“Ξαναπέρνα κι αύριο!”

- Ο Προμηθέας στον αετό, για το συκώτι του.

Όργανο που υπάρχει σε όλους τους οργανισμούς, εκτός φυσικά από τους μονοκύτταρους, τα βακτήρια, τα φυτά, τα έντομα και γενικά όλα αυτά που η εξέλιξη τα βοήθησε με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ανησυχούν για κυρώσεις, ηπατίτιδες Α Β και C, τους οποίους κατά βάθος φθονούμε αλλά παίρνουμε την εκδίκησή μας καταστρέφοντάς τους.

Βασικές λειτουργίεςΕπεξεργασία

Η βασική λειτουργία του για τους ανθρώπους είναι να πρήζεται με το παραμικρό ώστε να έχουμε την άνεση και την ευκαιρία να το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για να σταματήσουμε κάποιον που μας ενοχλεί.
Επίσης άλλη μια βασική λειτουργία του είναι η υποχρεωτική παρουσία του στην μαγειρίτσα. Ας μην ξεχνάμε όμως και την πρωταρχική του λειτουργία. Μεταβολίζει, μεταβολίζεται, διαιρείται, παράγει χολή, αναπλάθεται.

Δευτερεύουσες ΙδιότητεςΕπεξεργασία

Εκτός του ότι είναι εκπληκτικό συνοδευτικό του ρυζιού και της πατάτας έχει την τάση να είναι το μόνο όργανο που αναγεννάται. Βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή του αποτελεί το γέλιο το οποίο εάν τελεστεί για ικανοποιητικό διάστημα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανανέωση του συκωτιού. (Οι ιατρικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, φυσικά, το διαψεύδουν γιατί ποιος μαλάκας θα καθόταν να περιμένει σε λίστα για μεταμόσχευση όταν ένα καλό comedy club θα έκανε την δουλειά καλύτερα και χωρίς τις μετεγχειρητικές παρενέργιες).

Πώς ΚαταστρέφεταιΕπεξεργασία

Παρόλο που, όπως έχει ήδη αναφερθεί, το συκώτι αναγεννάται υπάρχουν και τρόποι για την εξ'ολοκλήρου καταστροφή του.

  • Κατανάλωση αλκοόλ πέραν του δέοντος, πέρα των ευεργετικών για την διάθεση σας (και την τσέπη του μαγαζάτορα στου οποίου το μαγαζί γίνεστε σκνίπα) συνεπειών, μπορεί ναι πιστέψτε το, να καταστρέψει και το συκώτι σας. Άδικη Μάνα Φύση, ε?
  • Σας αρέσει να κατουράτε καθιστοί ακόμη και σε δημόσιες τουαλέτες, να κάνεται σεξ χωρίς προφυλάξεις γιατί μειώνεται η απόλαυση ή να παίρνετε την δόση σας απο την σύριγγα του διπλανού σας γιατί ξεμείνατε από σεο? Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό κόσμο της ηπατίτιδας. Ο Θάνατος είναι κοντά και σας ρωτώ: Πού είναι ο Θεός σας τώρα?

ΦράσειςΕπεξεργασία

Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για το αρχαίο συκώτι.
  • Μας έπρηξες το συκώτι.
  • Έκανα καινούργιο συκώτι από τα γέλια.
  • Μου έφαγες τα συκώτια (για όσους τα έχουν πολλά).
  • Έφαγα το συκώτι μου (τρώγεται το Πάσχα, μαζί με την μαγειρίτσα).
  • Μας έφαγες λάχανο (συνοδεύει το συκώτι στα κάρβουνα, για χορτοφάγους).