Η γκαντεμίτιδα είναι ασθένεια άκρως μεταδοτική που έκανε τη πρώτη εμφάνισή της, στις αρχές του Μεσαίωνα. Η γκαντεμίτιδα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης διότι στο τελευταίο στάδιο της δεν θεραπεύεται αφήνοντας πολλά κουσούρια στους γκαντέμηδες-άτυχους ασθενείς και οδοιπόρους. Μπορεί να είναι θανατηφόρα... για τους άλλους...


Ιστορική αναδρομήΕπεξεργασία

Η γκαντεμίτιδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο πρώτος γκαντέμης δυστυχώς δεν είναι γνωστός, φημολογείται όμως πως ήταν μακρινός συγγενής του μεγάλου γκαντέμη Μητσοτάκη. Ο τρόπος με τον οποίο αρρώστησε παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως ο ιός της γκαντεμίτιδας εξελίχθηκε μέσα στον πρώτο γκαντέμη.

Ο ιός μεταδόθηκε εύκολα στα επόμενα θύματα μετά από στενή επαφή με τον πρώτο γκαντέμη. Έτσι όλο και περισσότεροι γκαντέμηδες κατέκλησαν τη χώρα και έβγαλαν τον ιό έξω από αυτή. Στα τέλη του Μεσαίωνα όλη η Ευρώπη είχε γεμίσει με γκαντέμηδες.

Στην Ασία ο ιός μεταφέρθηκε μέσα από το εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες και πολύ γρήγορα έφτασε μέχρι την Άπω Ανατολή. Εκεί δυστυχώς ο ιός έφτασε σε τόσο τραγικά μεγάλα επίπεδα που τελικά μόλυνε τη γη και τη θάλασσα της Ιαπωνίας με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Τις δύο ατομικές βόμβες που γλίστρησαν από τους αμερικανούς γκαντέμηδες, το σεισμό, το τσουνάμι και καπάκι την πυρηνική καταστροφή αρκετά χρόνια μετά, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να χαρακτηρίζεται από πολλούς χώρα της γκαντεμιάς παρόλο που η γκαντεμίτιδα γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στην ιστορία της Αμερικής και το τρόπο που η γκαντεμίτιδα έφτασε στις ακτές της. Η ιστορία αρχίζει με τον Κολόμβο που ξεκίνησε να βρει την Ινδία. Αρχικά λόγω της γκαντεμίτιδας δεν του επέτρεπαν να σαλπάρει. Εκεί που κόντευε να σαλτάρει ο άνθρωπος, τον χρηματοδότησε ένας άλλος γκαντέμης. Ο Κολόμβος ξεκίνησε, όμως τελικά αλλού πήγαινε και αλλού βρέθηκε. Παρ' όλ' αυτά έκανε την ανακάλυψη του αιώνα, όμως επειδή ήταν γκαντέμης δεν έδωσαν το όνομά του στην καινούρια ήπειρο. Του έδωσαν μόνο ένα σκατουλάκι. Η αγανάκτησή του ήταν μεγάλη. Οι δηλώσεις του Κολόμβου έμειναν στην Ιστορία: Γαμώ τη γκαντεμίτιδά μου!!!

Στάδια της ασθένειας και συμπτώματαΕπεξεργασία

Η ασθένεια χωρίζεται σε τρία στάδια από τα οποία μόνο τα δύο πρώτα θεραπεύονται.

Το πρώτο στάδιο είναι το πιο σημαντικό. Διαρκεί έναν μήνα, γι' αυτό είναι αναγκαίο να γίνει γρήγορα διάγνωση για να μην προχωρήσει ο ιός στο δεύτερο στάδιο. Δυστυχώς είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα συμπτώματα γιατί ενδέχεται να είναι συμπτώσεις. Παρακάτω βρίσκονται τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα:

 • Συνάντηση με μια μαύρη γάτα
 • Συνάντηση με δύο μαύρες γάτες με διαφορά 10 λεπτών
 • Συνάντηση με τρεις μαύρες γάτες ταυτόχρονα! (Αυτό δε μπορεί να είναι σύμπτωση!!! Πάσχετε από γκαντεμίτιδα!)
 • Πέρασμα κάτω από σκάλα
 • Σπάσιμο καθρέφτη

Το δεύτερο στάδιο έρχεται μόλις μερικές βδομάδες μετά το πρώτο. Διαρκεί τρεις μήνες ενώ με τη θεραπεία μέσα σε 10 μήνες η ασθένεια περνά πάλι στο πρώτο στάδιο. Έπειτα, αν ο ασθενής υποτροπιάσει, επανέρχεται στο δεύτερο κοκ. Αυτό το στάδιο σχετίζεται περισσότερο με πιο σπάνια φαινόμενα κάνοντας ευτυχώς πιο εύκολη τη διάγνωση. Μερικά παραδείγματα:

 • Λεκές στο καινούριο πουκάμισο μόλις το φορέσατε
 • Ρέψιμο στο πρώτο ραντεβού
 • Κόψιμο στο δεύτερο ραντεβού (δεν έχει σεξ που να χτυπιέσαι κάτω)
 • Δέκα νόμοι του Μέρφι μέσα σε μία μέρα

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο δυστυχώς δεν επιδέχεται καμία θεραπεία μέχρι σήμερα. Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να δώσουν λύση στο πρόβλημα πολλών γκαντέμηδων όμως οι προσπάθειές τους δεν έδωσαν καρπούς. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια έγινε από τον Τσακ Νόρις, ο οποίος τελικά κατάφερε να αποκτήσει ανοσία στον ιό. Τα συμπτώματα είναι πλέον εμφανή σε αυτό το στάδιο και ίσως είναι περιττό να τα αναφέρουμε (γιατί αν είσαι γκαντέμης 3ου βαθμού θα το καταλάβεις και εσύ και η γειτονιά), όμως θα παραθέσουμε μερικά εδώ γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι.

 • Περπατάς και σπάνε αντικείμενα
 • Πέφτουν πολυέλαιοι στο πέρασμα σου
 • Ανοίγουν τρύπες στους τοίχους όταν τους ακουμπάς
 • Δεν προλαβαίνεις να πεις μια μαλακία και αμέσως γίνεται
 • Γίνονται καταστροφές όπου σταθείς πάνω από τρία δευτερόλεπτα

Μην το ψάχνεις φίλε είσαι γκαντέμης. Σου προτείνουμε να εξαφανιστείς μήπως και σωθούμε. Μην ανησυχείς ο Τσακ δε θα σε αφήσει έτσι.

ΘεραπείαΕπεξεργασία

Όπως προαναφέραμε η γκαντεμίτιδα θεραπεύεται μόνο στα δύο πρώτα στάδια. Η θεραπεία ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβρη του 1910 όταν ένας τρομερός και φοβερός επιστήμονας έκανε μια αστρονομικοαπιστευτοτοτρομεροφοβερή ανακάλυψη. Ο ιός υποχωρούσε με το δηλητήριο της μπλε αράχνης. Αυτή η καταπληκτική ανακάλυψη ήταν η αρχή της θεραπείας πολλών γκαντέμηδων που δεν είχαν περάσει το δεύτερο στάδιο. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί. Το δηλητήριο σκότωνε τους ασθενείς πριν τους θεραπεύσει. Μετά από χρόνια ερευνών και δοκιμών σε εθελοντές γκαντέμηδες και μετά από πολλά ατυχήματα και μεταλλάξεις του ιού, τελικά οι επίμονοι επιστήμονες κατάφεραν να τελειοποιήσουν το φάρμακο και να σώσουν τη ζωή των απανταχού γκαντέμηδων.

Μεγάλοι γκαντέμηδεςΕπεξεργασία

 • Μητσοτάκης
 • Τζακ ο Αντεροβγάλτης (όποια πλησίαζε πέθαινε)
 • Χίτλερ (λέγεται πως δεν πέρασε τα 2 πρώτα στάδια αλλά πήγε κατευθείαν στο τρίτο)
 • ΓΑΠ ή GAP ή Τζέφρι (επανέφερε τις ένδοξες εποχές της γκαντεμίτιδας στην Ελλάδα)
 • Κολόμβος


Σήμερα η γκαντεμίτιδα δεν είναι ταμπού. Όλοι μπορεί να πάσχουμε από αυτό. Έτσι η πρόγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία. Αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι πάσχετε από γκαντεμίτιδα μην καθυστερείτε! Επισκεφτείτε αμέσως τον γκαντεμολόγο σας!!! Μπορεί να είναι ήδη αργά!