“Θα σας αλλάξω τα φώτα!”

- Το υδρογόνο λίγο πριν την δημιουργία του Ήλιου, προς την ΔΕΗ

Το υδρογόνο είναι το πιο κοινό χημικό στοιχείο στο σύμπαν μαζί με την φυσική ηλιθιότητα. Σε συνεύρεση με το οξυγόνο μπορεί να μας δώσει υδροόξιο ή αλλιώς νερό.

Επιπλέον, το υδρογόνο βρίσκεται παντού. Άμα θες να πάρεις βαθμό στη Χημεία, απλά πρόσθεσε παντού υδρογόνο κι αν είσαι γαμάτος βάζεις και το οξυγόνο και βγάζεις νεράκι. Ο χημικός σου θα τρελαθεί!!

ΙδιότητεςΕπεξεργασία

Το υδρογόνο είναι αέριο και μάλιστα πολύ εύλεκτο, λίγο να αυξηθεί η θερμοκρασία και αμέσως άναψε η φωτιά! Σε αυτό ίσως να φταίει το ψυχολογικό σοκ που έχει υπέστη λόγω των αλκάλιων, τα οποία επιμένουν να κρατούν το υδρογόνο έξω από την ομάδα τους. Οι περισσότεροι χημικοί πιστεύουν ότι αυτή η αντίδραση από τα αλκάλια γίνεται επειδή το υδρογόνο δεν είναι μέταλλο, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν για λόγους κομπασμού του υδρογόνου, διότι μόνο του έκατσε και δημιούργησε το 99% του σύμπαντος, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα στοιχεία.

“Και εσείς θα ήσασταν ευέξαπτοι αν είχατε ένα μόνο ηλεκτρόνιο.”

- Το υδρογόνο σε δήλωση του προς τον Μεντελέγιεφ.

Φυσική παρουσίαΕπεξεργασία

Το υδρογόνο συχνά αισθάνεται αδικημένο στοιχείο, διότι είναι το μόνο άτομο που έχει ένα και μόνο ηλεκτρόνιο. Επίσης είναι και αυτό με τον μικρότερο πυρήνα, έχοντας ένα μόνο πρωτόνιο. Αυτό όμως του επιτρέπει να είναι ελαφρότατο, πράγμα που τα "βαριά μέταλλα" το απεχθάνονται και έχουν ζητήσει αποκλεισμό του υδρογόνου από την πρώτη ομάδα του Περιοδικού Πίνακα.

Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για Υδρογόνο.

Το υδρογόνο ανήκει στην πρώτη Περίοδο του Περιοδικού Πίνακα, μαζί με το Ήλιο με το οποίο έχει άμεση συγγένεια αλλά το ζηλεύει λόγω του ότι τα ευγενή αέρια το δέχονται στην ομάδα τους.

Το υδρογόνο δεν διαθέτει νετρόνια, λόγω της σημερινής ανεργίας συν του ότι το υδρογόνο δεν ακολουθεί τις τάσεις της μόδας. Καμουφλαρισμένο με το παρατσούκλι "πρώτιο" παραδέχεται πως έχει δύο ξαδέρφια, το δευτέριο και το τρίτιο, τα οποία μπόρεσαν και προσέλαβαν νετρόνια στον πυρήνα τους, δίχως να λένε το πώς στο πρώτιο που να σκάσει...