Ο Δρ Άλφρεντ Νόμπελ, ήταν διάσημος χημικός και μηχανικός ο οποίος έγινε πλούσιος με την εξεύρεση τρόπων για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα από ποτέ. Υπήρξε ο εφευρέτης της δυναμίτιδας, εφεύρεση που του κέντρισε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία των βραβείων Νόμπελ, έτσι ώστε να τον θυμόμαστε για κάτι άλλο. Είναι επίσης γνωστός ως ο άνθρωπος που ανατίναξε τα πάντα εκτός από αυτά που ήθελε. Ένας αστικός μύθος προβάλλει την ιδέα ότι ο Άλφρεντ Νόμπελ εφηύρε τη δυναμίτιδα κατά την προσπάθεια να δημιουργήσει μία κατασκευή πολλών χρήσεων ονόματι ΤΝΤ για την εταζέρα που είχε στο σαλόνι. Συνειδητοποιώντας καθαρά από ατύχημα ότι ήταν επίσης ικανή να σκοτώσει εκατοντάδες, ο Νόμπελ προσπάθησε επί χρόνια για τον εξορθολογισμό της κατασκευής. Γνωστός μαστροχαλαστής έβαλε στόχο της ζωής του να ανατινάξει ό,τι έβλεπε μπροστά του σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εφεύρει το ΤΝΤ που θα χρησιμοποιούσαν στο Minecraft.

Ζωή και καριέραΕπεξεργασία

Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε ορυχείο αργύρου στη Σουηδία ως ανθρώπινη συσκευή πρόκλησης εκρήξεων, αλλά αργότερα διαπίστωσε ότι η μαύρη σκόνη που εισέπνεε του άφηνε μια άσχημη γεύση στο στόμα. Έφυγε από το ορυχείο και άρχισε την έρευνα για καθαρότερους, λιγότερο δύσοσμους τρόπους να ανατινάξεις τα πράγματα με τη βοήθεια της χημείας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών ο Άλφρεντ Νόμπελ εφηύρε διάφορες εκρηκτικές ενώσεις όπως: ζελυγνίτη, ζελοδυναμίτη, νιτροδυναμίτη, και τέλος, άκαπνο δυναμίτη. Στις δοκιμές που ακολούθησαν ανατίναξε το σπίτι του, τα εργοστάσιά του, την γάτα, τον σκύλο, την οικογένειά του και τον Μήτσο τον Περιπτερά. Εκείνος, περισσότερο από όλους τους ανθρώπους, ήξερε την πρακτικότητα και τις παρενέργειες της λέξης σκάσε.

Πούλησε την εφεύρεση του στην ιταλική κυβέρνηση με αντάλλαγμα ένα οικόπεδο στην Ιταλία. Εκεί, αρνήθηκε να κάνει οτιδήποτε είχε σχέση με τα εργοστάσια του δυναμίτη και ίδρυσε χημικό εργοστάσιο. Έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και διέθεσε μεγάλα ποσά για ερευνητικούς σκοπούς πάνω στο σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής. Ο Άλφρεντ Νόμπελ χρησιμοποίησε τα υπόλοιπα χρήματα για να καθιερώσει το βραβείο Νόμπελ, ένα βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο για την καλύτερη μαρίδα που σερβίρεται στη Χαλκιδική, και ούτω καθεξής. Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο από το βασιλιά της Σουηδίας. Οι υποψηφιότητες λαμβάνονται από τις τάξεις με τις καλύτερες επιδόσεις στα κατάλληλα πεδία και μια διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Ειδημόνων -η Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ- επιλέγει τους νικητές, τραβώντας χαρτάκια από ένα καπέλο. Οι νικητές λαμβάνουν δωρεάν κάρτα American Express και ένα σουβλακοδάνειο από τη Γύρομπανκ.

Άγιος ΠέτροςΕπεξεργασία

Ο Άλφρεντ Νόμπελ πέθανε το 1896 στο Σαν Ρέμο, στην Ιταλία από αυτο-έκρηξη πολύ αργά και πολύ βασανιστικά, καθώς η επακόλουθη έκρηξη των bits του προκάλεσε αλυσιδωτή έκρηξη και εκσφενδονισμό των υλικών εκ των οποίων συνετέθει προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα κανένα κομμάτι του να μην αναγνωριστεί. Προς τιμήν αυτής της έκρηξης, πήρε το όνομά του ο αστεροειδής (6032) Nobel, ο σεληνιακός κρατήρας Nobel και ένα χημικό στοιχείο, το Νομπέλιο (Nb).

Λάτρεις του έργου τουΕπεξεργασία

Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για τον Νόμπελ.