Με τον όρο βλαχομπαρόκ αναφερόμαστε στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της σύγχρονης Ελλάδας, ιδιαίτερα μεταπολεμικά. Σύμφωνα με κάποιους μελετητές το βλαχομπαρόκ δεν χαρακτηρίζει μόνο ένα ρεύμα στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και τέχνη αλλά τη συμπεριφορά του νεοέλληνα γενικότερα. Βρίσκεται πολύ κοντά στη γραφικότητα και το κιτς. Σκοπός του βλαχομπαρόκ είναι πρωτίστως να εντυπωσιάσει, κυρίως μέσω της επίδειξης πλούτου των νεόπολουτων. Μεγάλα σπίτια, διακοπές στο μπαλί και αυτοκίνητα πολλών κυβικών τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε με χρήματα από κομπίνα είτε με δάνεια/ κάρτες, ανήκουν στη καθημερινή διάλεκτο του βλαχομπαρόκ.
Podosfairistis02a.jpg
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής βλαχομπαρόκ

ΕτυμολογίαΕπεξεργασία


Ο όρος βλαχομπαρόκ προέρχεται από τη μίξη του έτσι κι αλλιώς φορτωμένου Μπαρόκ με τη βλαχουριά του σύγχρονου νεοέλληνα. Ο νεοέλληνας είναι ένας σύγχρονος χωριάτης. Βλάχος αθεράπευτος που έφυγε από το χωριό του για να πάει στην Αθήνα και να πιάσει την καλή. Παρότι θεωρεί άλλα άτομα βλάχους, επιστρέφει στο χωριό του με την πρώτη ευκαιρία για να κάνει επίδειξη πλούτου στους συγχωριανούς του.

Η ιστορία του βλαχομπαρόκΕπεξεργασία


Το κίνημα του βλαχομπαρόκ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 με ιδιαίτερη έμφαση στην επταετία 1967-1974. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τότε πρώιμου βλαχομπαρόκ είναι η παρέλαση "Αρετή των Ελλήνων" που οργάνωσε ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Το κιτς της Χούντας άλλωστε θεωρείται κορυφαίο και αλησμόνητο. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης το βλαχομπαρόκ βρέθηκε σε ύφεση, κατάφερε όμως να γεμίσει με τσιμέντο την Αθήνα.
Ο πραγματικός όμως θρίαμβος του βλαχομπαρόκ ήλθε τη δεκαετία του 1980. Τότε το βλαχομπαρόκ έδινε βροντερό παρών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των νεοελλήνων. Μια τέτοια στιγμή ήταν και η εμφάνιση των Bang! στη eurovision του 1987. Στα 90's το κίνημα πέρασε ελαφριά ύφεση. Όμως με την άνοδο του χρηματιστηρίου Αθηνών έως το 1999 χιλιάδες νέα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αποκτήθηκαν με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι δρόμοι Μercedes, BMW και Jeep που τα οδηγούσαν οι παντός είδους νεόπλουτοι.
Στις μέρες μας, το βλαχομπαρόκ βρίσκεται σταθερά στις καρδιές των νεοελλήνων. Στη Μύκονο επιχειρηματίες υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδος το τραπέζι που με τόσο κόπο και τόσα κονέ έκλεισαν στο μαγαζί που θα εμφανιστεί ο Αντώνης Ρέμος. Αντικειμενικος στόχος: Να εντυπωσιάσουν την κατά 20 χρόνια μικρότερη τους βαμμένη ξανθιά ελεϊνίδα γκόμενα που έπιασαν. Επίσης, ο τέως υπουργός μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης ξόδεψε 25.000 ευρώ στο Παρίσι για να πάει βόλτα με λιμουζίνα και να μείνει σε ξενοδοχείο 5***** επιβεβαιώνοντας τη διαρκή έφεση των ελλήνων πολιτικών και ηγετών προς το βλαχομπαρόκ.

Εκφάνσεις του βλαχομπαρόκ


Αρχιτεκτονική
• Πολυκατοικίες "κουτιά από τσιμέντο" πολλών ορόφων κυρίως στην Αθήνα
• Καφετέριες που πληρώνουν το δήμο και καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα κάθε σπιθαμή του πεζοδρομίου, της πλατείας ακόμα και της ασφάλτου πανελλαδικώς.
• Σπίτια τέρατα απείρων τετραγωνικών χωρίς κήπους αλλά με αρχαιοελληνικά αγάλματα και χρυσά κάγκελα, ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Μουσική
• Τα ελληνικά ελαφρολαϊκά από Δέσποινα Βανδή, Πέγκυ Ζήνα, Άντζυ Σαμίου, Σαμπρίνα, Καίτη Γαρμπή και βέβαια Άννα Βίσση
• Ο Βας-βας βας Παρασκευάς
• Οι περισσότερες ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision
• Τα κλεμμένα από αραβικά, τούρκικα έως και αγγλικά κομμάτια, ελληνικά ποπ ελαφρολαϊκά κομμάτια.
Τηλεόραση
• Η πρωινή ζώνη
• Η μεσημεριανή ζώνη
• Η βραδυνή ζώνη
Lifestyle
• Οι κάγκουρες με τα μηχανάκια από τα οποία έχουν βγάλει την εξάτμιση. Αυτά είναι αγνώστων κυβικών αλλά προκαλούν τρομερό θόρυβο. Δείγμα κακογουστιάς σε όλη την ελληνική επικράτεια.
• Οι κάγκουρες με το κωλοφτιαγμένο αμάξι με neon φώτα από κάτω και ισχυρότατο στερεοφωνικό που ξεσηκώνει όλη τη γειτονιά στο πόδι.
• Οι ντυμένοι - ντυμένες στην τρίχα στις 7 το πρωί ή για να πάνε στο supermarket. Αγνοούν την πρακτική πλευρά των πραγμάτων και γελοιοποιούν τον ευατό τους και τη σημασία του σοβαρού ντυσίματος.
Αθλητισμός
• Ο Κώστας Μήτρογλου
• Ο Cristiano Ronaldo
• Οι ελληνικές ομάδες που βγαίνουν στο κύπελλο Ουέφα και μετά βάζουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τα δεύτερα για να τα πάνε καλά στο πρωτάθλημα και να ξαναβγούν στο Ουέφα. Φαινόμενο ανεξήγητο και άκρως βλαχομπαρόκ.
Παιδεία
• Ο βλάχος πατέρας που έβγαλε με τις κλωτσιές το δημοτικό αλλά απαιτεί από το παιδί του να πάρει τουλάχιστον 24 πτυχία, όπως ο Λούντβιχ φον Ντρέυκ. Έτσι ο βλάχος θα επιβεβαιωθεί και θα καμαρώνει σα γύφτικο σκερπάνι για το παιδί του που στα 30 και με μεταπτυχιακά έχει παραμείνει στην ανεργία.

Βιβλιογραφία

  1. Vlahobaroque - A unique greek phenomenon or a global threat? ISBN 12345678910
  2. Είμαστε όλοι βλαχομπαρόκ σ' αυτή τη χώρα?? ISBN 10987654321