλόπουλου, που δήθεν καταγόταν από τον Πόντο, απ'όπου δήθεν δέχτηκε την περισσότερη από την δήθεν εξάσκηση του, τραγουδώντας δήθεν ποντιακά δήθεν τραγούδια και δήθεν ακολουθώντας το δήθεν όνειρό του να γίνει δήθεν τραγουδιστής ενός δήθεν βαρυμεταλικού δήθεν συγκροτήματος, βρέθηκε κάτω από την δήθεν καθοδήγηση ενός δήθεν τυφλού κιθαροπιανίστα, ο οποίος δήθεν τον έφερε σε δήθεν επαφή με το δήθεν βαρυμεταλικό δήθεν συγκρότημα, ενώ στην ουσία είναι ένα δήθεν συγκρότημα από δήθεν ψυχασθενείς. Και δήθεν---

*τρώει μια μπουνιά*

Δι Έρλυ Ντέιζ

 
H Iron Maiden Μάργκαρετ Θάτσερ μετά απο συναυλία στην Χονολουλού

Οι Iron Maiden ξεκίνησαν την καριέρα τους ως μια tribute μπάντα στην μεγάλη φωνή του Βρετανικού Heavy Metal, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είναι και περισσότερο γνωστή ως "Σιδηρά Κυρία". Η αγάπη των Maiden προς την θείτσα Μάργκαρετ φαίνεται κι από την μασκότ του συγκροτήματος, τον Eddie, ο οποιος παρουσιάζει εμφανή ομοιότητα με την "Σιδηρά Κυρία" της Βρετανίας. Αρχηγός του συγκροτήματος ήτο ένας ποδοσφαιριστής γνωστός μονο με το όνομα "Ο Χάρης" ο οποίος έχει και το περίφημο πατσατζίδικο στο Μαντζ(άρο)εστερ " Ο Χάρης βγήκε παγανιά". Είναι γνωστό βέβαια πως ο Χάρης έχει γραψει όλα σχεδόν τα τραγούδια τους για αυτό και μοιάζουν τα riff των μπουζουκιών καθώς και τα solarismata των μπαγλαμάδων.

Οι Iron Maiden ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία με εμφανή προβλήματα στην επιλογή ρούχων και κομμώσεων. Στον τρίτο δίσκο, στην παρέα προστέθηκε ο πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης πιλότος σε ελικόπτερο διάσωσης βουβάλων και τροβαδούρος Βρασίδας Πουτσαμεσαγιός, μακρινός φτωχός συγγενής του Γιάννη Πουλόπουλου (απο κεί φαίνεται το τραγουδιστικό ταλέντο της οικογένειας Πουλόπουλων). Ο τρίτος δίσκος ονόματι Ο Αριθμός του Θηρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απο μέρους της Ελένης Λουκά, η οποία επιθυμούσε διακαιώς να συμμετέχει στο εν λόγω εγχείρημα ως guest. Αμέσως ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον του συγκροτήματος με τους οπαδούς της να επιδίδωνται σε δισκοβολία με τα σιντί της μπάντας.

Δι Μιντλ Ντέιζ

 
O Eddie, ή αλλιώς "η Θάτσερ με γάζες και αλυσίδες", γνωστά αξεσουάρ της εποχής της (βλ. Αρχαία Αίγυπτο)...

Απτόητη η μπάντα συνέχιζε την σημαντική καλλιτεχνική της διαδρομή με ευφάνταστους τίτλους δισκων οπως ο Ισχυοδούλος και ο Έβδομος Υιός Ενός Έβδομου Υιού ξεπερνώντας τους δασκάλους της, Ναζί.

Δυο δίσκους αργότερα παρατηρείται διάσπαση στο συγκρότημα: ο Βρούκιος αποχωρεί μετα την απόρριψη της απαίτησης του να αλλαξει το συγκρότημα ρουχα και να περιποιηθει λίγο τα μαλλιά του. Ο Χάρης δηλώνει την απόλυτη αφοσίωση του στα ζεβρέ παντελόνια και αντικαθιστά τον Πουλόπουλο με κάποιον άλλο. Αυτός ο κάποιος άλλος είχε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα: ήταν άγνωστος στην μάνα του και η απόδοσή του ως τροβαδούρου τον έκανε ακόμα πιο άγνωστο, με αποτέλεσμα τα τραγούδια της μπάντας να γίνουν πρώτα σουξεδάκια μόνο στην Χώρα του Ποτέ και στην παρέα του Πίτερ Παν.

Δι Λάττερ Ντέιζ

Ο Βρούκιος Πούλος μετά απο μοναχικές περιπλανήσεις προσκαλείται σε εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου όπου και αφηγείται τα βάσανά του και την πικρία του για την αποχώρηση απο τους Iron Maiden την ίδια στιγμή που η Βροχοπούλου έλεγε και αυτή τον πόνο της για τον Αλβανό και άρχισαν να σπαράζουν και οι δυο σαν σειρήνες με τον εναν να κάνει συμπαράσταση στον άλλον και την Ρούλα να του υπόσχεται τζιπ αν της φέρει αλυσοδεμένο τον Φραν. Την κρίσιμη αυτή στιγμή γίνεται το απίστευτο ... Ο Χάρης κάνει άμεση τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή και τα μηχανάκια της AGB σπάνε. Μπροστά στα μάτια 1.000.000.000 τηλεθεατών ο Βρούκιος και ο Χάρης συμφιλιώνονται και ο Πούλος ξαναγίνεται μέλος της μπάντας. Κόβει τα μαλλιά του, ενώ ο Χάρης υποχωρει: εγκαταλείπει τα ζεβρέ παντελόνια για τα σορτσάκια. Επίσης, ως οπαδοί του δόγματος "οσο περισσότεροι είμαστε στην παρέα τοσο μεγαλύτερος ο χαβαλές", προσθέτουν τρίτο κιθαρίστα. Πλέον, συνεχίζουν την καριέρα τους και φιλοδοξούν να φτάσουν σε αριθμό δίσκων την Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ, Σάσα Μπάστα ...

Δισκογραφία

Σιδηρά Παρθένος (1980)

Δολοφόνοι (1981)

Ο Αριθμός του Θηρίου (δηλαδή 665,9358761452017) (1982)

Κομμάτι του Μυαλού (1983)

Ισχυοδούλος (βγήκε και ως Δυναμόσκλαβος σε κάποιες χώρες) (1984)

Κάπου στον Χρόνο (1986)

Ο Έβδομος Υιός του Έβδομου Υιού (1988)

Καμία Προσευχή για Αυτόν που Πεθαίνει (1990)

Φόβος για το Σκοτάδι (1992)

Ο Παράγων Χ (1995)

Εικονικό Ένδεκα (1998)

Γενναίος Νέος Κόσμος (2000)

Χορός του Θανάτου (2003)

Ένα Ζήτημα Ζωής και Θανάτου (2006)

Δείτε επίσης