Χρήσιμες Πληροφορίες για το Μετρό Αθήνας


Πριν διαβάσετε τα παρακάτω πρέπει να σας πω ότι έχω περάσει από όλες τις στάσεις του Μετρό και Ηλεκτρικού, και έχω κατέβει στις περισσότερες. Οι αγαπημένοι μου σταθμοί είναι 2: Πλακεντίας και Άγιος Αντώνιος, και λίγο μου αρέσουν οι Αμπελόκηποι (Κουνελοαμπελότρυπες).

Μετρό ΑθηνώνΕπεξεργασία

Η γραμμή του Μετρό 2 έχει μόνο μία στάση που οι αποβάθρες είναι στη μέση και ενωμένες, τον Άγιο Δημήτριο. Όλες οι άλλες στάσεις, ακόμα και ο Άγιος Αντώνιος έχουν τις αποβάθρες στα πλάγια.


Η γραμμή του Μετρό 3 έχει 3 στάσεις που οι αποβάθρες είναι στο κέντρο, Εθνική Άμυνα, Μοναστηράκι και Αιγάλεω. Αγγίξ


Οι καρέκλες στους σταθμούς Πλακεντίας, Νομισματοκοπείο, Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Δημήτριος, είναι ασημένιες και τα χερούλια τους έχουν το χρώμα της γραμμής του Μετρό που ανήκουν οι στάσεις, δηλαδή Άγιος Αντώνιος και Άγιος Δημήτριος έχουν κόκκινα χερούλια και οι υπόλοιπες έχουν μπλε. Στις υπόλοιπες στάσεις είναι το ανάποδο.


Η πιο κοντινές διαδρομές ανάμεσα σε 2 στάσεις Μετρό είναι 4: Σταθμός Λαρίσης-Μεταξουργείο, Σύνταγμα-Πανεπιστήμιο, Ομόνοια-Πανεπιστήμιο και Μέγαρο Μουσικής-Ευαγγελισμός. Ενώ η πιο κοντινή διαδρομή ανάμεσα σε 2 στάσεις ΗΣΑΠ είναι η Μοναστηράκι-Θησείο. Αυτές οι στάσεις είναι τραγικά κοντά. Ειδικά το Μοναστηράκι με το Θησείο (όπου είναι γρηγορότερα να πας με τα πόδια (συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην ουρά για το ταμείο και πριν έρθει το τρένο)).


Οι γραμμές στη διαδρομή Μοναστηράκι-Αιγάλεω είναι πιο ασημένιες από τις υπόλοιπες.


Τα γράμματα στις στάσεις Πανεπιστήμιο και Νομισματοκοπείο είναι πιο χοντρά από τις υπόλοιπες στάσεις.


Υπάρχουν 2 ειδών Μετρό: αυτά που ενώνονται τα βαγόνια μεταξύ τους, και αυτά που δεν ενώνονται. Στα πρώτα οι πόρτες όταν κλείνουν σέρνονται και στη συνέχεια μπαίνουν μέσα ενώ στα δεύτερα απλώς σέρνονται. Μερικά από τα πρώτα είναι ειδικά διαμορφωμένα για αεροδρόμιο, έχουν θέσεις για βαλίτσες, και στα παράθυρα έχουν κολλημένα αυτοκόλλητα με ένα αεροπλανάκι.


Σε τερματικούς σταθμούς δεν λέει πάντα σε πόσα λεπτά θα έρθει ο επόμενος συρμός. Μην απογοητευτείτε. Είναι επειδή δεν ξέρουν πόση ώρα θέλει ο οδηγός για την πίπα με κάποια επιβάτη να κάνει την μανούβρα και να αλλάξει ρεύμα.


Ο τύπος των συρμών που ενώνονται τα βαγόνια μεταξύ τους, έχει πιο χαλαρές αναρτήσεις.


Στον τύπο των συρμών που ενώνονται τα βαγόνια μεταξύ τους στις πόρτες κάτω, το λάστιχο που προφυλάσσει τον συρμό από την σύγκρουση με την αποβάθρα, είναι πιο κάτω από το επίπεδο του δαπέδου του συρμού ενώ στον άλλο τύπο συρμών είναι στο ίδιο επίπεδο.


Ο τύπος των συρμών που ενώνονται τα βαγόνια μεταξύ τους πάνω από τις θέσεις έχει κάτι τζάμια για διαφημίσεις ενώ ο άλλος τύπος όχι. Αν και πρόσφατα βάλανε σε μερικούς συρμούς του 2ου τύπου. Επίσης στον 1ο τύπο οι καρέκλες είναι μπλε ενώ στον άλλο είναι γκρι.


Στον τύπο των συρμών που ενώνονται τα βαγόνια μεταξύ τους τα 2 μεσαία βαγόνια ενώνονται διπλά, δηλαδή κάτω στο πάτωμα έχει δύο λάστιχα για να πατάμε, ενώ τα υπόλοιπα μονά, δηλαδή έχει ένα μόνο λάστιχο.


Στον Άγιο Αντώνιο έχει 3 μαγαζιά μέσα στον σταθμό. Το ένα πουλάει πειρατικά CD και DVD, το άλλο βραφικά είδη και το τρίτο είναι Γρηγόρης.


Στους σταθμούς Πλακεντίας, Χαλάνδρι, Νομισματοκοπείο, Κεραμεικός και Άγιος Αντώνιος υπάρχουν κάτι ασημένιες χοντρές κυλινδρικές που γυαλίζουν κολώνες, που δεν υπάρχουν σε άλλους σταθμούς.


Στο Σταθμό Λαρίσης υπάρχουν κάτι καρέκλες σε σχήμα ανθρώπου, και είναι κόκκινες.


Λίγο πριν τις στάσεις Αιγάλεω, Μοναστηράκι και Άγιος Δημήτριος χωρίζονται οι 2 γραμμές ,επειδή η αποβάθρες είναι στο κέντρο, και μπαίνουν σε ένα μικρό τούνελ. Στην Εθνική Άμυνα όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ο συρμός χωρίζεται στα δύο, ιδίως αυτοί του τύπου Μωυσής.


Στην Εθνική Άμυνα πάνω στο ταβάνι έχει κάτι πλαστικές διαδοχικές πλάκες, κάθετες προς το πάτωμα. Στο Μοναστηράκι το ταβάνι αποτελείται από γκρίζο και τραχύ τσιμέντο. Δεν το έχουν ισιώσει, έληξε η βάρδια και το τσιμέντο σταθεροποιήθηκε πριν το ίσιωμα.


Στις 2 από τις 4 στάσεις που έχουν τις αποβάθρες στο κέντρο, Άγιος Δημήτριος και Αιγάλεω, το ταβάνι είναι σε διπλάσιο ύψος από ότι είναι στις στάσεις Εθνική Άμυνα και Μοναστηράκι.


Στο Αιγάλεω οι δύο αυτές πινακίδες που λένε σε πόση ώρα θα έρθει το Μετρό, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους επειδή το μόνο μέρος της στάσης αυτής που το ταβάνι είναι χαμηλά για να μπορούν να κρεμαστούν οι 2 αυτές ταμπέλες, είναι σε ένα πολύ μικρό κομμάτι.


Η μεγαλύτερη διαδρομή αυτήν την στιγμή μεταξύ 2 σταθμών του Μετρό στην Αθήνα, ήταν η Εθνική Άμυνα-Χαλάνδρι. Και 2η (πλέον 1η) είναι η Κεραμεικός-Ελαιώνας.


Στον Άγιο Δημήτριο υπάρχουν 2 σκάλες για εξοδο από τις αποβάθρες, μία μπροστά και μία πίσω. Σε αντίθεση με τους περισσότερους για να μην πω όλους τους σταθμούς, στο μεσαίο επίπεδο του συγκεκριμένου σταθμού δεν συνδέονται αυτές οι 2 σκάλες. Έχουν αυτόνομα επίπεδα η κάθε μία σαν ξεχωριστοί σταθμοί. Υπάρχει, όμως, σχέδιο για την κατασκευή κέντρου διακτίνησης στο κοντινό μέλλον.


Στη στάση Ακρόπολη, οι κυλιόμενες σκάλες παλατζάρουν φρικτά. Αν προσπαθήσετε να κουνήσετε ένα σκαλοπάτι δεξιά-αριστερά, μπορεί να αφήσει σημάδι στο σιδερένιο τοιχίδιο. Όσοι το κάνουν εντοπίζονται και για τιμωρία αναγκάζονται να ξαναρυθμίσουν την σκάλα. Βέβαια αυτό συμβαίνει σε όλους τους σταθμούς αλλά όχι βέβαια σε τόσο μεγάλο βαθμό.


Η μεγαλύτερη κυλιόμενη σκάλα που υπάρχει είναι στον Ελαιώνα, και είναι αυτή που οδηγεί από έξω, στο το επίπεδο διακίνησης επιβατών. Είναι πραγματικά τεράστια!!! Αντιστοιχεί σε 6 στοιβάδες σκαλοπατιών, τη στιγμή που η 2η μεγαλύτερη που είναι των Αμπελοκήπων αντιστοιχεί σε μόλις 4 στοιβάδες!!!! Δηλαδή αν σκεφτείτε ότι η μια στοιβάδα σκαλοπατιών έχει 3 μέτρα ύψος, τότε η σκάλα που έχει 6 στοιβάδες θα είναι 3Χ6 = 18 μέτρα ύψος!!!! Και αν προσθέσουμε και και την άλλη σκάλα του Ελαιώνα, που οδηγεί από το επίπεδο διακίνησης επιβατών, στην αποβάθρα, η οποία βέβαια έχει αν δεν κάνω λάθος 3 στοιβάδες σκαλοπατιών δηλαδή 9 μέτρα ύψος, τότε ο Ελαιώνας βρίσκεται 27 μέτρα κάτω από το έδαφος!!! Τα σκαλοπάτια χρησιμοποιούνται για τεστ κοπώσεως.


Στο σταθμό Λαρίσης κρίθηκε ότι οι κυλιόμενες σκάλες είναι περιττές, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσουν ιπτάμενες βαλίτσες σε μερικά χρόνια.

Μαρτυρίες - ερωτήματαΕπεξεργασία

Το καλύτερο σημείο για να στέκεσαι όρθιος στο Μετρό είναι στις γωνίες, εκεί που σχηματίζονται από τις πόρτες (οι οποίες είναι από την μέσα πλευρά, δηλαδή όχι από την πλευρά της αποβάθρας) και τις πλάτες των καθισμάτων. Έτσι θα έχετε και θέα, και θα μπορείτε να βλέπετε τις γραμμές του αντίθετου ρεύματος και πολλά άλλα, όπως διακλαδώσεις κ.λ.π. Οπότε λοιπόν επειδή στους τερματικούς σταθμούς μόλις έρθει το Μετρό μπουκάρουν όλοι μέσα, μιας και είναι άδειο για να πιάσουν θέση να κάτσουν, εσείς πηγαίντε και πιάστε μια τέτοια γωνία. Δεν πειράζει ας μην κάτσετε. Έτσι δεν θα νιώθετε άβολα όταν μπαίνουν παπούδες μέσα. Πρέπει να είμαι ο μόνος στην Πλακεντίας που το κάνω αυτό. Δηλαδή μόλις έρχεται το Μετρό μπαίνω πρώτος μέσα και αντί να πιάσω θέση, πιάνω μια τέτοια γωνία. Και απορώ γιατί μέχρι τώρα δεν το έχει σκεφτεί κανένας άλλος...


Δύο σταθμούς έχω χρησιμοποιήσει περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους στη ζωή μου: Πλακεντίας και Αμπελόκηποι. Στους Αμπελόκηπους υπάρχει ένα πρόβλημα: οι κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο είναι μόνο προς την άνοδο. Ενώ στο ρεύμα προς Αιγάλεω είναι από το μπροστινό μέρος του Μετρό οι σκάλες που ανεβαίνουν και από το πίσω οι σκάλες που κατεβαίνουν. Για να πετύχεις ακριβώς την έξοδο στο ρεύμα προς Αιγάλεω στον σταθμό Αμπελόκηποι, πρέπει να βγεις από την 3η πόρτα του 1ου βαγονιού, εάν μετράμε από το μπροστινό μέρος του συρμού προς τα πίσω. Ενώ στην Πλακεντίας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο πρέπει να βγεις από την 2η πόρτα του 2ου βαγονιού.


Άμα είστε στο Σύνταγμα ή στο Μοναστηράκι και θέλετε να πάτε Πλακεντίας και η ώρα είναι 2 το μεσημέρι, μην επιχειρήσετε να μπείτε σε συρμό. Κατ' αρχήν δε θα χωράτε στην αποβάθρα. Η καλύτερη λύση η οποία βέβαια θα σας φάει λίγο χρόνο, είναι να πάτε στο απέναντι ρεύμα και να πάρετε ένα Μετρό προς Αιγάλεω, και να κατεβείτε στον Κεραμεικό. Εκεί θα πάτε πάλι στο απέναντι ρεύμα και θα περιμένετε να έρθει συρμός με κατεύθυνση Πλακεντίας ή Αεροδρόμιο. Τότε, με την άνεσή σας, μπαίνετε μέσα, πιάνετε μια τετράδα θέσεων και την αράζετε. Αλλα ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μόλις φτάσετε Μοναστηράκι καθήστε καλά στη θέση σας, γιατί θα γίνει ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ!!! Θα μπουκάρουν μέσα όλοι οι λυσσασμένοι για τις θέσεις, και θα τις πιάσουν ΟΛΕΣ! Ο υπόλοιπος χώρος θα μείνει γι' αυτούς που θα μπουν στο Σύνταγμα. Και έτσι απολαύστε το δρομολόγιό σας ΚΑΘΙΣΤΟΙ μέχρι την Πλακεντίας, τη στιγμή που οι υπόλοιποι γύρω σας θα πληρώνουν ακριβά τη βαριεστημάρα τους να κάνουν και αυτοί το ίδιο πανέξυπνο κόλπο με σας! Καλή απόλαυση!


Στην Πλακεντίας πάντα μπαίνω απ την έξοδο "Προς Αθήνα", και βγαίνω απ την έξοδο "Προς Βριλήσσια". Παρ' όλο που δεν έρχομαι με λεωφορείο, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι μπαίνω από το ρεύμα καθόδου και βγαίνω από το ανόδου. Γιατί ρε καμμένε??? Είσαι τρελός???? Θα πει αυτός ο κάποιος.... Και του απαντώ. Μπαίνω απ' αυτήν την έξοδο επειδή: 1ον είναι απ' την μεριά της οδού Πλακεντίας, απ' την οποία είναι το σπίτι μου και έχει και κυλιόμενη καθόδου, 2ον όταν μπαίνω δεξιά είναι τα κεντρικά του σταθμού και έχουν 2 οθόνες όπου η δεξιά δείχνει αν είναι Μετρό στην αποβάθρα προς Αιγάλεω, ώστε να ξέρω να βιαστώ. Βγαίνω απ' την άλλη έξοδο επειδή: 1ον είναι χιλιομετρικά πολύ πιο κοντά (περνώντας τη Πλακεντίας απέναντι βέβαια) στο σπίτι μου, 2ον έχει κυλιόμενη ΜΟΝΟ για άνοδο.


Δύο ερωτήσεις κρίσεως:
1η: Γιατί ρε να πάρει ο συρμός μόλις φτάνει στο Νομισματοκοπείο κόβει πολύ πιο πριν ταχύτητα και μπαίνει στο σταθμό κάνοντας την οποιαδήπωτε χελώνα να νομίσει ότι επιτέλους τρέχει πιο γρήγορα από κάτι????? ΓΙΑΤΙΙΙΙ?????? Γιατί να χάνω ΕΓΩ 2 λεπτά τουλάχιστον απ' αυτήν την καθυστέρηση?????? ΕΕΕ????
2η: Γιατί στον ίδιο πάλι σταθμό (κατά τα άλλα καινούριο) να υπάρχουν τουλάχιστον 5 σεκιουριτάδες σε κάθε αποβάθρα και να δημιουργούν αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και να χαλάνε το υπέροχο τοπίο του υπόγειου σταθμού "Νομισματοκοπείο"?????? Γιατί???????? ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ Α.Μ.Ε.Σ.Α.!!!!!

Α.Μ.Ε.Σ.Α.: Καινούρια εταιρία που ανηγέρθη με σκοπό να καταπολεμήσει την Α.Μ.Ε.Λ. σε μια σειρά από ανεύθυνα λάθη και αναρμοστες εκτιμήσεις!!!!! Α.Μ.Ε.Σ.Α.: Αττικό Μετρό Εταιρεία Συγκέντρωσης Ανευθυνότητων (της άλλης εταιρίας).

ΔιευκρινήσειςΕπεξεργασία

Το ΑΤΤΙΚΟ Μετρό είναι μόνο για την Αττική. Αν θέλετε με δική σας πρωτοβουλία να πάτε στην Κόρινθο υπογείως, σκάβοντας θα περάσετε τον ισθμό της Κορίνθου από όπου μπορείτε να γευτείτε τα ανά τον κόσμο ξακουστά σουβλάκια από τις καντίνες οι οποίες αναλαμβάνουν και τον ρόλο του τοπικού μπόγια. Η metropolitan Μουσουνίτσα - Γκορίτσα - σπήλαιο Περάματος και το super express Άνω Μουσουνίτσα - Κάτω Κρυοπλαγιά - Άη Ανέστης Μυροβλήτης - Παναγιά Σουμελά - Συνοικισμός απόκληρων Ροδιών η "Παναγιά Τσαμπίκα" σε μόλις 16 ώρες, ανήκουν στα μελλοντικά σχέδια των Ελ γιατί οι διαστημικοί μετροπόντικες έχουν υποστεί τραυματισμό στην προπόνηση για τους ολυμπιακούς και δυο από αυτούς αποκλείστηκαν γιατί πέσαν με το μηχανάκι όταν τους κάλεσαν για το αντιντόπινγκ τεστ οι πράκτορες των Βριλ.