Βελανίδι ή βαλανίδι (το)

Ο καρπός τού δέντρου βελανιδιά ή βαλανιδιά.

Εδώδιμο, εύγευστο, σπογγώδους υφής ενδοκάρπιο και σκληρό περικάρπιο (αυτό δεν τρώγεται).
Ενδοκάρπιο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία: 42% πρωτεΐνες πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, 35% υδατάνθρακες, 17% λίπη πλούσια σε πολυακόρεστα, 2,3% βασιλικός πολτός, 1.5% σύμπλεγμα πολυβιταμινών, 0,5% μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε σύμπλοκα υψηλά αφομοιώσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό, 14% ίνες, 28% νερό, φυσικά αρώματα φρούτων τού δάσους, σταθεροποιητές Ε17, Ε4, Ε63, Ε72.5, Ε124, Ε304, Εα2.

ΠεριγραφήΕπεξεργασία

Τα βελανίδια δημιούργησαν με γενετική μηχανική οι αρχαίοι Έλληνες, μέσα στην υπέρμετρη καλοσύνη τους, προκειμένου να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα των βάρβαρων λαών. Ας σημειωθεί ότι δεν επρόκειτο για γενετικά τροποποιημένο οργανισμό – δεν προϋπήρχαν δηλαδή βελανιδιές, τις οποίες οι Έλληνες μετάλλαξαν – αλλά για de novo σχεδιασμένο φυτό, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των βαρβάρων.

ΧρησιμότηταΕπεξεργασία

Σύμφωνα με τους κώδικες που φυγαδεύθηκαν πριν τον εμπρησμό στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η διανομή των δενδρύλλιων ξεκίνησε περίπου το 4500 π.Χ. και συνεχίστηκε έως το 776 π.Χ.. Τότε, προς τιμή τού τέλους τού project διοργανώθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες. Ωστόσο από την κατασκευή τους, οι βελανιδιές ήταν ικανές να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται ως αυτοφυή δέντρα. Έτσι, μέσω της εξάπλωσής τους, προσέφεραν τροφή και σωτηρία στους πιο απομακρυσμένους λαούς αλλά και στις πιο πρόσφατες εποχές. Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, πολλές φυλές συνέχιζαν να έχουν ως κύριο τρόφιμο τα βελανίδια τουλάχιστον έως τα τέλη τού 5ου αιώνα π.Χ., εποχή που οι Έλληνες έκτιζαν τον Παρθενώνα και άλλα θαύματα της ανθρωπότητας.

Αυτή η γενναιόδωρη πράξη των Ελλήνων έσωσε από την λιμοκτονία εκατομμύρια ανθρώπους και επέτρεψε να δημιουργηθούν διάφοροι πολιτισμοί, οι οποίοι αν και πρωτόγονοι, δίνουν σήμερα την ευκαιρία στους φοιτητές των ανθωπιστικών και των κοινωνικών σπουδών να εξασκηθούν μελετώντας τους, πριν ασχοληθούν στα σοβαρά με τον αληθινό αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Δυστυχώς, ως συνήθως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός τού ευεργετηθέντος». Μόλις οι ξένοι, κακοί λαοί λάδωναν το αντεράκι τους, στρέφονταν εναντίον των σωτήρων τους με κάθε μέθοδο. Οι Σουμέριοι ανταγωνίστηκαν τους Έλληνες στο θαλάσσιο εμπόριο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επιδόθηκαν σε συκοφαντική δυσφήμιση, οι Τρώες έκλεβαν τις βασιλοπούλες τους και τέλος οι Πέρσες τόλμησαν να εκστρατεύσουν ανοιχτά εναντίον των Ελλήνων. Τς, τς, τς... Τα ίδια και χειρότερα ως γνωστό συμβαίνουν έως σήμερα.

ΚαλλιέργειαΕπεξεργασία

Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για τη Βελανιδιά.

Για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν βελανιδιές, τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση χρειάζονται τακτικό πότισμα και στην εαρινή ισημερία μικρή ποσότητα λιπάσματος.

Για την γενετική, ανατομία και φυσιολογία των βελανιδιών κοιτάξτε αλλού. Άντε!...


Φρούτα και λαχανικά

ΑγριόμηλοΜήλοΜανταρίνοςΜπανάνεςΣαγκουίνοςΒελανίδιαΑγγουράκιαΛεμόνιαΦασολάκιαΠατάταΜαϊντανόςΜπάμιαΝτομάταΕλιάΣτρουμφόμουραΣταφύλιΤσακώνικη μελιτζάναΧόρταΛαχανάκια Βρυξελλών