Φρικηβιβλία:Νικ Μάρβελ

(Ανακατεύθυνση από Νικ Μάρβελ)

Frikivivlia.png

Αυτό το άρθρο προέρχεται από τα Φρικηβιβλία, τα πιο φρικιαστικά βιβλία σε όλη την αγορά.

Ο Νικ Μάρβελ (Nick Marvel) είναι ο νεαρός ήρωας στο μυθιστόρημα «Ο Νικ Μάρβελ και ο πόλεμος με το θηρίο» (“Nick Marvel, Struggling against the beast”), του Ιρλανδού συγγραφέα Μαρκ Ελάιας Τζώουνς (Mark Elias Johnes).

Το βιβλίο είναι γνωστό μόνο από τη μετάφρασή του στα Ελληνικά.

Είναι πιθανόν ότι δεν εκδόθηκε ποτέ στη μητρική γλώσσα του συγγραφέα.

1ο βιβλίο Ο Νικ Μάρβελ και ο πόλεμος με το θηρίοΕπεξεργασία

Περίληψη του Βιβλίου: Ο Νικ Μάρβελ είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει με τους γονείς του στην μαγευτική Αθήνα. Η ζωή του δεν ήταν κάτι διαφορετικό από τα λοιπά παιδιά της ηλικίας του, έως ότου γνώρισε στο Γυμνάσιο την Βάσια (η οποία είναι μαθήτρια της Γ' Λυκείου, αλλά ας μην τα μπλέκουμε τώρα, ο συγγραφέας είναι ξένος και προφανώς έχει ένα κενό γνώσης στο θέμα "Ελληνική παιδεία").

Η Βάσια, για όσους ΔΕΝ ξέρουν ήδη, είναι μια έφηβη σειρήνα με χαρακτηριστικά μεγάλο μπούστο, καστανά μακρυά μέχρι τη μέση μαλλιά, μια νεαρή νύμφη, μπροστά στην οποία ακόμα και η Λολίτα του Νάμποκοφ φαντάζει σαν την Χίλαρι Κλίντον από ερωτισμό. Φυσικό επακόλουθο είναι ο Νικ να τα δει όλα και να ξεκινήσει να κάνει άσεμνες σκέψεις, που τον οδηγούν σε δρόμους σκοτεινούς και αμαρτωλούς, καθόλου συμβατούς με έναν 14χρονο χριστιανό ορθόδοξο. Έτσι, ο Νικ Μάρβελ αναγκάζεται να πολεμήσει τις σκέψεις αυτές (το "θηρίο" του τίτλου) και τα καταφέρνει με την βοήθεια του Πνευματικού Πατέρα Σουλπίκιου, ο οποίος παίρνει τον Νικ Μάρβελ υπό την προστασία του και με επιμονή, υπομονή, σύνεση, αγάπη και το Ορθόδοξο Φραγγέλιο (ένα όπλο της Ορθοδοξίας, από τα βάθη των αιώνων, γνωστό και ως "Ο Διακορέας Ηδονητής) εκδιώχνει τον δαίμονα των άσεμνων σκέψεων. Η μάχη είναι σκληρή και απαιτεί κάθε ίνα αντοχής της δύναμης του Πνευματικού, αλλά και του νεαρού Νικ Μάρβελ. Η κορύφωση είναι καταιγιστική, με τους Δαίμονες του Πειρασμού να φέρνουν τον Νικ Μάρβελ μέχρι τα όρια της αντοχής του και τον Πατέρα Σουλπίκιο στα όρια του εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς τελειώνουν τα Μπλε Χάπια της Δύναμής του. Στο φινάλε του βιβλίου, ο Νικ Μάρβελ επιστρέφει στα Χριστιανικά Μίκυ Μάους ενώ ο Πνευματικός Πατέρας Σουλπίκιος θέτει ως στόχο να γνωρίσει την Βάσια καλύτερα (με την βιβλική πάντα έννοια!).

2ο βιβλίο Ο Νικ Μάρβελ και οι ΣάλπιγγεςΕπεξεργασία

Στο 2ο Βιβλίο της σειράς, Ο Νικ Μάρβελ και οι Σάλπιγγες, βρίσκουμε τον αγαπημένο μας ήρωα Νίκο Βερβελίδη (ή όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, Nick Marvel) να είναι πλέον ένας ώριμος άντρας 21 χρονών ο οποίος έχει αφήσει πίσω του τις περιπέτειες που έζησε στο Λύκειο, έχοντας κρατήσει την πίστη στον Ύψιστο ατσαλωμένη, να ζει τα όνειρά του ως φοιτητής και να ετοιμάζει σχέδια για το μέλλον μαζί με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Περσεφόνη.

Ο συγγραφέας αυτή τη φορά μας βάζει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, όντας πιο ώριμος πλέον ο ήρωας μας.
Ο Νικ ενώ είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα της ζωής του, ανακαλύπτει μερικές μέρες πριν ορκιστεί για το πτυχίο του, κάνοντας πάντα ετοιμασίες για το πως θα ζητήσει σε γάμο την Περσεφόνη, ένα γράμμα στο σπίτι της αγαπημένης του που ξυπνάει κομμάτια από το ζοφερό παρελθόν (το δικό του αλλά και της κοπέλας) τα οποία θα ταράξουν συθέμελα τη σχέση τους.

Η Περσεφόνη είναι μέλος της Σκοτεινής Αδελφότητας, πρώην ερωμένη του πατήρ Σουλπίκιου μέχρι τον ανεξήγητο θάνατο του και νυν ερωμένη της Βάσιας, με την οποία έχουν καραστρώσει σχέδιο διείσδυσης στη ζωή, το μυαλό και την κατ' επέκταση την ίδια την πίστη του ήρωά μας.

Ο χαρακτήρας βρίσκει τον εαυτό του να παρακολουθεί σχεδόν ανήμπορος τα πάντα γύρω του να καταρρέουν έχοντας ως μόνο του "όπλο" την πίστη του αλλά και κάποιους σκοτεινούς και αναπάντεχους συμμάχους από το μακρινό βορρά οι οποίοι έχουν την κωδική ονομασία Μπούρτζουμ. Μαζί τους ψάχνει να βρει διέξοδο από αυτό το μονοπάτι και στο τέλος θα βρει τον εαυτό του αλλαγμένο όσο ποτέ.

Το βιβλίο μας δείχνει για αρχή το πώς ένας απλός άνθρωπος βρίσκει δρόμους να βγει μέσα από τα καθημερινά αδιέξοδα ενός κόσμου σε οικονομική κρίση, ενός κόσμου που χάνει ολοένα και περισσότερο την πίστη του σε αξίες και διδαχές ουράνιες και αγνές. Είναι ελαφρώς πιο διδακτικό από το πρώτο όμως, δεν παύει να είναι μια αχτίδα φωτός στην πικρή και γκρίζα πραγματικότητα.

Μια σύγχρονη παραβολή για όλες τις ηλικίες.

3ο Βιβλίο, Η επιστροφή του Νικ ΜάρβελΕπεξεργασία

Η επιστροφή του Νικ Μάρβελ. Ο ήρωας που όλοι αγαπήσαμε επιστρέφει δριμύτερος και πιο χριστιανικός από ποτέ. Ο Νικ στο τρίτο βιβλίο της δημοφιλούς σειράς, μετά την σκοτεινή διαδρομή που ακολούθησε, τις δοκιμασίες και τα βάσανα που έζησε από το σκοτεινό παρελθόν της αγαπημένης του Περσεφόνης και της επανεμφάνισης της Βάσιας, έχει αποσυρθεί σε μια φάρμα στην Ιρλανδία. Η φάρμα ανήκει στα μέλη της χριστιανικής αδελφότητας Μπούρτζουμ και είναι το μυστικό τους ησυχαστήριο. Όλοι μαζί βρίσκουν εκεί την εσωτερική τους ηρεμία και τον πραγματικό εαυτό τους, αναπτερώνουν την πραγματική γαλήνη του σώματος και της ψυχής.
Στη φάρμα ο Νικ γνωρίζει την χλωμή και ασθενική αδελφή Καϊκιλία, μια αγνή και βασανισμένη κοπέλα η οποία όμως υποφέρει από μια σπάνια ασθένεια, την γρίπη του Μάουμρα. Όλα τα μέλη της οικογένειάς της έχουν πεθάνει και έχει απομείνει μόνη της στον κόσμο.
Ο Νικ αυτή τη φορά πρέπει να παλέψει ενάντια στο θάνατο και να βρει τρόπους να σηκώσει την πίστη του και με την δύναμη και μόνο αυτής να φέρει τους χυμούς της ζωής μέσα στην αδελφή Καϊκιλία, καθώς και να την αποτρέψει από το να παραστρατήσει καθώς κινδυνεύει να ακολουθήσει δύο μυστήριες γυναικείες φιγούρες που θυμίζουν πολύ την Βάσια και την Περσεφόνη και προσπαθούν να την τραβήξουν μακρυά από την γαλήνη της ζωής στην φάρμα.
Για μια ακόμα φορά η δύναμη της πίστης ενάντια σε μια πάλη με το κακό που διαφθείρει την ψυχή το πνεύμα και το σώμα, μέσα από τις εκφάνσεις της σαρκικής λαγνείας των ακάθαρτων γυναικώνε και της αμαρτωλής ζωής στην σημερινή κοινωνία.

4o Βιβλίο, Ο Νικ Μάρβελ και η εκδίκηση του VargΕπεξεργασία

Ο Νικ Μάρβελ πέρασε τα τελευταία 5 χρόνια τις ζωής του στην φάρμα του Τάγματος του Ιησού ημών Χριστού Burzum στην Ιρλανδία μέχρι που ο ιδρυτής του Τάγματος του Ιησού ημών Χριστού Varg Vikernes αποφυλακίζεται από τις φυλακές του Αζκαμπάν όπου φυλακίστηκε επειδή επιτέθηκε και σκότωσε τον Μάγο Euronymous και κατέστρεψε πολλούς ναούς που κατασκεύασε ο μάγος στο όνομα του Μαύρου άρχοντα.
Ο Varg ζητά την βοήθεια του Νικ Μάρβελ ώστε να οργανώσουν μια σταυροφορία κατά τον εχθρού τις χριστιανοσύνης και την αναστήλωση του Τάγματος του Ιησού ημών Χριστού Burzum σε μια φάλαγγα φωτιάς και σίδερου κατά των δυνάμεων του μαύρου άρχοντα. O Νικ Μάρβελ βλέποντας την ευκαιρία να επανορθώσει για τα λάθη του παρελθόντος και να λυτρωθεί για την δολοφονία τις Καϊκιλία από την Περσεφόνη και Βάσια (τις οποιες αυτός έφερε στην ζωή της και νιώθει υπεύθυνος) συμφωνεί και ξεκινά με τον Varg σε ένα επικό ταξίδι ώστε να ανακαλύψουν τα μυστικά κείμενα του μάγου Euronymous που όπως υποστηρίζει ο Varg περιέχουν τα μυστικά για την δύναμη που χρειάζεται ώστε να νικηθεί ο Μαύρος άρχοντας.
Μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες, και αφού μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί μια βαθιά (έως ερωτική) φιλία, ανακαλύπτουν τα κείμενα του μάγου Euronymous και επιστρέφουν στην Ιρλανδία. Το τάγμα του Ιησού ημών Χριστού Burzum (μέλος των οποίων πια είναι και ο Νικ Μάρβελ) μαζεύεται στο stonehead όπου ο Verg θα διαβάσει από τα κείμενα ώστε να τους δώσει την δύναμη να κατατροπώσουν τον Μαύρο άρχοντα.

Καθώς ο Verg διαβάζει από τα κείμενα ο Νικ Μάρβελ παρακουλουθεί έκπληκτος τα μέλη του τάγματος του Ιησού ημών Χριστού Burzum να μεταμορφώνονται σε δαιμόνια και να προβαίνουν σε ακόλαστες πράξεις και δίπλα στον Varg εμφανίζονται η Περσεφόνη και η Βάσια. Aφού ο Varg γέλασε σαρδόνια του αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα ο υπηρέτης του Μαύρου άρχοντα είναι αυτός και όχι ο μάγος Euronymous ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν πολέμιος του Μαύρου άρχοντα και είχε κρύψει τα μυστικά κείμενα από τον Varg ώστε να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να επικαλεστεί την δύναμη του Μαύρου άρχοντα και τέλος να τον απελευθερώσει από την σκοτεινή του φυλακή.
Ο Varg αφού αποκαλύπτει τα πάντα στον ήρωα μας και διακηρύττει ότι το Τάγμα του Ιησού ημών Χριστού burzum θα είναι γνωστό τώρα πια ως Ιππότες στην υπηρεσία του Σατανά Burzum (ή αλλιώς KISS Burzum) διατάζει τους δαίμονες να σοδομίσουν τον Νικ Μάρβελ μέχρι θανάτου, ο ήρωας μας συντετριμμένος από την αποκάλυψη δεν καταβάλει καμιά αντίσταση αλλά την κρίσιμη στιγμή (2 εκατοστά συγκεκριμένα πριν την κρίσιμη στιγμή) εμφανίζεται η αστρική προβολή τις Καϊκιλία και τον τηλεμεταφέρει στην Ακρόπολη όπου πέφτει αναίσθητος.

Κριτική ΑποδοχήΕπεξεργασία

Σε γενικές γραμμές, το πρώτο βιβλίο της σειράς έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κριτικούς. Ο γνωστός για την αυστηρότητά του Αριστοτέλης Γύρτης έγραψε σε άρθρο του "[το βιβλίο] μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη πλήθος εικόνων και να ξυπνήσει αναμνήσεις από την παιδική ηλικία του καθενός. Με Ντανταϊστική λογική, αποτάσσεται το φορμαλισμό και τις εξπρεσιονιστικές τάσεις από τα οποία βρίθουν παρόμοια βιβλία και δίνει, με τον ιμπρεσιονισμό του, ζωντανά όνειρα (και ονειρώξεις τολμώ να πω) με τον αισθησιακό λόγο του."

Η Κριτική Ένωση Ελληνίδων Γραιών (ΚΕΕΓ) έχει συμπεριλάβει το πρώτο βιβλίο στα προαπαιτούμενα για να εισέλθει κανείς στους κόλπους τους δηλώνοντας ευθέως "Είνι καλύτιρου απ'τ' φώσκουλου".

Μετά από ανάγνωση του διαβόητου "13ου Κεφαλαίου" σε κλειστή συγκέντρωση στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα, ο Σύλλογος Φίλων Νέων Παιδιών "Ανδρέας Εμπειρίκος" τοποθέτησε το ανάγνωσμα σε θέση εφάμμιλη με το Μεγάλο Ανατολικό.

Η ουρανομήκης επιτυχία του πρώτου βιβλίου εξακόντισε τη φήμη τόσο του συγγραφέα όσο και του μεταφραστή - επιγλωττιστή σε δυσθεώρητα ύψη. Ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι ο συγγραφέας δούλευε πάνω σε όχι μία (1), ούτε δύο (2), αλλά τρεις (3) συνέχειες του έπους του, στήθηκαν αντίσκηνα έξω από γνωστά βιβλιοπωλεία και χριστιανικά στέκια. Αξιομνημόνευτη είναι και η χοροεσπερίδα "Νικ Μάρβελ" που έλαβε χώρα έξω από τα γραφεία της εφημερίδας "Το Φως" και παρέστη μέχρι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισχνών Διοπτροφόρων Αυνάνων (ΣΕΙΔΑ).

Η υποδοχή των βιβλιοκριτικών και του κοινού στο δεύτερο και το τρίτο βιβλίο, που κυκλοφόρησαν σε διάστημα τριών μόλις ωρών, ήταν ακόμα πιο ενθουσιώδης από ό,τι για το πρώτο. Ο γνωστός Άραβας ιμάμης Μουνταρί Αλ Παπαρίντ τα διάβαζε δυνατά τις ώρες της προσευχής, ενώ το PC Master τα βαθμολόγησε με 100/100 σχολιάζοντας "έχουμε να δούμε τέτοια πρωτοτυπία από τότε που βγήκε το Pac Man.

Η πρεσβεία της Νορβηγίας έστειλε ωστόσο διάβημα διεκδικώντας την ιθαγένεια της χριστιανικής αδελφότητας ΜΠΟΥΡΤΖΟΥΜ! Οι συγγραφείς απάντησαν ότι αυτοί δεν το γράφουν με κεφαλαία και κέρδισαν γενναία αποζημίωση, περίπου τα 2/3 της χώρας.

Η Λέσχη των Φίλων της Γούνας και του Δέρματος, παρά το γεγονός ότι εκθειάζουν το βιβλίο για την "σωστή απεικόνιση των πρακτικών, των αξιών και των τεχνοτροπιών που εμείς πρεσβεύουμε", προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Μάϊο του 2005 κατά του συγγραφέα του Νικ Μάρβελ ώστε ο τελευταίος να αποσύρει το αίτημά του για την αλλαγή της κατοχυρωμένης από την Λέσχη έννοιας του "Επιγλωττισμού" (βλ. λεξικό Σεξουαλικές Πρακτικές και Αποκλίσεις, Εκδόσεις Πεόπουλος και Σία, 2002)

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η απήχηση που έχουν τα βιβλία στο χώρο του διαδικτύου, κυρίως λόγο των δύο μεγαλυτέρων φαν του Νικ Μάρβελ, των αδερφών Αλεξάνδρα και Τάτη. Εκτός από τις συζητήσεις στο επίσημο φόρουμ του Νικ Μάρβελ, συζητήσεις για το βιβλίο λαμβάνουν χώρο και σε άσχετες με τον Νικ Μάρβελ διαδικτυακές κοινότητες, όπως στο φόρουμ του Διαγωνισμού Πληροφορικής ή στο φόρουμ των φοιτητών του ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ. Και οι δύο κοινότητες αγκάλιασαν αμέσως τα λογoτεχνικά έργα του μικρού Χριστιανού ήρωα.